Κίνητρα για γυναίκες που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν στην Εθνική Φρουρά, εξετάζει το Υπουργείο Άμυνας, μετά τη χθεσινή έγκριση του νομοσχεδίου από το Υπουργικό. 

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Χρίστος Πιερή, ο Υπουργός έχει ήδη μιλήσει με κάποια ιδιωτικά πανεπιστήμια, ώστε να μπορούν να δώσουν μία υποτροφία 50% σε όσες γυναίκες εκπληρώσουν τη στρατιωτική εθελοντική θητεία. 

«Επιπλέον έχουμε αποστείλει ερώτημα στη γενική εισαγγελία κατά πόσο είναι νόμιμο να παίρνουν κάποια μόρια για εργοδότηση στα άλλα σώματα ασφαλείας, όπως πυροσβεστικη και αστυνομία», σημείωσε. 

Πέραν αυτών, το Υπουργείο μελετά να δίνει μόρια σε όσες εθελόντριες  επιθυμούν να παραμείνουν, ως Συμβασιούχοι Οπλίτες. Μετά τα 10 χρόνια θα μπορούν να παρακάθονται σε εξετάσεις και να μονιμοποιούνται, ως συμβασιούχοι υπαξιωματικοί στην εθνική φρουρά. 

Διαβάστε επίσης: Πότε αρχίζει η εθελοντική κατάταξη γυναικών στην Ε.Φ

Πώς βλέπουν οι γυναίκες την ιδέα της στρατιωτικής θητείας

Ποικίλες οι απόψεις νεαρών γυναικών στο νομοσχέδιο που επιτρέπει την εθελοντική κατάταξη των γυναικών. 

«Το βλέπω θετικά εγώ. Νομίζω πως μπορεί και να πήγαινα, αλλά είναι κάτι πρόσφατο για να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε, χρειαζόμαστε χρόνο για να δούμε λίγο το ισχύει, τι δεν ισχύει». 

«Δε θα το έκανα προσωπικά, απλά επειδή ζουν πολύ άθλιες συνθήκες μέσα στο στρατό, οπότε νομίζω δε θα πήγαινα».

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων κατήγγειλε πως, δεν υπήρξε καμία  διαβούλευση για το θέμα.

Όπως δήλωσε η Γενική γραμματέας της ΠΟΓΟ, Σκεύη Κουκουμά, «είναι εθελοντική, αλλά από την άλλη αναφέρονται σε κίνητρα, δηλαδή προσπαθούν να δελεάσουν τις γυναίκες με κίνητρα. Μας ανησυχεί περισσότερο εμάς, γιατί είμαστε σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, σκεφτόμαστε τι μηνύματα στέλνουμε και εντός και εκτός Κύπρου στις προσπάθειες που γίνονται στην επίλυση του Κυπριακού». 

Διαβάστε επίσης: Υπουργικό: Αποφασίζει για κατάταξη γυναικών στην ΕΦ – «Εμβληματική δράση»

Λόγο έκανε και για τις διακρίσεις που βιώνουν εδώ και δεκαετίες οι γυναίκες υπαξιωματικοί, κάνοντας λόγο για ψίχουλα και πενιχρές συντάξεις. Κατήγγειλε επίσης πως υπάρχει έλλειψη υποδομών.

Για τις καταγγελίες αυτές, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΥΠΑΜ,  Χρίστος Πιερή απάντησε πως τα σχόλια της ΠΟΓΟ είναι καθαρά πολιτικά. 

Ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια περίπου το 25% των ΣΥΟΠ είναι γυναίκες, ενώ, τόνισε ότι υπάρχουν ήδη υποδομές και ξεχωριστοί θάλοι γυναικών, ενώ  αναμένεται να προχωρήσουν και σε περαιτέρω αναβάθμισή τους.

Επισημαίνεται ότι ενδεχομένως θα συζητηθούν και άλλα κίνητρα στη Βουλή, όταν θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο. 

«Εγώ θα πήγαινα» 

Την άποψή της για την στράτευση των γυναικών κλήθηκε να εκφράσει στις Τομές στα Γεγονότα η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ρίτας Σούπερμαν, τονίζοντας ότι η ίδια θα πήγαινε. 

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι δύσκολο να αναδειχθεί μία γυναίκα στην κοινωνία μας, είναι ένα βήμα προς την ισότητα«, τόνισε.

Σημείωσε ότι, θα ενδυναμώσει τις γυναίκες, ωστόσο αναμένει μία  επαγγελματική προσέγγιση.

«Να προετοιμαστεί ο στρατός σωστά και να τις εκπαιδεύσει. Θα είναι οδυνηρό αν όντως ενταχθούν και να μην υπάρξει καμία επιμόρφωση και κανέναν ενδιαφέρον», πρόσθεσε.