Πολλά παράπονα και καταγγελίες λαμβάνει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών Πάφου από πολίτες σε σχέση με την υπόθεση αντικατάστασης αερόσακων και την ταλαιπωρία που υφίστανται, με το τηλεφωνικό κέντρο του Συνδέσμου να δέχεται ασταμάτητα κλήσεις.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ η Βιργινία Χρίστου, Νομικός Σύμβουλος εκ μέρους του Συνδέσμου Καταναλωτών Πάφου, ανέφερε πως ο ρόλος τους περιορίζεται στο κομμάτι το οποίο αφορά το πώς ενημερώνουν τους καταναλωτές σε σχέση με τα διατάγματα που έχουν εκδοθεί και με το θέμα το οποίο απασχολεί τους καταναλωτές, που είναι οι χρεώσεις που εντοπίζονται σε δύο εταιρείες. Η κ. Χρίστου ανέφερε πως έχουν προχωρήσει στην ενημέρωση της Βουλής ως Σύνδεσμος Καταναλωτών προκειμένου να δουν τι θα γίνει.

Ερωτηθείσα σχετικά η κ. Χρίστου ανέφερε πως το τηλεφωνικό κέντρο του Συνδέσμου Καταναλωτών δεν έχει σταματήσει να δέχεται κλήσεις μετά την έκδοση των συγκεκριμένων διαταγμάτων από το Υπουργείο Μεταφορών.

Οι καταναλωτές, είπε, επικοινωνούν μαζί τους και παραπονιούνται, ενώ εκφράζουν και τη δυσαρέσκεια τους για δύο συγκεκριμένες εταιρείες, οι οποίες προχωρούν σε χρέωση.

Ακολούθως αναφέρθηκε και σε μια έρευνα που έχει γίνει από την υπηρεσία καταναλωτή που δείχνει ότι είναι δικαιολογημένες οι χρεώσεις οι συγκεκριμένες με βάση τον Νόμο για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές κάτι το οποίο, όπως είπε, το γνώριζαν εξαρχής ότι θα συμβεί.

Η κ. Χρίστου σημείωσε πως έχουν πάρα πολλά παραδείγματα, τα οποία αναφέρουν οι καταναλωτές. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε σε περίπτωση καταναλωτή, ο οποίος ενώ είχε προχωρήσει σε ανάκληση ελαττωματικών αερόσακων εδώ και δύο χρόνια περίπου, τους ανέφερε ότι έλαβε μήνυμα από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών ότι το αυτοκίνητο του υπόκειται σε ανάκληση η οποία φέρεται να προκύπτει λόγω των ελαττωματικών αερόσακων.

Ως εκ τούτου, συνέχισε, προκλήθηκε μια ανησυχία στον κόσμο για αυτό το θέμα. Όπως εξήγησε η κ. Χρίστου, ο λόγος για τον οποίο προκύπτει αυτό, είναι γιατί δεν υπήρχε ενημέρωση του μητρώου για οποιεσδήποτε αλλαγές οι οποίες επέρχονταν στα πλαίσια ανακλήσεων κάποιων οχημάτων.

Δηλαδή, συνέχισε, «δεν ενημερωνόταν το ΤΟΜ από την αντιπροσωπεία ότι προχώρησε σε αντικαταστήσεις ελαττωματικών αερόσακων ή εξαρτημάτων στο όχημα του παραπονούμενου».

Εδώ και πάλι είπε, έπρεπε να ζητηθεί από τον καταναλωτή να αποταθεί στην αντιπροσωπεία και στο ΤΟΜ ώστε να ενημερωθεί το μητρώο που διατηρεί το Τμήμα Οδικών Μεταφορών επί του θέματος.

Επίσης είπε στην Πάφο υπήρξε περίπτωση παραπονούμενου, ο οποίος τους ανέφερε ότι είχε λάβει άδεια εδώ και δύο χρόνια από το ΤΟΜ για να καταστρέψει το αυτοκίνητο του και να το μετατρέψει σε σιδερικά και έλαβε χθες μήνυμα ότι το συγκεκριμένο όχημα υπόκειται σε ανάκληση λόγω ελαττωματικών αερόσακων.

