Μεταφέρθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς ρωσικών κολοσσών από την Κύπρο στη Ρωσία μετά από κρατικοποιήσεις της Ρωσικής κυβέρνησης. Η Μόσχα ως αντίμετρο των κυρώσεων εφαρμόζει νόμο για κρατικοποίηση εταιρειών που συνδέονται με χώρες που θεωρούνται εχθρικές.

Οι δυτικές χώρες έχουν παγώσει ένα μέρος των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και των συναλλαγματικών αποθεμάτων και τώρα σκέφτονται να βρουν κάποια νομική βάση για να τα οικειοποιηθούν πλήρως. Όμως, παρά τις δολοπλοκίες, η κλοπή παραμένει κλοπή, και δεν θα μείνει ατιμώρητη.

Νοέμβριος 2023. Μετά από διάταγμα του Πούτιν, η κυπριακής σύστασης εταιρεία που είχε την διεύθυνση του αεροδρομίου του Πούλκοβο στην Αγία Πετρούπολη, του δεύτερου μεγαλύτερου σε κίνηση αεροδρομίου της Ρωσίας,  μεταφέρθηκε σε μία νέα ρωσική εταιρεία. Η κυπριακή εταιρεία είχε ως μετόχους την Γερμανική Fraport, την Qatar Investment Authority και τη Ρωσική VTB Bank, με ποσοστό 25% η κάθε μία.

Δεκέμβριος 2023. Οι εταιρείες του Ομίλου Ρολφ, της μεγαλύτερης αντιπροσωπείας αυτοκινήτων της Ρωσίας, μεταφέρθηκαν στην κρατική εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού με το καθεστώς της «προσωρινής διαχείρισης». Ο έλεγχος του Ομίλου Ρολφ ήταν μέσω μιας κυπριακής εταιρείας και που ανήκει στην οικογένεια του Σεργκέι Πετρόφ, με διπλή υπηκοότητα, ρωσική και αυστριακή και είναι γνωστός επικριτής του Πούτιν.

Μάρτιος 2024.  Οι Ρωσικές Αρχές κρατικοποίησαν την εταιρεία Makfa JSC, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή ζυμαρικών στη Ρωσία. Η αξία της εταιρείας υπολογίζεται στο μισό δις δολάρια και βρισκόταν υπό τον έλεγχο Κυπριακών και Βρετανικών συμφερόντων.

Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης ανέφερε τα εξής «η ρωσική κυβέρνηση έχει εξοπλίσει τον εαυτό της με αρκετές νομοθετικές διατάξεις που τις επιτρέπουν να εξασκεί πίεση πάνω στους Ρώσους ολιγάρχες οι οποίοι έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό για επαναπατρισμό. Αυτό συνέβαινε και πριν την εισβολή στην Ουκρανία και μετά την εισβολή η πίεση πάνω στους ολιγάρχες έχει ενταθεί. Ειδικά για την Κύπρο όπου υπήρχαν αρκετά ρωσικά κεφάλαια από τη Ρωσία, υπήρξε συγκεκριμένη πίεση σε 2-3 μεγάλους ομίλους για να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια στη Ρωσία»

Όπως έφερε πρόσφατα στο φως άρθρο του Economy Today που υπογράφει ο Ξένιος Μεσαρίτης, Ρώσοι επιχειρηματίες ξεκίνησαν διαδικασίες επιστροφής των κυπριακών τους διαβατηρίων, υπό τον φόβο της κρατικοποίησης των περιουσιακών τους στοιχείων στη Ρωσία.

Αρχές Φεβρουαρίου, ρωσικοί νομικοί κύκλοι ανέφεραν στο Reuters ότι «αυτό είναι ένα σήμα της ρωσικής κυβέρνησης προς τους κατόχους διπλής υπηκοότητας, ιδίως από μη φιλικές χώρες. Ή παραδίδετε τη ξένη υπηκοότητα ή χάνετε τις επιχειρήσεις σας στη Ρωσία»

Η Έφορος Εταιρειών επιβεβαίωσε στο ΣΙΓΜΑ ότι τον τελευταίο ένα χρόνο αριθμός κυπριακών εταιρειών ρωσικών συμφερόντων έχουν μεταφέρει την έδρα τους από την Κύπρο σε άλλες δικαιοδοσίες.

Μεταξύ άλλων ο κ. Τελώνης είπε ότι «είναι φανερό ότι η Κύπρος πλέον δεν αποτελεί ειδικό μέρος για τους Ρώσους, ένα προνομιακό μέρος για τους Ρώσους, με αποτέλεσμα, να περιμένουμε ότι και άλλα ρωσικά κεφάλαια που είναι εκτεθειμένα σε αυτή την πίεση θα έχουν συνέπειες».

Σημειώνεται ότι με την έναρξη του πολέμου, ο Πούτιν είχε ζητήσει από τους Ρώσους ολιγάρχες να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους, υποσχόμενος «αμνηστία».

Διαβάστε επίσης: Τι αναφέρει η ηλεκτρομηχανολογική υπηρεσία για ελαττωματικές συσκευές