Η έννοια της «συνιδιοκτησίας στην εκπαίδευση πρέπει να διατηρηθεί», αναφέρουν σε κοινη τους ανακοίνωση οι συντεχνίες των εκπαιδευτικών, DAÜSEN, KTOEÖS, KTÖS.
«Τα έργα που ενισχύουν την κουλτούρα της ειρήνης θα πρέπει να πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την εκπαίδευση και η συνεργασία στην εκπαίδευση θα πρέπει να επιτυγχάνεται μόνο με κοινή βούληση και υπευθυνότητα», προστίθεται στην ανακοίνωσή τους.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, οι τρεις συντεχνίες αναφέρουν ότι η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση ήταν μια δομή που ιδρύθηκε το 2015 υπό την αιγίδα του ΓΓ των ΗΕ, η οποία είχε ως στόχο να αναπτύξει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην εκπαίδευση φέρνοντας σε επαφή Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους εμπειρογνώμονες στον τομέα της εκπαίδευσης.
Αναφέρεται επίσης ότι το πρόγραμμα Imagine, που δημιουργήθηκε για την ενίσχυση της κουλτούρας της ειρήνης μέσω της εκπαίδευσης στην Κύπρο, ήταν "μια σημαντική πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε από την Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση και αντιπροσωπεύει την κοινή βούληση των δύο κοινοτήτων".
Οι τρεις συντεχνίες θυμίζουν ότι μετά που ο κ. Τατάρ ανέλαβε τα καθήκοντά του απομακρύνθηκαν τα τ/κ μέλη από την Τεχνική Επιτροπή για την εκπαίδευση και το πρόγραμμα Imagine ανεστάλει, κάτι που επέφερε σοβαρό πλήγμα στη διαδικασία. «Αυτή η απαράδεκτη παρέμβαση έχει υπονομεύσει τις κοινές προσπάθειες στην εκπαίδευση και έχει βλάψει τις δικοινοτικές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που έχουν μεγάλη σημασία για το μέλλον της Κύπρου. Παρείχε τροφή σε φασιστικούς κύκλους. Ως εκπαιδευτικά σωματεία επικρίναμε και εναντιωθήκαμε σε αυτήν την απόφαση από την πρώτη στιγμή».
Οι τρεις τ/κ συντεχνίες γράφουν πως «οι αντιδράσεις και οι επιθέσεις φασιστικών κύκλων κατά των εκδρομών στην Κερύνεια που διοργανώνονται στο πλαίσιο του προγράμματος Imagine στη νότια Κύπρο-όπως αποκαλούν τα ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας- δείχνουν ότι η εκπαίδευση συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο». Ωστόσο, προστίθεται, τέτοια προγράμματα υπάρχουν για να φέρουν τις κοινωνίες πιο κοντά και καμία ομάδα δεν πρέπει να προσπαθήσει να καταστρέψει τη δύναμη της εκπαίδευσης για την οικοδόμηση μιας κουλτούρας ειρήνης, σημειώνουν.
«Η λύση είναι να πραγματοποιούνται με την κοινή βούληση των δύο κοινοτήτων προγράμματα όπως το Imagine. Για να επιτευχθεί αυτό, η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση θα πρέπει να επανενταχθεί στη διαδικασία και το πρόγραμμα Imagine να συνεχιστεί με ισότιμη συμμετοχή και από τις δύο πλευρές».
DAÜSEN, KTOEÖS και KTÖS δηλώνουν ότι καταδικάζουν όλες τις επιθέσεις «από τον βορρά και τον νότο» και προσθέτουν ότι η έννοια της συνιδιοκτησίας στην εκπαίδευση πρέπει να διατηρηθεί.
Πηγή: ΚΥΠΕ