Απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε μια έγκαιρη απόδοση δικαιοσύνης, αναφέρει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, ο οποίος συμμετείχε στον νέο κύκλο αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ετοιμασία της Έκθεσης του Κράτους Δικαίου για το 2025.

Ο Σύλλογος αναφέρει σε ανακοίνωση ότι έθεσε γραπτώς και προφορικώς τις θέσεις του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα απονομής της δικαιοσύνης, διαφθοράς, και άλλα επίκαιρα θέματα.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος  πέρα από τη θέσπιση νέων Κανόνων Πολιτικής Δικονομίας, δεν έχουν γίνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Απομένουν, προσθέτει, ακόμη πολλά να γίνουν για την πλήρη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος.

«Χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις» σημειώνει ο Σύλλογος και κάνει λόγο για έντονη απροθυμία από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναλάβει αποφασιστική δράση και να εφαρμόσει προοδευτικές και καινοτόμες ιδέες.

Επίσης, αναφέρει ότι η κυβέρνηση απέτυχε να επενδύσει στο δικαστικό σύστημα.

Ο Σύλλογος σημειώνει ότι έχει κάνει διάφορες συστάσεις όλα αυτά τα χρόνια, και αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανάγκη για διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Οπως αναφέρει, τα αστικά και τα ποινικά δικαστήρια πρέπει να διαχωριστούν οριστικά και οι δικαστές θα πρέπει να ειδικεύονται σε έναν τομέα αντί να εναλλάσσονται μεταξύ τους.

Σε σχέση με την ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου, σημειώνει ότι παρά τη νομοθεσία που ψηφίστηκε πριν από δύο χρόνια, αυτά τα δικαστήρια δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί. Τονίζει ότι αυτό πρέπει να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, καθώς αυτά τα δικαστήρια θα μείωναν σημαντικά την επιβάρυνση των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και θα προωθούσαν την εξειδίκευση. Ο Σύλλογος πιστεύει ακράδαντα ότι υπάρχουν καταρτισμένοι και ικανοί δικηγόροι που είναι διαθέσιμοι για να τα στελεχώσουν και οι σχετικοί διορισμοί θα πρέπει να προχωρήσουν αμέσως.

Αναφέρεται ακόμη στην ανάγκη για πλήρη ψηφιοποίηση του συστήματος δικαιοσύνης και για μια βελτιωμένη υποδομή και στελέχωση. Οπως αναφέρει, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για βελτιωμένες υποδομές και επαρκές δικαστικό προσωπικό. Τα δικαστικά κτίρια, προσθέτει, είναι ξεπερασμένα, ιδιαίτερα στη Λευκωσία, όπου οι υποσχέσεις για ένα νέο δικαστικό μέγαρο παραμένουν ανεκπλήρωτες εδώ και δεκαετίες.

Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι έντονες και ότι χρειάζονται μήνες ή και χρόνια για τη σύνταξη δικαστικών αποφάσεων και την εκτίμηση των δικαστικών εξόδων λόγω ανεπαρκούς προσωπικού.

Ο Σύλλογος προτείνει επίσης την ίδρυση δικαστικής σχολής προκειμένου οι δικηγόροι να εκπαιδευτούν κατάλληλα για την άσκηση του δικαστικού επαγγέλματος.

Πιστεύουμε, αναφέρεται, ότι το σύστημα δικαιοσύνης απαιτεί μια ανεξάρτητη δικαστική υπηρεσία υπό την ηγεσία επαγγελματιών με εμπειρία στη διαχείριση. Αυτό το όργανο, αναφέρει ο Σύλλογος, θα πρέπει να έχει την εξουσία να εφαρμόζει γρήγορες μεταρρυθμίσεις, να εξαλείφει τις γραφειοκρατικές ανεπάρκειες και να οδηγεί στην καινοτομία.

Χωρίς επείγουσα δράση, η αναποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος θα συνεχίσει να βλάπτει τους διαδίκους, να διαβρώνει την εμπιστοσύνη του κοινού και να βαθαίνει την κρίση επιβίωσης για τους δικηγόρους, σημειώνει ο ΠΔΣ. 

Απαιτούνται, αναφέρει, τολμηρές αποφάσεις για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε μια έγκαιρη απόδοση δικαιοσύνης.

Πηγή: ΚΥΠΕ