Το ζήτημα των χρεώσεων από αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τον έλεγχο ύπαρξης ελαττωματικών αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ, τέθηκε επί τάπητος την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, με Βουλευτές να εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.

Βουλευτές ζήτησαν άμεση νομοθετική παρέμβαση και κάλεσαν την Κυβέρνηση να προστατεύσει τους πολίτες από αδικαιολόγητες χρεώσεις, ενώ μερίδα Βουλευτών υπέδειξε ότι υπάρχει σαφής ευρωπαϊκός Κανονισμός. 

Μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, ανέφερε ότι η σημερινή παρουσίαση του ζητήματος των ανακλήσεων των αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ και οι ελλιπείς απαντήσεις της αρμόδιας Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή προβλημάτισαν για ακόμα μια φορά την Επιτροπή.

Υπέδειξε ότι το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) ανέφερε ότι υπάρχει εκτενής ενημέρωση για το ζήτημα των αερόσακων, με 80.000 μηνύματα να έχουν σταλεί σε ιδιοκτήτες οχημάτων με προβληματικούς αερόσακους. Αυτό το γεγονός, είπε ο κ. Σύκας, προβλημάτισε την Επιτροπή σχετικά με το ύψος του διοικητικού κόστους που χρεώνουν οι εταιρείες για έναν έλεγχο, ενώ τα στοιχεία είναι ήδη διαθέσιμα. Παρόλα αυτά, συνέχισε, η αρμόδια υπηρεσία δεν εντόπισε καμία παράβαση.

Πρόσθεσε ότι εάν οι διανομείς έχουν νομικό έρεισμα να χρεώνουν, γιατί η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να εντοπιστεί ο υπεύθυνος της εισαγωγής του κινδύνου στη χώρα και να του επιβληθεί η συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη νομοθεσία. Ουσιαστικά, συνέχισε, αφήνουν τον καταναλωτή να πληρώνει για τις ανακλήσεις, ενώ είναι ξεκάθαρο με βάση το ευρωπαϊκό και εγχώριο δίκαιο ποιος έχει την ευθύνη να συνεργαστεί.

Αναρωτήθηκε ακόμη για το εάν υπάρχει κενό ελέγχου, γιατί η αρμόδια υπηρεσία δεν έχει ετοιμάσει πρόταση για να το καλύψει ή έστω δεν έχει ζητήσει τη βοήθεια της Βουλής ώστε να καλυφθεί αυτό το κενό με νομοθετική ρύθμιση, «όπως έχουμε κάνει και στο θέμα των ανακλήσεων με την πρόταση νόμου μας»;

Τέλος, σημείωσε ότι «η προσέγγιση του 'μέχρι εκεί φθάνει η ευθύνη μας και δεν ασχολούμαι περαιτέρω' παραβιάζει τουλάχιστον ύψιστες αρχές ηθικής», γεγονός που, όπως είπε, θα πρέπει να προβληματίσει τον πολιτικό προϊστάμενο του Υπουργείου.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου επανέλαβε τις ίδιες δικαιολογίες, σημειώνοντας ότι «κρύφτηκαν πίσω από μια νομοθεσία». Επεσήμανε ότι πέραν της νομοθεσίας, υπάρχει η ηθική, το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και εξέφρασε την άποψη ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή «δεν προστατεύει τους πολίτες».

Αναρωτήθηκε γιατί οι 2 από τις 13 αντιπροσωπείες χρεώνουν για τον έλεγχο, πώς δικαιολογείται η διαφορετική χρέωση ανάλογα με την τιμή του αυτοκινήτου και γιατί μια αντιπροσωπεία αύξησε τη χρέωση από 75€ σε 160€ μετά την ανακοίνωση των επηρεαζόμενων οχημάτων.

Ο κ. Κώστα υποστήριξε ότι είναι "προφανής η ύπαρξη αισχροκέρδειας" και ότι κάποιοι θα αποκομίσουν εκατομμύρια από αυτή την υπόθεση. Εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι θεσμοί που οφείλουν να προστατεύουν τους πολίτες φαίνεται να αδιαφορούν.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρία, ο Βουλευτής επισήμανε ότι ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή παραδέχτηκε την ύπαρξη κενού στη νομοθεσία που εμποδίζει τον έλεγχο των χρεώσεων. Ως εκ τούτου, κάλεσε το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει σε τροποποίηση του νόμου.

Επιπλέον, ο κ. Κώστα ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος του ΤΟΜ δήλωσε πως οι αντιπροσωπείες δεν πραγματοποιούν ουσιαστικό έλεγχο, καθώς οι ίδιες έχουν ήδη παράσχει τα στοιχεία των επηρεαζόμενων οχημάτων στο ΤΟΜ.

