Ευρεία έρευνα ξεκίνησε η «αστυνομία» στα κατεχόμενα μετά την ενημέρωση γύρω στις 16:00 χθες ότι 14 άγρια γαϊδούρια βρέθηκαν νεκρά 500 μέτρα βορειοδυτικά του χώρου σκουπιδιών του Ριζοκαρπάσου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ανακοίνωση της «αστυνομίας» αναφέρει ότι συνεχίζονται οι συντονισμένες προσπάθειες με το «τμήμα κτηνιατρικών υπηρεσιών» για τον προσδιορισμό των αιτιών θανάτου των γαϊδάρων.

Νωρίτερα, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το «φυσικό πάρκο» στο κατεχόμενο Βουνό δημοσιοποίησε την είδηση, αναφέροντας ότι ερευνητές από το «κυπριακό ινστιτούτο έρευνας άγριας ζωής» εντόπισαν τουλάχιστον 14 άγρια γαϊδούρια που πυροβολήθηκαν και σφαγιάστηκαν βάναυσα. Δημοσιεύει και σχετικές φωτογραφίες.

Όπως αναφέρεται μεταξύ των δολοφονημένων γαιδουριών ήταν και μια έγκυος που προσπαθούσε να γεννήσει. «Στις πρώτες παρατηρήσεις που έγιναν επιτόπου, διαπιστώθηκε ότι τα ζώα σκοτώθηκαν με πυροβολισμό από κοντινή απόσταση», προστίθεται.

Διαβάστε ακόμη: ΦΩΤΟ: Μαζική σφαγή γαϊδουριών στην Καρπασία – Τα πυροβόλησαν εξ επαφής

Σε γραπτή του δήλωση ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ αναφέρει ότι παρακολουθεί στενά την υπόθεση και «έχει πλήρη εμπιστοσύνη ότι οι δράστες του περιστατικού, που προκάλεσε οργή, θα εντοπιστούν γρήγορα από την αστυνομία και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Εξέφρασε λύπη για το περιστατικό λέγοντας ότι τα γαϊδούρια που έγιναν το σύμβολο της Καρπασίας και της «χώρας», πυροβολήθηκαν με κυνηγετικό τουφέκι από κοντινή απόσταση. «Αυτό το αποτρόπαιο περιστατικό έχει ραγίσει βαθιά την καρδιά μου, όπως και κάθε ευσυνείδητου ανθρώπου».

«Ακριβώς όπως η βία κατά των γυναικών ή των παιδιών, είναι ανθρωπιστικό μας καθήκον να αξιολογήσουμε τη βία κατά των ζώων ως μια μορφή βίας από τους ισχυρούς εναντίον των αδυνάτων και να υψώσουμε τη φωνή μας εναντίον της με την κοινωνική έννοια. Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας πήρε θέση ενάντια σε αυτό το σκληρό γεγονός ήταν ένα βάλσαμο στον πόνο μας», πρόσθεσε.

Οι Τουρκοκύπριοι είναι ένας «λαός» που αγαπά τα ζώα και τους ανθρώπους, η κοινωνική στάση που επιδεικνύεται είναι απόδειξη αυτού, πρόσθεσε.

Ο κ. Τατάρ παραπέμπει σε «νόμο» του 2013, για την ασφάλεια των ζώων και τη συνέχιση της ύπαρξής τους σε ένα υγιές περιβάλλον, γράφοντας ότι αυτό θα πρέπει να είναι η πυξίδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