Το 2023 υπήρξαν πάνω από 1.500 καταγγελίες σχετικά με παραβάσεις νομοθεσίας για χρήση σκούτερ, ενώ μεταξύ 2021 και 2023, το 0.9% του συνόλου τραυματισμών αφορούσε σε τραυματισμούς χρηστών σκούτερ, σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε εκπρόσωπος της Αστυνομίας την Τετάρτη στην συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Η Επιτροπή συζήτησε το κατά πόσον θα πρέπει να εγγράφονται τα σκούτερ ούτως ώστε να υπάρχει κάποια μορφή ασφαλιστικής κάλυψης σε περιπτώσεις ατυχημάτων και ζήτησε από την εκτελεστική εξουσία να επανέλθει εντός τριών μηνών με κάποια πρόταση σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Κατά την συζήτηση στην Επιτροπή η οποία εξέτασε την εισήγηση του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Σταύρου Παπαδούρη, για την ενδεχόμενη ανάγκη για εισαγωγή ειδικών νομοθετικών ρυθμίσεων για την εγγραφή συσκευών προσωπικής κινητικότητας (σκούτερ) για τη μείωση των περιστατικών παραβίασης του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, αρμόδια τμήματα αναφέρθηκαν στη δυσκολία εγγραφής τέτοιων συσκευών καθώς δεν εμπίπτουν στην κατηγορία μηχανοκίνητων οχημάτων.

Τέθηκε επίσης το θέμα τήρησης της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με τις συσκευές προσωπικής κινητικότητας, αλλά και η ανάγκη για ολοκληρωμένο δίκτυο διακίνησης αυτών των συσκευών.

Ο κ. Παπαδούρης εισηγήθηκε κατά τη συζήτηση όπως εγγραφούν σε ένα ειδικό μητρώο ούτως ώστε να υπάρχει και η δυνατότητα ασφάλισής τους. Ανέφερε ότι ετοίμασε σχετική πρόταση νόμου την οποία δεν θα καταθέσει προς το παρόν εν αναμονή εισηγήσεων από το Υπουργείο Μεταφορών με σκοπό να καλυφθούν κενά που υπάρχουν στην ισχύουσα νομοθεσία.

Σημείωσε ότι ο λόγος που εισηγήθηκε το θέμα αυτό είναι η εμπλοκή αρκετών σκούτερ σε ατυχήματα. «Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, ο έλεγχος είναι δύσκολο να γίνει από την Αστυνομία και τις τοπικές αρχές, με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχώς ατυχήματα, κάποια, σοβαρής μορφής», είπε.

Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο είδος σήμανσης που να οδηγεί σε κάποιο είδος ασφάλισης αναφέροντας ότι σε περιπτώσεις ατυχημάτων που εμπλέκονται πεζοί ή οδηγοί οχημάτων με σκούτερ, μένει η άλλη πλευρά να υποστεί το κόστος της ζημιάς, αφού οι χρήστες σκούτερ δεν καλύπτονται από ασφάλιση.

Ο κ. Παπαδούρης έθεσε ακόμη και το θέμα της ανωνυμίας των χρηστών σκούτερ, αφού οι συσκευές αυτές δεν φέρουν κάποια σήμανση και σε περίπτωση ατυχήματος ή κάποιας τροχαίας παράβασης, δεν είναι εύκολο να αναγνωριστούν οι παραβάτες.

Υπάρχει ένα κενό στη νομοθεσία που θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος να κλείσει, είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρίνος Μουσιούττας, είπε ότι η Αστυνομία και οι τοπικές αρχές είναι υπεύθυνες για την τήρηση της νομοθεσίας, και ότι τα σκούτερ κυκλοφορούν σε πεζοδρόμια και σε δρόμους με όριο άνω των 30 χιλιομέτρων που απαγορεύεται, και ότι σταθμεύονται σε χώρους όπου παρεμποδίζονται πεζοί και οχήματα. Είπε ακόμη ότι αν δεν γίνει κάτι θα καταθέσει πρόταση για ακύρωση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, ανέφερε σε δική του τοποθέτηση ότι η νομοθεσία «δεν εφαρμόζεται καν», σημειώνοντας ότι δεν είναι μόνο ζήτημα ελέγχου, αλλά και άλλα πράγματα τα οποία δεν έγιναν. Θα έπρεπε οι αρχές να προσδιορίσουν τους τόπους που μπορούν να κινούνται τα σκούτερ, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία χρήζει αναθεώρησης.