Ο Βουλευτής χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν για έναν έλεγχο που ουσιαστικά δεν γίνεται, ενώ δεν φέρουν καμία ευθύνη για την ύπαρξη ελαττωματικών αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ. Τέλος, κάλεσε την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, το Υπουργείο Εμπορίου και την Κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προστατεύσουν τους πολίτες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, δήλωσε από πλευράς του ότι «είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει ένα ελλιπέστατο νομοθετικό πλαίσιο, όπως διαπιστώσαμε από τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή», προσθέτοντας ότι ορθώς η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να επανεξετάσει το θέμα.

Υπέδειξε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρία με την παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα και των αρμόδιων αρχών. Στόχος, είπε, είναι να κατανοήσει η Βουλή την έκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου προστασίας των πολιτών και να εξετάσει τρόπους επέκτασης αυτού του δικτύου προστασίας.

Ανέφερε ότι διαπιστώνεται ότι ορισμένες εταιρείες, των οποίων έχουν ακουστεί τα ονόματά τους εντός της Επιτροπής- είναι υπεύθυνες για το πρόβλημα. Επανέλαβε ότι "κάποιοι που είναι ήδη πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι, εκμεταλλευόμενοι τα πραγματικά αδιέξοδα και το χάος που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τους αερόσακους".

Το ΔΗΚΟ, πρόσθεσε ο κ. Λεωνίδου προτίθεται να παρουσιάσει πρόταση νόμου που θα καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας της αρμόδιας υπηρεσίας και θα παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία, πάντα στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης, ώστε να μπορεί να εφαρμόζει άμεσα μέτρα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μιχάλης Γιακουμή, είπε ότι οι χρεώσεις για τους αερόσακους αυξάνονται μέρα με τη μέρα, θυμίζοντάς την περίοδο της πανδημίας COVID-19 και τις αυξήσεις που έγιναν στις τιμές των rapid tests.

Σημείωσε ότι ο Υπουργός έχει την ευχέρεια να εκδώσει ένα διάταγμα που θα θέσει φραγμό σε αυτές τις χρεώσεις που καλείται να επωμιστεί ο πολίτης σημειώνοντας ότι είναι απαράδεκτο ο καταναλωτής, ο οποίος έχει αγοράσει ένα προϊόν, να καλείται σήμερα να πληρώσει από την τσέπη του για κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης, δήλωσε ότι το ουσιαστικό ερώτημα που θα έπρεπε να τεθεί στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή είναι κατά πόσον ένας καταναλωτής, ιδιοκτήτης οχήματος, ανεξαρτήτως αν το όχημα αγοράστηκε καινούργιο ή εισάχθηκε μεταχειρισμένο από τρίτη χώρα, οφείλει να πληρώσει οποιοδήποτε ποσό κατά τη διαδικασία ανάκλησης, σύμφωνα με οποιονδήποτε Κανονισμό ή νομοθεσία.

Στην πραγματικότητα, συνέχισε, «συμβαίνει το αντίθετο». Ο κ. Παπαδούρης υπέδειξε ότι ο ευρωπαϊκός Κανονισμός 858 του 2018, στο άρθρο 53, εδάφιο 8, ορίζει ξεκάθαρα ότι σε όλη τη διαδικασία ανάκλησης ο καταναλωτής δεν πληρώνει απολύτως τίποτα.

«Προσωπικά, δεν διαπιστώνω κανένα νομοθετικό κενό. Αν κάποιοι θεωρούν ότι είμαστε μια απομονωμένη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και λειτουργούμε μόνο με εθνικές νομοθεσίες, τότε έχουν λανθασμένη αντίληψη. Η όλη συζήτηση ξεκινά και καταλήγει στο γεγονός ότι υπάρχει ένας ευρωπαϊκός Κανονισμός σε ισχύ από το 2018», σημείωσε.

Ο κ. Παπαδούρης είπε ότι αυτό που αναμένει τις επόμενες μέρες είναι ο Υπουργός, αντιλαμβανόμενος την αδικία και την παρανομία που συμβαίνει, να προχωρήσει με την έκδοση σχετικού διατάγματος το οποίο θα ξεκαθαρίζει άμεσα την όλη διαδικασία, όπως άλλωστε προβλέπει και ο σχετικός Κανονισμός.

Διαβάστε επίσης: ΤΑΚΑΤΑ: Σημαντική ενημέρωση από Toyota - Η διαδικασία αντικατάστασης

Πηγή: ΚΥΠΕ