Παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τους συνδέσμους επιθεωρητών, τους οργανωμένους γονείς και την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), η προκαταρκτική πρόταση του ΥΠΑΝ, για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου.
Τα βασικά στοιχεία της πρότασης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, είναι τα εξής: η πρώτη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού πραγματοποιείται νωρίτερα από ότι στο υφιστάμενο σύστημα, διευρύνεται η κλίμακα αξιολόγησης, θεσμοθετείται Δευτεροβάθμιο Σώμα Εξέτασης Ενστάσεων, εισάγεται θέση προαγωγής «Ανώτερου Εκπαιδευτικού», δνδυναμώνεται ο ρόλος του Διευθυντή ως ηγέτη της σχολικής μονάδας, ο εκπαιδευτικός αξιολογείται από περισσότερους από έναν αξιολογητές, θεσμοθετείται η διαδικασία της μεταξιολόγησης, οι εκπαιδευτικοί ενδυναμώνονται σε όλα τα στάδια της καριέρας τους μέσω της επαγγελματικής μάθησης, η αξιολόγηση διενεργείται στη βάση επιστημονικών, διάφανων και απλών κριτηρίων.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, η πρόταση δεν είναι η τελική, αφού ζητήθηκε από τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, να επανέλθουν σύντομα με εισηγήσεις και απόψεις, ώστε αυτές να συνδυαστούν με τα χρηματοοικονομικά στοιχεία που συνοδεύουν την πρόταση.
Το ΥΠΑΝ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, είναι ανοικτό σε διάλογο, ώστε να διασφαλιστεί ότι η τελική πρόταση θα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση πριν αυτή υποβληθεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και καταλήξει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για συζήτηση και ψήφιση. Η υλοποίηση της πρότασης προβλέπεται να γίνει σταδιακά και σε βάθος πενταετίας, ώστε να μην επηρεαστούν υφιστάμενες διαδικασίες ανέλιξης εκπαιδευτικών.
Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας επισημαίνει ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αποτελεί σημαντικό πυλώνα βελτίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος.
«Είναι γενικά παραδεκτό ότι το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης έχει κλείσει τον κύκλο του και επείγει η καθιέρωση ενός νέου, απλού, σύγχρονου και επιστημονικά τεκμηριωμένου συστήματος, το οποίο θα βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να αναδείξουν το έργο τους. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αποτελεί βασική δράση του Προγράμματος Διακυβέρνησης και ορόσημο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας μας, ενώ όπως είναι γνωστό, είμαστε πια η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία δεν εφαρμόζεται σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης», προσθέτει.
Αναφέρει ότι, στη βάση του προγραμματισμού και με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τους συνδέσμους επιθεωρητών, τους οργανωμένους γονείς και την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών, η προκαταρκτική πρόταση του ΥΠΑΝ, για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου.
Σημειώνει πως η πρόταση αποτελεί το επιστέγασμα της βιβλιογραφικής επισκόπησης και έρευνας, της πρακτικής στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ αποτελεί μια ισορροπημένη προσπάθεια εκσυγχρονισμού του συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου στην Κύπρου.
Όπως αναφέρει το ΥΠΑΝ στην ανακοίνωσή του, η πρόταση στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας και των αποτελεσμάτων της διδασκαλίας, στον εκσυγχρονισμό στη βάση ερευνών και σύγχρονων παιδαγωγικών προσεγγίσεων, στην έγκαιρη παρέμβαση, στη βελτίωση της συνεχούς στήριξης των εκπαιδευτικών, στην παροχή κινήτρων στους εκπαιδευτικούς, στην εμπέδωση αξιοκρατίας και στην ενίσχυση διαφάνειας, καθώς και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της διδασκαλίας και της μάθησης.
«Η υλοποίηση της πρότασης προβλέπεται να γίνει σταδιακά και σε βάθος πενταετίας, ώστε να μην επηρεαστούν υφιστάμενες διαδικασίες ανέλιξης εκπαιδευτικών. Ευελπιστούμε ότι όλοι θα επιδείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα, πενήντα σχεδόν χρόνια μετά την καθιέρωση του υφιστάμενου συστήματος, μακριά από σκοπιμότητες, μηδενισμό και συγκρούσεις, ώστε επιτέλους να επιτύχουμε τη βελτίωση και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος στηρίζοντας εκπαιδευτικούς και μαθητές», καταλήγει η ανακοίνωση.