To Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης, ως εθνικός εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας της Υπηρεσίας Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus CAMS, συμβάλλει στην έγκαιρη ενημέρωση για κρίσιμα ατμοσφαιρικά φαινόμενα, αναφέρει το ΤΕΠΑΚ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει το ΤΕΠΑΚ σε ανακοίνωση, κάθε χρόνο, στις 23 Μαρτίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, όπου ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ) τιμά την έναρξη ισχύος της σύμβασής του, στις 23 Μαρτίου 1950. «Φέτος, γιορτάζοντας τα 75 χρόνια του, ο ΠΜΟ έχει ως θέμα «Έγκαιρη προειδοποίησης για όλους», καθιστώντας το πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού η χρονιά που πέρασε αποτέλεσε ορόσημο ως η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί», αναφέρει. Με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να εντείνονται όλο και περισσότερο, η καταγραφή μετεωρολογικών παραμέτρων κρίνεται απαραίτητη, προσθέτει. 

Σημειώνει ακόμη ότι οι συνεχιζόμενες παρεμβάσεις και αλλαγές στο περιβάλλον έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση όλο και περισσότερων ακραίων καιρικών φαινομένων, επηρεάζοντας τους τομείς της γεωργίας και της οικονομίας αλλά και της ανθρώπινης ζωής.

«Η άνοδος της θερμοκρασίας, η μείωση των βροχοπτώσεων και οι παρατεταμένοι καύσωνες δημιουργούν αρκετά προβλήματα, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Κύπρος, όπου η λειψυδρία και η αυξημένη συχνότητα πυρκαγιών απειλούν το οικοσύστημα», αναφέρει το ΤΕΠΑΚ.

Όλα τα παραπάνω, σημειώνεται, «καθιστούν απαραίτητη τη συνεργασία διεθνών οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, αλλά και την ανάπτυξη τοπικών στρατηγικών για τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και την εφαρμογή μέτρων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή». 

Σύμφωνα με το ΤΕΠΑΚ, τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης «διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο» στη μείωση των επιπτώσεων των καταστροφών, παρέχοντας έγκαιρες και ακριβείς ειδοποιήσεις που επιτρέπουν στις κοινότητες να προετοιμαστούν και να ανταποκριθούν αποτελεσματικά.

Ωστόσο, συνεχίζει, πολλές ευάλωτες περιοχές δεν έχουν ακόμα πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες έγκαιρης προειδοποίησης. «Αυτό το κενό υπογραμμίζει τη σημασία πρωτοβουλιών όπως η "Έγκαιρη Προειδοποίηση για Όλους" (Early Warnings for All), η οποία στοχεύει να εξασφαλίσει ότι κάθε άνθρωπος στη Γη θα προστατεύεται από ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης έως το 2027», σημειώνεται.  

Όπως αναφέρει το ΤΕΠΑΚ, τo Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης ως εθνικός εκπρόσωπος  του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας της Υπηρεσίας Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus CAMS (https://airdatahub.eu/),  συμβάλλει στην έγκαιρη ενημέρωση για κρίσιμα ατμοσφαιρικά φαινόμενα. 

Σημειώνει ότι η Εθνική Υποδομή Ατμοσφαιρικής Τηλεπισκόπησης (CARO NF), του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ, «μπορεί να συμβάλει σημαντικά» στην πρωτοβουλία "Έγκαιρη Προειδοποίηση για Όλους" μέσω των προηγμένων δυνατοτήτων της επίγειας τηλεπισκόπησης της ατμόσφαιρας. Συγκεκριμένα, μέσα από την ενίσχυση της παρακολούθησης της ατμόσφαιρας, τη βελτίωση των καιρικών και κλιματικών μοντέλων, την υποστήριξη της ετοιμότητας και της αντίδρασης σε καταστροφές, την ενίσχυση της περιφερειακής και παγκόσμιας συνεργασίας και την προώθηση της Έρευνας και της Καινοτομίας.

Καθώς οι κλιματικοί κίνδυνοι αυξάνονται, αναφέρει το ΤΕΠΑΚ, ο ρόλος σταθμών τηλεπισκόπησης όπως το CARO NF γίνεται όλο και πιο κρίσιμος για τη γεφύρωση του χάσματος στην έγκαιρη προειδοποίηση και την προστασία ευάλωτων πληθυσμών.  

Πηγή: KYΠΕ