Το ζήτημα της συνεργασίας σχολικών εφορειών με ιδιώτες, με επίκεντρο τη διαχείριση γηπέδων padel σε σχολεία της Λεμεσού τέθηκε επί τάπητος την Τετάρτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Παύλο Μυλωνά, να ζητά την άμεση κατάθεση των συμβάσεων με τους ιδιώτες. Βουλευτές της Επιτροπής εξέφρασαν ανησυχίες σε σχέση και με την λειτουργία των κλειστών κυκλωμάτων βιντεοπαρακολούθησης που τοποθετήθηκαν από τον ιδιώτη.
Το θέμα της ασφάλειας και της πρόσβασης στους σχολικούς χώρους τέθηκε από εκπροσώπους των γονέων, ενώ η Σχολική Εφορεία Λεμεσού υπερασπίστηκε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Η Εφορεία υποστήριξε επίσης, ότι οι ενέργειες αυτές αναβαθμίζουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις για τους μαθητές, προσθέτοντας ότι πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στα σχολεία και διατηρείται επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους.
Ο εκπρόσωπος της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού διευκρίνισε ότι τα γήπεδα χρησιμοποιούνται από τους μαθητές τις πρωινές ώρες και είναι διαθέσιμα και για άλλα σχολεία κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου. Ανέφερε ότι ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να παραχωρεί τους χώρους για σχολικές δραστηριότητες, ενώ πρόσθεσε ότι επιλέχθηκαν σχολεία με υφιστάμενες εγκαταστάσεις.
Ο κ. Μυλωνάς, ζήτησε από τη Σχολική Εφορεία Λεμεσού να υποβάλει στην Επιτροπή τις συμφωνίες με τον ιδιώτη εντός 15 ημερών.
Η εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι το θέμα εξετάζεται, ιδιαίτερα οι ισχυρισμοί για απαγόρευση πρόσβασης τις πρωινές ώρες, σημειώνοντας ότι η έρευνα βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο.
Από πλευράς του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Γιώργος Παντελή, δήλωσε ότι είναι θεμιτή η παραχώρηση σχολικών χώρων για περαιτέρω ανάπτυξη υποδομών ή χρήση από ιδιώτες, εφόσον αυτό ωφελεί την κοινωνία.
Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι η παραχώρηση από τη Σχολική Εφορεία Λεμεσού σε ιδιώτη της δυνατότητας να επενδύσει και να λειτουργήσει γήπεδα padel εντός σχολικού χώρου δημιούργησε προβληματισμούς σχετικά με την ασφάλεια των μαθητών. Ωστόσο, όπως είπε, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των σχολείων, οι μαθητές αξιοποιούν τους χώρους αυτούς.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέδειξε το διαχρονικό πρόβλημα των ζημιών που προκαλούνται στις σχολικές μονάδες. Πρότεινε την αναθεώρηση των ποινών για ανηλίκους κάτω των 14 ετών, υποστηρίζοντας ότι οι παραβάσεις αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πλημμελήματα και όχι ως ποινικά αδικήματα, σημειώνοντας ότι οι υπεύθυνοι για τις ζημιές θα πρέπει να τις αποκαθιστούν.
Πρόσθεσε ότι ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε αφορά τη λειτουργία καμερών ασφαλείας κατά τις πρωινές ώρες λειτουργίας των σχολείων. Ο κ. Μυλωνάς ζήτησε τη διερεύνηση αυτού του θέματος, καθώς και την κατάθεση του συμβολαίου μεταξύ του ιδιώτη επενδυτή και της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πολλούς ιδιώτες για επενδύσεις σε σχολικούς χώρους. Σημείωσε την ανάγκη η πολιτεία να βρει τρόπους να ρυθμίσει αυτές τις διαδικασίες και ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα ανοίξει δημόσιο διάλογο για να διερευνηθούν οι πολιτικές προθέσεις σχετικά με αυτό το θέμα.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, αναφέρθηκε στο θέμα της συνδιαχείρισης σχολικών γηπέδων και εγκαταστάσεων από σχολικές εφορείες και ιδιώτες, εστιάζοντας στις περιπτώσεις σχολείων της Λεμεσού, που αναφέρθηκαν εντός της Επιτροπής.
Σύμφωνα με τον κ. Κάρουλλα, οι συγκεκριμένες περιπτώσεις λειτουργούν εντός του νομικού πλαισίου, με ομόφωνες αποφάσεις της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού.
