Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρα κατά της ομοφοβίας και τρανσφοβίας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου αλλά και με την ευκαιρία της διοργάνωσης του πρώτου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Κύπρου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη δημοσιογραφική διάσκεψη στο Σπίτι της ΕΕ.
 
Όπως αναφέρεται στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου, (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς και Ιντερσεξ), Κώστας Γαβριηλίδης, είπε ότι με την ευκαιρία της ετήσιας αυτής διάσκεψης Τύπου “ερχόμαστε να φέρουμε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κυπριακής κοινωνίας στο προσκήνιο, καταπολεμώντας δημόσια το στίγμα και την προκατάληψη ενάντια στο 10% του πληθυσμού, δηλαδή ενάντια σε 85,000 Κύπριους συνανθρώπους μας”.
 
Πρόσθεσε ότι όραμα της Accept είναι μια κοινωνία απαλλαγμένη από διακρίσεις και προκαταλήψεις βασισμένη στο σεβασμό προς τον κάθε πολίτη και στην αποδοχή της διαφορετικότητας του, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.
 
Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση και τα κόμματα οφείλουν “να σταθούν στο ύψος τους και να μην λένε απλά λόγια που ακούγονται ενθαρρυντικά στα αυτιά των ΛΟΑΤ ψηφοφόρων”.
 
Σύμφωνα, είπε, με τον ευρωπαϊκό χάρτη κατάταξης των χωρών βάσει του νομικού, πολιτικού και κοινωνικού πλαισίου δικαιωμάτων που απολαμβάνουν τα ΛΟΑΤ άτομα σε κάθε χώρα, η Κύπρος βρίσκεται “στον πάτο της ΕΕ μαζί με τη Λετονία”.
 
Ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι η Accept ΛΟΑΤ – Κύπρου διοργανώνει φέτος το πρώτο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Κύπρου που θα κορυφωθεί με την πρώτη Πορεία Υπερηφάνειας στην Κύπρο. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων ξεκινώντας από την 17η του Μάη, Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Ομοφοβία και Τρανσφοβία και θα ολοκληρωθεί με την Πορεία Υπερηφάνειας το Σάββατο 31 του Μάη. Σύνθημα του Φεστιβάλ είναι “Ιδια Αγάπη – Ιδια Δικαιώματα”, ενώ κεντρικά του μηνύματα είναι η αποδοχή και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα.
 
Εξάλλου, σε μαγνητοσκοπημένο της μήνυμα, η Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, Ανδρούλλα Βασιλείου, χαιρέτισε τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας και τόνισε ότι είναι ύψιστης σημασίας όπως η διαφορετικότητα γίνεται αποδεκτή. Η πραγματική διαφορά, είπε, θα επιτευχθεί όχι μόνο με τις ενέργειες και τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα άτομα ΛΟΑΤ, αλλά μέσω της στήριξης των υπολοίπων.
 
Σε χαιρετισμό του, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, είπε ότι λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικοί και τρανσέξουαλ σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέφτουν καθημερινά θύματα βίας, αποκλεισμού και διακρίσεων και το να αποκρύπτουν την ταυτότητά τους παραμένει μια καθημερινή στρατηγική επιβίωσης για πολλούς.
 
Ανέφερε ότι σχετική πανευρωπαϊκή έρευνα που διεξήγαγε το 2012 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων επιβεβαιώνει τη θλιβερή αυτή εικόνα. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες σε αυτή δήλωσαν ότι είχαν υποστεί προσωπικά διακρίσεις ή παρενόχληση λόγω του γενετήσιου προσανατολισμού τους.
 
Στην Κύπρο, σημείωσε, το 39% των ερωτηθέντων είπε πως αποφεύγει να εκδηλώσει δημόσια τη σεξουαλική του ταυτότητα, καθώς φοβάται πως μπορεί να δεχτεί επίθεση, λεκτική ή και φυσική. Παράλληλα, το 76% δηλώνει πως αποφεύγει να κρατάει το χέρι του ή της συντρόφου ακριβώς λόγω τέτοιων φόβων και το 56% τονίζει πως μέσα στο 2012 ένιωσε να υφίσταται διακρίσεις λόγω του γενετήσιου προσανατολισμού του.
 
