Με το τιμητικό μετάλλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων βράβευσε το απόγευμα της Τετάρτης η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, την ηθοποιό-σκηνοθέτρια Δέσποινα Μπεμπεδέλη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμήν της στο κατάμεστο Σατιρικό Θέατρο, με τίτλο «Ένα μακρύ πολύχρονο ταξίδι από την πραγματικότητα στον μαγικό κόσμο του θεάτρου». Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Βουλής αποκάλεσε την κ. Μπεμπεδέλη «καλλιτέχνιδα με Κάππα κεφαλαίο» και «ιερό θεριό της κυπριακής σκηνής», αναγνωρίζοντας τη σημαντική της συμβολή στον χώρο του θεάτρου. Λαμβάνοντας το τιμητικό μετάλλιο η κ. Μπεμπεδέλη είπε, μεταξύ άλλων, ότι εάν ο πολιτικός πολιτισμός με τον πνευματικό επικοινωνούν σε θέματα ουσίας, αυτό θα είναι μεγάλο όφελος για την πατρίδα.

Η εκδήλωση στην οποία παρέστη και η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου, ξεκίνησε με προβολή βίντεο-αφιερώματος για την Δέσποινα Μπεμπεδέλη με αποσπάσματα από την πολυετή και πλούσια πορεία της στη σκηνή.

Διαβάστε επίσης: Ρίγη συγκίνησης στη βράβευση της Δ.Μπεμπεδέλη – Η στιγμή που καθήλωσε

Ακολούθως, η κ. Δημητρίου απηύθυνε χαιρετισμό ξεκινώντας την ομιλία της με ένα απόσπασμα από τον Αντόν Τσέχωφ σχετικά με την τέχνη της υποκριτικής. «Πρέπει να νιώθεις μια ροή χαράς, επειδή είσαι ζωντανός. Το σώμα σου θα αισθάνεται γεμάτο ζωή. Αυτό πρέπει να δώσεις επί σκηνής· τη ζωή σου.  Τίποτα λιγότερο.  Αυτό είναι τέχνη:  να δίνεις όλα όσα έχεις», παρέθεσε η κ. Δημητρίου, λέγοντας ότι αυτή η θεώρηση αντικατοπτρίζει απόλυτα τη μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιό Δέσποινα Μπεμπεδέλη.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην ουσία της ερμηνείας, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι απλώς τέχνη της υποκριτικής, αλλά το να μοιράζεται κανείς ένα κομμάτι από τον εαυτό του.

Η κ. Δημητρίου αποκάλεσε τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη εξαιρετική γυναίκα, διακεκριμένη ηθοποιό και άρτια σκηνοθέτρια. Την χαρακτήρισε ως «καλλιτέχνιδα με Κάππα κεφαλαίο» και «ιερό θεριό της κυπριακής σκηνής», αναγνωρίζοντας τη συμβολή της στην ιστορία του κυπριακού και ελληνικού θεάτρου.

Παράλληλα, ανέφερε πως η κ. Μπεμπεδέλη έχει συμπληρώσει έξι δεκαετίες παρουσίας στο σανίδι, ερμηνεύοντας πάνω από 170 ρόλους και χαρακτήρες σε σημαντικά έργα, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Υπέδειξε πως η κ. Μπεμπεδέλη συνεχίζει να προσφέρει στο Σατιρικό Θέατρο, ανεβάζοντας έργα και σκηνοθετώντας παραστάσεις. Επιπλέον, συνέχισε, διδάσκει υποκριτική στη Δραματική Σχολή «Βλαδίμηρος Καυκαρίδης», μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις και την εμπειρία της στις νέες γενιές ηθοποιών.

Η ΠτΒ αναφέρθηκε στην κ. Μπεμπεδέλη ως μια ηθοποιό που έχει παίξει σε κάθε είδους παράσταση, από αρχαία τραγωδία μέχρι σύγχρονη κωμωδία, πάντα έτοιμη να πειραματιστεί και να ξεπεράσει τα όριά της. Υπογράμμισε πως οι ερμηνείες της προκαλούν ποικίλα συναισθήματα στο κοινό, προσφέροντας γνήσια και ουσιαστική ψυχαγωγία. Παρομοίασε δε την καλλιτεχνική πορεία της κ. Μπεμπεδέλη με ένα περίτεχνο μωσαϊκό, όπου κάθε ρόλος αποτελεί μια μοναδική ψηφίδα.

Αναφέρθηκε ακόμη στη μοναδική σχέση που δημιουργείται μεταξύ της ηθοποιού και του θεατή, τονίζοντας πως η κ. Μπεμπεδέλη καταφέρνει να παρασύρει το κοινό σε ένα ταξίδι συναισθημάτων και συγκρούσεων.