Ο Βουλευτής υποστήριξε ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά προς την κοινωνία, εξυπηρετώντας τις ανάγκες του σχολικού αθλητισμού και της ευρύτερης κοινότητας. Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη προσεκτικής εξέτασης των όρων των συμφωνιών και των συμβάσεων, ώστε να καλύπτονται όλες οι πτυχές του ζητήματος. Ο κ. Κάρουλλας ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί ξανά αυτεπάγγελτα στην Επιτροπή Παιδείας.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς, υποστήριξε ότι η σύναξη συμφωνιών ανάπτυξης και συνδιαχείρισης σχολικών υποδομών με ιδιώτες πρωτίστως εξυπηρετούν τους ιδιώτες επενδυτές και όχι την κοινωνία ή τις σχολικές μονάδες.
Το ΑΚΕΛ, όπως είπε, θεωρεί ότι η κάλυψη των αναγκών των σχολείων σε υποδομές και αθλητικούς χώρους πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους, το οποίο οφείλει να διαθέτει τους απαραίτητους πόρους. Υποστήριξε ότι η κυριότητα και η διαχείριση των σχολικών χώρων πρέπει να παραμείνουν στα χέρια του κράτους.
Ωστόσο, συνέχισε, το ΑΚΕΛ δεν αντιτίθεται στο άνοιγμα των σχολείων προς την κοινωνία. Αντιθέτως, πρόσθεσε, προτείνει ένα μοντέλο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, των Σχολικών Εφορειών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Αυτή η συνεργασία, όπως είπε, θα πρέπει να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα των χώρων προς όφελος των σχολείων και της κοινωνίας, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών.
Ο κ. Καυκαλιάς επισήμανε σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή της συγκεκριμένης συμφωνίας στη Λεμεσό, όπως παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας από τον ιδιώτη, ζητήματα ασφάλειας και προσβασιμότητας για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, έλλειψη πολεοδομικών ελέγχων για τις νέες εγκαταστάσεις και τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης χωρίς τήρηση των νόμιμων διαδικασιών.
Ο Βουλευτής ανέφερε ότι η Επιτροπή θα επανεξετάσει το θέμα σε μελλοντική συνεδρίαση, για να αξιολογήσει τόσο τα ζητήματα πολιτικής όσο και την πορεία των συμφωνιών που έχουν συναφθεί στη Λεμεσό.
Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τα γήπεδα Padel στη Λεμεσό, σημειώνοντας ότι εγείρονται σοβαρά ζητήματα τα οποία θα ελεγχθούν από την Ελεγκτική Υπηρεσία.
Ο κ. Τρυφωνίδης αναγνώρισε το δικαίωμα των σχολικών εφοριών να διαχειρίζονται την περιουσία τους, αλλά επισήμανε ότι υπάρχουν αντιφατικές μαρτυρίες σχετικά με τη χρήση των γηπέδων. Συγκεκριμένα, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον τα γήπεδα χρησιμοποιούνται από τους μαθητές τις πρωινές ώρες, δεδομένου ότι το Padel δεν περιλαμβάνεται στα αναλυτικά προγράμματα των σχολείων.
Επιπλέον, ο Βουλευτής έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη χρήση των γηπέδων τις απογευματινές και βραδινές ώρες, εκφράζοντας ανησυχίες για πιθανή οχληρία στην περιοχή. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην τοποθέτηση καμερών εντός του σχολικού χώρου από την ιδιοκτήτρια εταιρεία των γηπέδων, θέτοντας ζητήματα ασφάλειας και προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι οι αρχικές ανησυχίες για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις αυτής της συνεργασίας αποδείχθηκαν αβάσιμες.
Ο Βουλευτής επεσήμανε τη σημασία της διαφάνειας στη συνέχιση αυτής της πρακτικής και υπογράμμισε δύο βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχή εφαρμογή της. Πρώτον, όπως είπε, οι μαθητές θα πρέπει να έχουν πλήρη πρόσβαση στους χώρους που θα δημιουργήσει ο ιδιώτης επενδυτής καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, από τις 7:30 το πρωί μέχρι το τέλος των μαθημάτων το απόγευμα. Δεύτερον, συνέχισε, ο ιδιώτης επενδυτής θα πρέπει να παρέχει δωρεάν τους χώρους και τις εγκαταστάσεις στο σχολείο ή σε άλλα σχολεία της επαρχίας, όποτε αυτό ζητηθεί, είτε τα Σαββατοκύριακα, είτε τα απογεύματα.
Πηγή: ΚΥΠΕ