Η Αναπληρώτρια Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρωτοστατεί στον αγώνα κατά των διακρίσεων και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ανέφερε ότι έρευνα από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ το 2013 που διαπίστωσε ότι το 47% των ΛΟΑΤ υπέστη διακρίσεις ή παρενόχληση και το 26% δέχτηκε επιθέσεις ή απειλές κατά τα 5 τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Πρόσθεσε ότι ήδη από το 2012, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε ότι οι υποψήφιες χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παρέχουν πραγματική προστασία των ατόμων ΛΟΑΤ.
 
Η κ. Ατταλίδου ανέφερε ότι “όταν πριν από μερικά χρόνια καταργήθηκε στην Κύπρο ο αναχρονιστικός νόμος για την ομοφυλοφιλία, πολλοί πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς εξέφρασαν με έντονο τρόπο την αντίθεση τους στην κατάργηση αυτού του νόμου” και εξέφρασε την ελπίδα όπως φέτος, με την ευκαιρία και του πρώτου Pride Festival, η κοινότητα ΛΟΑΤ δεν θα τους βρει απέναντι της. Η κ. Ατταλίδου είπε ότι το Γραφείο του ΕΚ με μεγάλη χαρά, χαιρετίζει το πρώτο Pride Festival στην Κύπρο. “Είναι εξαιρετικά σημαντικό και η Κύπρος να δείξει ότι προχωρά μπροστά αφήνοντας πίσω προκαταλήψεις, καταπιεστικές ιδέες και πρακτικές του προηγούμενου αιώνα”, κατέληξε.
 
Η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελίζα Σαββίδου, εξέφρασε τη χαρά της, καθώς η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη του πρώτου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στην Κύπρο. Το Φεστιβάλ αυτό, είπε, εκφράζει και συνοψίζει την ανάγκη όλων μας για μια κοινωνία ανεκτική και απαλλαγμένη από διακρίσεις και είναι ευκαιρία και πρόκληση για την ΛΟΑΤ κοινότητα να ενισχύσει την παρουσία της στην κυπριακή κοινωνία και να περάσει το μήνυμα ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της προσωπικότητας του κάθε ατόμου.
Αναφέρθηκε και στη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, η οποία καθιερώθηκε για τις 17 του Μάη, αφού αυτή την ημέρα, το 1990, η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
 
Η κ. Σαββίδου είπε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν δύο νομοσχέδια, ένα για την ρύθμιση του συμφώνου συμβίωσης και το δεύτερο για την ποινικοποίηση της ομοφοβικής ρητορικής που καταδεικνύουν, όπως είπε, ότι σιγά – σιγά αλλά σταθερά, η κυπριακή πολιτεία προχωρεί προς την ενδυνάμωση της ισότητας και της καταπολέμησης των διακρίσεων στη χώρα μας. Καταλήγοντας, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση για την προώθηση αυτών των νομοσχεδίων.
 
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, στο σύντομο χαιρετισμό του είπε ότι με την ένταξή μας στην ΕΕ έχουμε και επίσημα αποδεχθεί τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, όλων των ομάδων. Έχουμε ευθύνη, συνέχισε, να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου η διαφορετικότητα και η ελευθερία της έκφρασης θα γίνονται αποδεκτές.
 
Αμερικανική Πρεσβεία: Τιμά την Ημέρα κατά της Ομοφοβίας 
 
Τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας, IDAHO, η αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία θα υψώσει τη σημαία «Ουράνιο Τόξο» στις 17 και 31 Μαΐου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρεσβεία.
 
H IDAHO είναι ένα ετήσιο γεγονός που γιορτάζεται παγκοσμίως για να καταπολεμήσει την ομοφοβία και να ενημερώσει για τη διάκριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί και  Τρανς Ιντερσεξ).
 
Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τζον Κόνιγκ, διαβεβαίωσε ότι “η Πρεσβεία στη Λευκωσία θα παραμείνει δεσμευμένη στο να εργάζεται με την κοινωνία των ΛΑΟΤ για να προωθήσει και υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ και να καταπολεμήσει τις διακρίσεις σε βάρος ΛΟΑΤ προσώπων”. Αυτό, είπε, “δεν είναι μόνο μέρος της εξωτερικής μας βοήθειας, αλλά αντιπροσωπεύει και τις ηθικές μας πεποιθήσεις.» Φέτος, θα διοργανωθούν εκδηλώσεις σε 118 χώρες.