Έφεση σε υπόθεση μικτών γάμων εξέτασε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο. Η απόφαση επί της Έφεσης μετά από μια σύντομη διαδικασία επιφυλάχθηκε εκ μέρους Ανωτάτου. 

Στην υπόθεση αυτή, ο αιτητής αμφισβήτησε την απόρριψη της αίτησής του για εγγραφή ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο αιτητής, που γεννήθηκε το 1978 στη Λευκωσία από Τουρκοκύπρια μητέρα και Τούρκο πατέρα, υπέβαλε αίτηση για υπηκοότητα το 2004 ως ενήλικος κυπριακής καταγωγής. Η αίτησή του απορρίφθηκε το 2015 με την αιτιολογία ότι δεν πληρούσε τα κριτήρια που καθορίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2007.

Ο δικηγόρος της αιτήτριας υποστήριξε ότι η απόφαση ήταν άκυρη, παράνομη και χωρίς νομική ισχύ. Ισχυρίστηκε ότι η απόφαση βασίστηκε σε διακριτικές νομικές διατάξεις και κριτήρια, παραβίαζε την αρχή της ίσης μεταχείρισης, στηριζόταν σε εσφαλμένα και αδημοσίευτα κριτήρια, ελήφθη χωρίς καμία έρευνα ή αιτιολόγηση, εκδόθηκε από αναρμόδιο ή παράνομα συγκροτημένο όργανο, παραβίαζε το δικαίωμα του αιτητή στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, περιείχε εθνοτική διάκριση και στερούσε από τον αιτητή το καθεστώς του Ευρωπαίου πολίτη.

Το δικαστήριο, εξετάζοντας αυτούς τους ισχυρισμούς, σημείωσε ότι, αν και ο αιτητής έφερε το βάρος της απόδειξης, δεν προέβαλε κανέναν ισχυρισμό σχετικά με τη νόμιμη είσοδο και διαμονή των γονέων του στη Δημοκρατία.

Επιπλέον, παρόλο που ο δικηγόρος του αιτητή παρουσίασε εκτενή επιχειρήματα σχετικά με την παραβίαση της αρχής της ισότητας και τις εθνοτικές διακρίσεις, δεν αμφισβήτησε τη συνταγματικότητα της επίμαχης νομικής διάταξης.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η προσβαλλόμενη απόφαση ήταν νόμιμη, ορθή και επαρκώς αιτιολογημένη και ότι ελήφθη σύμφωνα με τις σχετικές νομικές διατάξεις. Επιπλέον, δήλωσε ότι ο αιτητής δεν στερήθηκε το καθεστώς του Ευρωπαίου πολίτη, καθώς ποτέ δεν είχε την κυπριακή υπηκοότητα. Τα δικαιώματα της ΕΕ παρέχονται μόνο στους πολίτες των κρατών μελών και δεν μπορούν να διεκδικηθούν χωρίς την υπηκοότητα κράτους μέλους.

Ως εκ τούτου, η αίτηση απορρίφθηκε από το διοικητικό δικαστήριο και η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Εφετείο.

Η απόφαση του Εφετείου (Την διαδικασία παρακολουθεί ο δημοσιογράφος του SigmaLive Γιάννης Γιωργαλλής) 

Η εφεσίουσα είχε γεννηθεί από τ/κ μητέρα και Τούρκο πατέρα και κατοικούσε στα κατεχόμενα μετά το 1974. Η απόφαση του πρωτοδικείου κρίθηκε πάνω στο άρθρο 129. 

Δικαστής: Η απόφαση λήφθηκε στη βάση του συγκεκριμένου άρθρου. Αμφισβητείται αυτό;

Ν.Χαραλαμπίδου (Δικηγόρος εκ μέρους Τ/κ): Αυτή η επιφύλαξη και τα κριτήρια της διακριτικής ευχέρειας είναι έμμεση διάκριση λόγω εθνοτικής καταγωγής. Τα ζητήματα της διάκρισης δεν εξετάστηκαν από το πρωτόδικο δικαστήριο. Η διοίκηση (η κυβέρνηση) αποφασίζει για θέματα υπηκοότητας δημιουργώντας γκρίζα σημεία.

Δικαστής: έχουμε ένα άρθρο που περιγράφει ακριβώς Πότε αποκτά κάποιος το δικαίωμα. Ο ίδιος ο νόμος προβλέπει και την εξαίρεση. 

Χαραλαμπίδου (Δικηγόρος εκ μέρους Τ/κ): Όλες οι εξαιρέσεις πλήττουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Πλήττουν παιδιά που ο ένας γονέας είναι Τούρκος. Αυτά δεν τα εξέτασε το πρωτόδικο. Ότι δηλαδή παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης.

Η δικηγόρος Χαραλαμπίδου έκανε αναφορά σε συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών του 1974 στο πλαίσιο της κατάθεσης των γεγονότων.

Δικαστής: Δεν έγινε συμφωνία για ανταλλαγή πληθυσμών, ήταν μια πρόταση της Τουρκίας.

Χαραλαμπίδου (Δικηγόρος εκ μέρους Τ/κ): Ποιο σκοπό εξυπηρετεί η τροποποίηση του νόμου για να εισαχθεί αυτή η εξαίρεση. Υπάρχει η εξαίρεση από ένα δικαίωμα για κάποιον λόγο, πρέπει να δικαιολογείται. Οι εφεσίβλητοι μέχρι σήμερα δεν προσδιόρισαν τον λόγο.

Δικαστής: Στην αίτηση σας που αναφέρονται οι παραβιάσεις;

Χαραλαμπίδου (Δικηγόρος εκ μέρους Τ/κ): Τα ανέλυσα στο πρωτόδικο δικαστήριο… θεωρούν ότι η χώρα καταγωγής της είναι η Τουρκία αλλά αν δεν λάμβανε την τουρκική υπηκοότητα θα ήταν άπατρις. Ήταν εξ αναγκαιότητας. Η χώρα καταγωγής της είναι η Κύπρος, εδώ ζει με τα παιδιά της και αυτά δεν μπορούν να έχουν υπηκοότητα επίσης. Εδώ αναφέρουμε ότι παραβιάζεται το δικαιώματά της στην ιδιωτική ζωή, επειδή η υπηκοότητα είναι μέρος της ταυτότητας ενός προσώπου.

Εκπρόσωπος Γενικής Εισαγγελίας: Θα απαντήσω στο ζητήματα που τέθηκε για την αναγκαστική υπηκοότητα. Γεννήθηκε το 1978 και έκανε αίτηση το 2004. Κανένα κριτήριο δεν τηρείτο για την εφεσίουσα.

Δικαστής: Θα μπορούσε να αποκτήσει από το 1978 μέχρι το 2004;

Εκπρόσωπος Γενικής Εισαγγελίας: Ίσχυαν τα ίδια κριτήρια.

Χαραλαμπίδου (Δικηγόρος εκ μέρους Τ/κ): Το 1978 τα οδοφράγματα ήταν κλειστά, δεν μπορούσε να έρθει να κάνει αίτηση. Συγκεκριμένη επιφύλαξη για την απόκτηση υπηκοότητας εισήχθη το 1999.

Δικαστής: Η απόφαση επιφυλάσσεται. 

Έξω από το Ανώτατο συγκεντρώθηκαν Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι και μέλη οργανώσεων