Το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας, μέσω του ρόλου του στον εκσυγχρονισμό και την εναρμόνιση της νομοθεσίας με διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, συμβάλλει στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών και στην προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών που ενισχύουν την ισότητα στην πράξη, αναφέρει η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουΐζα Χριστοδουλίδου Ζεννέτου, σε μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.

Σημειώνει ότι στο παρόν στάδιο, το Γραφείο συμβάλλει ενεργά στην αναθεώρηση της νομοθεσίας για τη βία στην οικογένεια και στη διαμόρφωση νομοσχεδίου για τη βία κατά των γυναικών. Επίσης προωθεί την ενσωμάτωση στην κυπριακή έννομη τάξη των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) 1499/2024 και 1500/2024, που αφορούν την ενίσχυση των φορέων ισότητας στα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και της Οδηγίας 2022/2381, η οποία προωθεί την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών. 

Η Επίτροπος αναφέρει ότι η ημέρα αυτή είναι και μια ισχυρή υπενθύμιση ότι ο δρόμος προς την πλήρη ισότητα απαιτεί συνεχή συλλογική δράση, δέσμευση και ουσιαστικές αλλαγές. 

«Η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε πολλά επίπεδα και τα έμπρακτα αποτελέσματα νομοθεσιών, αλλά και πολιτικών της κυβέρνησης πρέπει να αποτελέσουν το κίνητρό μας για περαιτέρω δράσεις για όσες γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις και προκλήσεις σε πολλούς τομείς της ζωής τους», σημειώνει.

Προσθέτει ότι η έμφυλη βία, οι έμφυλες διακρίσεις, οι ανισότητες στην εργασία, τα εμπόδια στην επαγγελματική ανέλιξη και η υποεκπροσώπησή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων αποτελούν ζητήματα που απαιτούν διαρκή δράση και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Η προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών δεν αποτελεί μόνο νομική, αλλά και ηθική υποχρέωση κάθε κράτους δικαίου, σημειώνει.

Αναφέρει ακόμα ότι το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συντονίζει, ετοιμάζει και παρουσιάζει τις εθνικές εκθέσεις που υποβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο κυρωμένων διεθνών συμβάσεων που ρυθμίζουν τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των δύο φύλων. Μεταξύ αυτών η Σύμβαση για την Εξάλειψη Όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW, 1979), το Διεθνές Σύμφωνο για Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR, 1966), το Διεθνές Σύμφωνο για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (ICESCR, 1966), η Διεθνής Σύμβαση για την Εξάλειψη Κάθε Μορφής Φυλετικής Διάκρισης (ICERD, 1965) και η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC, 1989).

Παράλληλα, το Γραφείο της Επιτρόπου παρακολουθεί τις συστάσεις που λαμβάνει από τα αρμόδια διεθνή όργανα και υποβάλλει εισηγήσεις στην εκτελεστική εξουσία για υλοποίηση των συστάσεων και πλήρη εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας, των διαδικασιών και των πρακτικών με αυτές, αλλά και με ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. 

Σε εθνικό επίπεδο, προσθέτει, η Επίτροπος έχει συμβάλει ουσιαστικά μέσω εισηγήσεών του προς την εκτελεστική εξουσία, προτείνοντας μέτρα όπως η αυστηροποίηση των ποινών για το αδίκημα της σεξουαλικής παρενόχλησης και η ένταξή της ως πειθαρχικού παραπτώματος για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους δημόσιους εκπαιδευτικούς υπαλλήλους. Επιπλέον, το Γραφείο συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την ενσωμάτωση των προνοιών της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στο εθνικό μας δίκαιο, τη θεσμοθέτηση της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και τη σύνταξη νομοσχεδίου για τη διάσταση του φύλου. Παράλληλα, η Επίτροπος Νομοθεσίας αναφέρει ότι συντόνισε τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη σύνταξη και προώθηση του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, ενσωματώνοντας στην κυπριακή έννομη τάξη τη Σύμβαση 190 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. 

Πηγή: ΚΥΠΕ