«Είναι εκ θαύματος που δεν θρηνήσαμε θύματα μέχρι τώρα. Θα πρέπει να δούμε όντως την πορεία εφαρμογής νόμου και την ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας για να κλείσουμε κενά και να γίνει τέτοια που να μπορεί να εφαρμοστεί», είπε.

Ο Βαλεντίνος Φακοντής, επίσης Βουλευτής του ΑΚΕΛ, σημείωσε ότι πρέπει να ενισχυθεί και να βελτιωθεί η χρήση των μέσων που προωθούν την μικροκινητικότητα, όπως σκούτερ και ποδήλατα που τα χρησιμοποιεί πολύς κόσμος, όπως είπε, και ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια βάση που θα προστατεύει και τους χρήστες τους αλλά και τους υπολοίπους χρήστες του οδικού δικτύου και τους πεζούς.

Από πλευράς Αστυνομίας, ο Βοηθός Διευθυντής Τμήματος Τροχαίας, Χάρης Ευριπίδου, σημείωσε κατά τη συζήτηση ότι γίνεται αστυνόμευση, και ότι το 2023 υπήρξαν πάνω από 1.500 καταγγελίες για θέματα της συγκεκριμένης νομοθεσίας, από τα οποία 630 περίπου είχαν να κάνουν με το ότι τα σκούτερ ήταν εκτός των χώρων που πρέπει να διακινούνται. Στις καταγγελίες περιλαμβάνονται επίσης περιπτώσεις μη συμμόρφωσης σχετικά με χρήση κράνους η φωσφορούχων διακριτικών που θα πρέπει να φέρουν οι χρήστες.

Σύμφωνα με τον κ. Ευριπίδου, καταγράφηκε ένας θάνατος στη Λεμεσό το 2022 σε σχέση με τη χρήση σκούτερ, πριν να γίνει η ισχύουσα νομοθεσία, αλλά ότι δεν υπήρξε κάτι τέτοιο το 2023 και 2024. Ανέφερε ακόμη ότι μεταξύ 2021-2023, το 0.9% του συνόλου τραυματισμών αφορά σε τραυματισμούς χρηστών σκούτερ.

Είπε ακόμη ότι βλέπουν πολλά σκούτερ να διακινούνται σε χώρους που δεν επιτρέπεται, και ότι δεν είδε η Αστυνομία προσαρμογή ειδικά από τις δημοτικές αρχές για τις περιοχές που μπορούν να διακινούνται, ζώνες μέχρι 30 χιλιόμετρα όριο ταχύτητας.

Αν υπάρχει κάποια σήμανση που θα μπορούσε να τοποθετηθεί κάπου στο σκούτερ θα βοηθούσε, είπε, σημειώνοντας όμως, ότι εμπειρικά δεν υπάρχει ανησυχητικός αριθμός περιπτώσεων εγκατάλειψης σκηνής ατυχήματος.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών σημείωσε ότι τη δεδομένη στιγμή η άποψη του Υπουργείου είναι ότι η αλλαγή της νομοθεσίας για εγγραφή με την παραδοσιακή έννοια της έγγραφης όπως γίνεται των αυτοκινήτων θα έχει δυσανάλογο κόστος (ασφάλιση, πως θα γίνεται η εγγραφή, πού θα γίνεται), αλλά ότι είναι ανοικτοί στο να δώσουν τις απόψεις τους.

Σημείωσε ότι έγινε μια ενημερωτική καμπάνια για να προωθηθούν οι πρόνοιες της ισχύουσας νομοθεσίας και ότι στόχος είναι να επαναλαμβάνεται η καμπάνια.

