Τα ίδια υψηλά πρότυπα και ο έλεγχος που εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία για τη ρύθμιση των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας που δραστηριοποιούνται στη θάλασσα θα πρέπει να εφαρμόζονται και για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη στεριά, αναφέρει σε προκαταρτικές παρατηρήσεις της η Ομάδα Εργασίας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τη χρήση Μισθοφόρων (ως μέσο παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρεμπόδισης της άσκησης του δικαιώματος των λαών στην αυτοδιάθεση).

Η εν λόγω Ομάδα Εργασίας, με επικεφαλής την Jovana Jezdimirovic Ranito και την Michelle Small, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο από τις 16 έως τις 24 Ιανουαρίου -την πρώτη της στο νησί- για να αξιολογήσουν τους ισχύοντες κανονισμούς και τις προκλήσεις σχετικά με τη χρήση ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, μισθοφόρων και φορέων που σχετίζονται με μισθοφόρους.

Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Σπίτι της Συνεργασίας στη Λευκωσία, παρουσίασαν τις προκαταρκτικές παρατηρήσεις τους και σημείωσαν ότι η Ομάδα Εργασίας θα παρουσιάσει πλήρη έκθεση για την επίσκεψή της στην Κύπρο στην 60ή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2025.

Η Ομάδα Εργασίας εξήρε τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να ρυθμίσει τις ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας στον τομέα της ναυτιλίας και κάλεσε για πιο ισχυρές προσπάθειες σχετικά με τις ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας που δραστηριοποιούνται στη στεριά.

Παράλληλα, η κ. Ranito υπογράμμισε ότι με έναν τόσο μεγάλο αριθμό ιδιωτικών υπαλλήλων ασφαλείας στην Κύπρο που δραστηριοποιούνται στην στεριά είναι αδήριτη η ανάγκη δημιουργίας ενός ανεξάρτητου και κατάλληλου εποπτικού οργάνου ή μηχανισμού για την αποτελεσματική εποπτεία αυτών των επιχειρήσεων και τη διασφάλιση του ότι ότι οι ιδιωτικοί φορείς ασφαλείας δεν εμπλέκονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επεσήμανε, ακόμη, την ανάγκη να γίνουν νέες τροποποιήσεις στη νομοθεσία σχετικά με τις εν λόγω ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας που να παράσχουν την ευκαιρία για την ενσωμάτωση των προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Στόχος της επίσκεψής μας εδώ ήταν να αξιολογήσουμε τις προκλήσεις που σχετίζονται με τον μισθοφορισμό, τους μισθοφορικούς φορείς και τις ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες και εταιρείες ασφαλείας, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ναυτιλίας, καθώς και τον αντίκτυπο αυτών των φορέων στα ανθρώπινα δικαιώματα», σημείωσε η κ. Ranito, προσθέτοντας ότι αξιολογήθηκαν, επίσης, το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Δήλωσε, επίσης, ότι ο συνδυασμός νομοθεσίας και διεθνών προτύπων για τη ρύθμιση της χρήσης ιδιωτικών εταιρειών ναυτικής ασφάλειας από την Κυπριακή Δημοκρατία «είναι υποδειγματικός».

Σημείωσε ότι ως αποτέλεσμα ενός υψηλού σημείου αναφοράς των προτύπων, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εκδώσει πιστοποιητικά σε μόνο 12 ιδιωτικές εταιρείες ναυτικής ασφάλειας που επιτρέπεται να παρέχουν άοπλο προσωπικό ασφαλείας σε πλοία με σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι η Ομάδα Εργασίας είχε επίσης τη δυνατότητα να συναντηθεί με ορισμένες από αυτές τις εταιρείες, σημειώνοντας ότι εντυπωσιάστηκε αρκετά από το επίπεδο του ελέγχου, των ελέγχων δέουσας επιμέλειας (“due diligence checks”) και των συμμορφώσεων που απαιτούνται προκειμένου να λάβουν πιστοποιήσεις.

Όσον αφορά τις ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στη στεριά, η κ. Ranito είπε ότι υπάρχουν περίπου 230 ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στην Κυπριακή Δημοκρατία που δραστηριοποιούνται στη στεριά και σχετίζονται με μη θαλάσσιες επιχειρήσεις, και οι οποίες έχουν λάβει πιστοποίηση λειτουργίας. Σημείωσε ότι περίπου 4.600 άτομα εργάζονται σε τέτοιες εταιρείες και 1.100 άτομα, που έχουν άδεια να ενεργούν ως ιδιωτικοί φρουροί ασφαλείας, είναι αυτοαπασχολούμενα.

Δήλωσε, ακόμη, ότι η Ομάδα Εργασίας ενημερώθηκε ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να τροποποιήσει τη νομοθεσία για τις ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας, ώστε να επαναπροσδιορίσει και να διαχωρίσει τις άδειες μεταξύ εκείνων που προσφέρουν υπηρεσίες ασφαλείας και εκείνων των τεχνικών εμπειρογνωμόνων ασφαλείας, καθώς και να διευρύνει τις εξουσίες τους.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, συνέχισε η κ. Ranito, η Ομάδα Εργασίας θεωρεί ότι μπορούν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση του ελέγχου, της παρακολούθησης και της εποπτείας των δραστηριοτήτων των ιδιωτικών εταιρειών και του προσωπικού ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η λογοδοσία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τυχόν διαπράττονται από τους εν λόγω φορείς.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι η Ομάδα Εργασίας δεν έλαβε καμία πληροφορία σχετικά με το ποσοστό ερευνών, διώξεων και ενδεδειγμένων κυρώσεων για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τυχόν διαπράττονται από εταιρείες και προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας. 

Η κ. Ranito είπε ότι η Ομάδα Εργασίας πραγματοποίησε συναντήσεις στη Λευκωσία, στη Λεμεσό και στη Λάρνακα, μεταξύ άλλων, με εκπροσώπους από το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Άμυνας, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, την Κυπριακή Αστυνομία, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και με ιδιωτικές εταιρείες θαλάσσιας και χερσαίας ασφάλειας.

Διαβάστε επίσης: Ο ΣΑΚ θα καταθέσει υπόμνημα στη Βουλή για ποινικοποίηση κάλυψης προσώπου

Πηγή: ΚΥΠΕ