Ακολούθως η κ. Δημητρίου βράβευσε την ηθοποιό-σκηνοθέτρια εκ μέρους του σώματος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η κ. Μπεμπεδέλη καταχειροκροτούμενη από το γεμάτο από κόσμο Σατιρικό Θέατρο, λαμβάνοντας το βραβείο είπε ότι «αυτό το βραβείο είναι σημαντικό γιατί έρχεται από τον χώρο της πολιτικής».

«Απόψε αισθάνομαι ότι γίνεται μια συνάντηση κορυφής. Συναντάται ο πολιτικός πολιτισμός με τον πνευματικό πολιτισμό», είπε η κ. Μπεμπεδέλη σημειώνοντας ότι «εάν αυτοί οι δύο πολιτισμοί επικοινωνούν σε θέματα ουσίας θα είναι μεγάλο όφελος για την πατρίδα». Πρόσθεσε ότι είναι δύο πυλώνες γεροί που μαρτυρούν τη δύναμη, την ισχύ και το κύρος ενός κράτους, που φανερώνει μπροστά στον κόσμο την σημαντικότητά του.

Στην αντιφώνησή της η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, με βαθιά συγκίνηση, μίλησε για την τιμητική εκδήλωση στο Σατιρικό Θέατρο, το οποίο αποκάλεσε «δεύτερο σπίτι» της. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συλλογική προσπάθεια με τον σύζυγό της Στέλιο Καυκαρίδη, τα παιδιά τους και τους συνεργάτες τους για τη διατήρηση του θεάτρου ζωντανού, τιμώντας παράλληλα την κληρονομιά του Βλαδίμηρου Καυκαρίδη.

Ανατρέχοντας στα παιδικά της χρόνια, η κ. Μπεμπεδέλη θυμήθηκε τη ζωή της κατά τη γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για την παρουσία και των δύο γονιών της εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Ιδιαίτερα σημαντική, όπως είπε, ήταν η επιρροή του πατέρα της, ιεροψάλτη, ο οποίος της δίδαξε αρχαία ρητά και εκκλησιαστικούς ύμνους που αποτέλεσαν πυξίδα πνευματικής και γλωσσικής νόησης για την ίδια, όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι με την υποστήριξη της οικογένειάς της, η κ. Μπεμπεδέλη ακολούθησε το όνειρό της να γίνει ηθοποιός, έχοντας για δασκάλους σπουδαίους ανθρώπους. Σε μια συναισθηματική αναδρομή η κ. Μπεμπεδέλη πήγε πίσω στο 1962 όταν εμφανίστηκε στη λαϊκή όπερα του Μίκη Θεοδωράκη «στο τραγούδι του νεκρού αδερφού», που ανέβηκε από το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Μάνου Κατράκη. Η ζωή της, όπως είπε, πήρε μια νέα τροπή όταν ο έρωτας την οδήγησε το 1969 στην Κύπρο, «μια άλλη Ελλάδα», τη δεύτερη πατρίδα της, όπου ζει και εργάζεται εδώ και 56 χρόνια.

Επεσήμανε τη συλλογική φύση του θεάτρου, χαρακτηρίζοντάς το ως «ιερή τέχνη» που απαιτεί έρευνα, αφοσίωση και αντοχή. «Σε όλα αυτά τα χρόνια αυτό το θέατρο αξιώθηκα να υπηρετήσω με σεβασμό στους σπουδαίους καθοδηγητές μου και δεν παρασύρθηκα ποτέ μου σε προκλήσεις», είπε.

Δήλωσε ότι είχε την ευλογία να ισορροπήσει επιτυχώς την καριέρα της με την οικογενειακή ζωή. Πρόσφατα, γιορτάζοντας τα 84α γενέθλιά της, η κ. Μπεμπεδέλη αναλογίστηκε τα «ατέλειωτα νοητά ταξίδια» που έκανε μέσω των ποικίλων ρόλων της στο θέατρο.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, η Μπεμπεδέλη εξέφρασε την επιθυμία της να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στο Σατιρικό Θέατρο. Παράλληλα, μοιράστηκε την ευχή της για την ελευθερία της Κύπρου από τον εισβολέα και την επανένωση του νησιού, ελπίζοντας να ζήσει για να δει αυτή την ημέρα.

«Προβληματίστηκα πάρα πολύ για το τι να πρωτοπώ για αυτή τη μεγάλη μορφή του θεάτρου μας», είπε ο θεατρικός συγγραφέας, Γιώργος Νεοφύτου ο οποίος μίλησε σε μια ιστορική αφήγηση για το έργο και την προσφορά του «φαινομένου» Δέσποινα Μπεμπεδέλη στην πολιτιστική ζωή της Κύπρου και της Ελλάδας.