Εκπρόσωπος του Τμήματος Οδικών Μεταφορών ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες συσκευές δεν εμπίπτουν στην κατηγορία μηχανοκίνητων οχημάτων.

Εκπρόσωπος του Τμήματος Δημοσίων Έργων, είπε στην Επιτροπή ότι η διεθνής πρακτική είναι να μην εγγράφονται τα σκούτερ και ότι δεν εντοπίστηκε άλλη χώρα στον κόσμο που να εγγράφονται, ενώ ότι είναι ζητήματα που προβληματίζουν και τους ιδίους.

Για το θέμα της ασφάλισης, ο Ανδρέας Αθανασιάδης, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), είπε ότι, με βάση τον ορισμό του οχήματος αν κάτι θεωρείται όχημα που κυκλοφορεί στο οδικό δίκτυο πρέπει να ασφαλίζεται έναντι τρίτου  και ότι για να γίνει ασφάλιση χρειάζεται εγγραφή και άλλες προϋποθέσεις. Πρέπει να υπάρξει σωστή και σοβαρή υποδομή για να μπορέσει να λειτουργήσει η ασφάλιση, σημείωσε.

Η Σωτηρία Κόκκινου, μιλώντας εκ μέρους της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων, είπε ότι υπάρχει ανάγκη να εγγράφονται τα σκούτερ για να είναι γνωστό ποιοι είναι οι χρήστες τους αλλά και να είναι και γνωστές οι προδιαγραφές ασφαλείας τους. Οι δήμοι, πρόσθεσε, ανέλαβαν το κομμάτι της αδειοδότησης, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός που είναι ανεξέλεγκτ και αναφέρθηκε στο πρόβλημα αδυναμίας  των τοπικών αρχών να ελέγχουν όποιον κυκλοφορεί με σκούτερ λόγω υποστελέχωσης.

Είπε ακόμη ότι αν όλοι οι δήμοι δημιουργήσουν ζώνες ορίου 30 χιλιομέτρων το πρόβλημα θα λυθεί εν μέρει αφού, όπως είπε, δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο διακίνησης  αυτών των συσκευών.

Εκπρόσωπος του ΚΕΒΕ ανέφερε ότι συμφωνούν με την ανάγκη νομοθετικών ρυθμίσεων ενώ εκ μέρους της ΟΕΒ ακούστηκε η άποψη ότι δεν υπάρχει λόγος εγγραφής αυτών των συσκευών και ότι όσον αφορά στα ενοικιαζόμενα, υπάρχει τρόπος να εντοπίζονται αρκεί να ζητούνται τα στοιχεία από την εταιρεία. Σημειώθηκε επίσης ότι δεν έγινε βελτίωση σε υποδομές για να προωθείται η μικροκινητικότητα.

Ο κ. Μουσιούττας αναφέρθηκε σε περιορισμούς που τίθενται σε ενοικιαζόμενα σκούτερ στο εξωτερικό, όπως περιοχές που δεν μπορούν να κινούνται αλλά και χρεώσεις αν αφεθούν σε χώρους που δεν πρέπει.

Ο κ. Ευριπίδου σημείωσε ότι ο νόμος «έδωσε τα εργαλεία» τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν στα πλαίσια των αδειοδοτήσεων και ότι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να απαιτήσουν από εταιρίες που ενοικιάζουν σκούτερ να βεβαιώνονται ότι τηρούνται οι πρόνοιες του νόμου.

Η Αστυνομία, πρόσθεσε, σκόπευε να απευθυνθεί ξανά στους δήμους ώστε οι όροι αδειοδότησης να τεθούν στις εταιρείες, αλλά και ότι θα ενθαρρύνει ξανά τους δήμους να κάνουν ζώνες 30 χιλιομέτρων, και θα εξαγγείλουν πρόγραμμα επιδότησης για αυτό.

Πηγή: ΚΥΠΕ