Βιοκαλλιεργητές στην Κύπρο χρησιμοποιούν εκατοντάδες  κότε που πέρασαν την παραγωγική τους περίοδο για τη λίπανση ελαιώνων, σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ενισχύει την παραγωγή, καταπολεμά ασθένειες και διαχειρίζεται τα οργανικά απόβλητα. Σύμφωνα με σχετικό αφιέρωμα του Reuters, oι κότες, που σώζονται από τη σφαγή μετά το τέλος της παραγωγικής τους περιόδου, ζουν ελεύθερες στον βιολογικά πιστοποιημένο ελαιώνα Akaki Grove στους πρόποδες του Τροόδους.

Το πρόγραμμα Kot-Kot, που δημιούργησαν η αγρότισσα Έλενα Χριστοφόρου και ο μηχανικός εδαφών Νικολά Νετιέν, αξιοποιεί δωρεές τροφικών αποβλήτων για τη διατροφή των πουλερικών. Οι κότες, εκτός από φυσικό λίπασμα, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του δάκου, ενός σοβαρού εχθρού της ελιάς, τρώγοντας τις προνύμφες του.

Παράλληλα, ο κύκλος ζωής τους συμβάλλει στη δημιουργία ενός ανθεκτικού, αυτοσυντηρούμενου οικοσυστήματος, το οποίο μπορεί να αντέξει σε υψηλές θερμοκρασίες και περιόδους ξηρασίας. Ο Νετιέν, κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ για την παραγωγή ελαιολάδου με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, διαπιστώνει ήδη σημαντική βελτίωση στην ανάπτυξη των ελαιόδεντρων και στην απόδοσή τους.

Φωτογραφίες Reuters/Yiannis Kourtoglou