«Ως θεατής, η πρώτη μου συνάντηση με τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη ήταν το 1967, στην παρθενική της εμφάνιση στο νησί μας ως 'Μιραντολίνα' στη Λοκαντιέρα του Κάρλο Γκολντόνι. Η εντύπωση που μου προκάλεσε παραμένει ανεξίτηλη στη μνήμη μου. Αναλογίζομαι πώς εκείνη η ταλαντούχα νεάνιδα, που τότε σκανδαλιάρικα όργωνε τη σκηνή, πρόσφατα μας καθήλωσε υποδυόμενη την υπεραιωνόβια γραμματέα και στενογράφο του Υπουργού Προπαγάνδας του Χίτλερ, Γιόζεφ Γκέμπελς. Βουλιαγμένη σε μια πολυθρόνα και με ελάχιστες μόνο κινήσεις του χεριού, κατάφερε να μαγνητίσει το κοινό, αποδεικνύοντας το εύρος του ταλέντου της», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Πρόσθεσε ότι η Δέσποινα Μπεμπεδέλη κουβαλά μαζί της «την προίκα» που της έδωσαν οι μεγάλοι δάσκαλοί της, λέγοντας ότι ανήκει στην ομάδα των θεατρίνων που αναβάθμισαν το θέατρο. «Έχουν λεχθεί άπειρα λόγια για να περιγράψουν το ταλέντο και την αποκτημένη τεχνική της κ.  Μπεμπεδέλη. Μια περιφερόμενη υποκριτική βιβλιοθήκη την ονόμαζε ο αξέχαστος συνεργάτης της Νίκος Χαραλάμπους», είπε ο κ. Νεοφύτου. Υπέδειξε ότι μέσα σε αυτό εμπερικλείονται όλοι οι χαρακτηρισμοί: «μεγάλη τραγωδός, συγκλονιστική θεατρίνα, υπέροχη δασκάλα, ντίβα, δαιμόνια θεατρική φύση, θηριώδης, ηχόχρωμα φωνής που κινείται από τις κάτω νότες έως τις υψηλότερες της μουσικής κλίμακας και πάρα, πάρα, πάρα πολλά άλλα». Παράλληλα, ο κ. Νεοφύτου μίλησε για τους ρόλους τους οποίους υποδύθηκε η κ. Μπεμπεδέλη, όπως Μάνα Κουράγιο, Γκρούσα, Μωντ, Ρόουζ, Εκάβη, Αγαύη, Ανδρομάχη, λέγοντας ότι για ερμηνείες της απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.

Πρόσθεσε ακόμη ότι σύμφωνα με τον  Κώστα Γεωργουσόπουλο, «η Δέσποινα Μπεμπεδέλη εντάσσεται στην υποκριτική μας ιστορία που έρχεται να κλείσει το τόξο Κοτοπούλη-Παξινού-Παπαθανασίου.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η κίνηση για βράβευση της Δέσποινας Μπεμπεδέλη τιμά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, λέγοντας ότι «σε μια εποχή όπου οι δυνάμεις του σκότους συνεχίζουν να γεμίζουν τον κόσμο με ρημαγμένες Τροίες … νέους ανθρώπους του τόπου μας να χαιρετούν ναζιστικά και ακούμε τα απειλητικά συνθήματα τους … η μνήμη είναι το θέμα. Τι επιλέγεις να θυμάσαι και τι καμώνεσαι να ξεχνάς».

Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο σύζυγος της Δέσποινας Μπεμπεδέλη, Στέλιος Καυκαρίδης, μίλησε με συγκίνηση για την οικογένειά τους. «Είμαστε μαζί με τη Δέσποινα πάνω από μισό αιώνα», είπε χαρακτηριστικά. «Ως σύζυγος, μάνα και γιαγιά, είναι πάντα δίπλα μας, να μας φροντίζει και να μας αγκαλιάζει με τρυφερότητα και το μεγαλείο της ψυχής της», είπε. Ο κ. Καυκαρίδης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν μαζί, λέγοντας «δεν περάσαμε και λίγα, αλλά τα καταφέραμε γιατί είχαμε ο ένας τον άλλο».

Βιντεοσκοπημένα μηνύματα έστειλαν και άτομα που συνεργάστηκαν με την μεγάλη ηθοποιό, όπως ο σκηνοθέτης Νίκος Καραγεώργος και ο συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης.

Μετά το πέρας της ομιλίας της η κ. Μπεμπεδέλη ερμήνευσε επί σκηνής μονόλογο-απόσπασμα από την τραγωδία Τρωάδες του Ευριπίδη, με το κοινό να την καταχειροκροτεί.

Παρόντες στη εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, εκπρόσωποι κομμάτων, πρέσβεις, οι Δήμαρχοι Λευκωσίας και Στροβόλου, νυν και πρώην Βουλευτές, ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος, ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ και προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό και πνευματικό κόσμο της Κύπρου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Υπηρεσία Ερευνών, Μελετών και Εκδόσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ετοίμασε εγχειρίδιο για το έργο και τη ζωή της Δέσποινας Μπεμπεδέλη με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο διανεμήθηκε στο κοινό.

Πηγή: ΚΥΠΕ