Πρόσθεσε πως και σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρχε ενημέρωση του μητρώου, και ακόμη, δεν υπήρχε ενημέρωση της αντιπροσωπείας ότι είχε τη συγκεκριμένη άδεια από τον ΤΟΜ για να μετατρέψει σε σιδερικά το όχημα του.

Επεσήμανε επίσης πως στην σελίδα του ΤΟΜ υπάρχουν τα λινκ, που μπορεί να ανατρέξει κάποιος αν έχει εισαγόμενο μεταχειρισμένο όχημα για να δει κατά πόσο υπόκειται σε ανάκληση λόγω ελαττωματικών αερόσακων καθώς και σε ανάκληση για άλλους λόγους.

Η κ. Χρίστου αναφέρθηκε και σε άλλη περίπτωση από την Πάφο που αφορούσε παραπονούμενο ο οποίος «ενώ μέσα στη σελίδα φαίνεται ότι το όχημα του υπόκειται σε ανάκληση λόγω ελαττωματικών αερόσακων, απέστειλε χθες επιστολή στην αντιπροσωπεία για να τη ρωτήσει κατά πόσο όντως ισχύει αυτό που φαίνεται μέσα από την ιστοσελίδα και η εταιρεία του απάντησε αρνητικά ότι με βάση τον αριθμό πλαισίου του δεν εντοπίζει ότι το όχημα του υπόκειται σε ανάκληση».

Επίσης αναφέρθηκε και σε άλλες περιπτώσεις που αφορούν την επαρχία Πάφου αλλά και άλλες επαρχίες που έχουν να κάνουν με την αντίδραση του κόσμου σε σχέση με τις χρεώσεις οι οποίες επιβάλλονται για τον έλεγχο. Ενδεικτικά είπε πως για τον έλεγχο χρέωναν δύο εταιρείες εκ των οποίων η μία αρχικά 75 ευρώ και στη συνέχεια αύξησε τη χρέωση στα 120 ευρώ, ενώ η δεύτερη έφτασε μέχρι και τα 160 περίπου ευρώ.

Τώρα, ωστόσο, συνέχισε, έχουν αλλάξει την ερμηνεία αυτών των εξόδων και ενώ αρχικά τα ερμήνευαν ως έξοδα για έλεγχο τώρα τα μετέτρεψαν σε έξοδα διοικητικά λόγω της χρήσης του ανθρώπινου δυναμικού. Υπάρχουν, συνέχισε, και εύλογα ερωτήματα από τον κόσμο. Όπως, προτού μετατραπεί ο έλεγχος σε διοικητικά έξοδα «από τη στιγμή που το όχημα τους βρίσκεται μέσα στη λίστα που έχει δημοσιεύσει το ΤΟΜ γιατί να έρχομαι εγώ ως καταναλωτής και να πληρώνω έλεγχο του οχήματος μου από πλευράς εταιρειών για να μου πουν αν έχω αερόσακους TAKKATA και να πληρώνω εις διπλούν το ποσό αυτό».

Ακόμη η κ. Χρίστου αναφέρθηκε σε περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους και δεν έχουν ενημερώσει για αλλαγή διεύθυνσης ή αριθμό τηλεφώνου με αποτέλεσμα αυτοί οι παραπονούμενοι που βρίσκονται σε άλλες χώρες να μην ξέρουν εάν το όχημα τους υπόκειται σε ανάκληση ή δεν υπόκειται σε ανάκληση ή μπορεί να έχουν ευρωπαϊκών προδιαγραφών όχημα αλλά επειδή ακριβώς άλλαξαν τον αριθμό του τηλεφώνου τους να μην έχουν λάβει στο κινητό τους μήνυμα από το ΤΟΜ ότι υπόκειται σε ανάκληση το όχημα τους.

Η κ. Χρίστου αναφέρθηκε και σε μεμονωμένη περίπτωση που αφορούσε συγκεκριμένα άτομο το οποίο είχε αγοράσει όχημα δεν του είχε μεταβιβαστεί ο τίτλος ιδιοκτησίας ο ίδιος δεν ενημερώθηκε για το ότι το όχημα υπόκεινται σε ανάκληση αλλά την ενημέρωση την έλαβε ο αρχικός ιδιοκτήτης του οχήματος, δηλαδή αυτός που το πώλησε στον παραπονούμενο, που δεν ασχολήθηκε γιατί θεώρησε ότι υπάρχει ενημέρωση του νέου ιδιοκτήτη.