Η πόλη της Λεμεσού αποτυπώνεται σε δορυφορική εικόνα του Sentinel2 από τον CopernicusEU.
Οπως αναφέρει το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης, οι δορυφόροι Sentinel2 διαθέτουν έναν Πολυφασματικό Απεικονιστή (Multispectral Instrument - MSI), ο οποίος καταγράφει δεδομένα σε 13 φασματικές ζώνες, συμπεριλαμβανομένων του ορατού φάσματος και του εγγύς υπέρυθρου. Αυτό τους επιτρέπει να παράγουν έγχρωμες εικόνες υψηλής ανάλυσης, και να χρησιμοποιούνται σε διάφορες εφαρμογές, όπως γεωργία, παρακολούθηση δασών, υδάτινοι πόροι και διαχείριση καταστροφών.
Το Κέντρο Αριστείας κάνει χρήση δεδομένων από το πρόγραμμα Copernicus, το οποίο είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αποσκοπεί στην παροχή πλήρους, δωρεάν και ανοιχτής πρόσβασης δεδομένων και πληροφορίων για τον πλανήτη και το περιβάλλον.
Οι πληροφορίες που διατίθενται μέσα από το πρόγραμμα αυτό βοηθούν στην προστασία των Ευρωπαίων πολιτών σε περίπτωση κινδύνου και φυσικών καταστροφών.
Αναφέρεται ότι ο Copernicus δημιουργεί νέες ευκαιρίες εργοδότησης και εκτιμάται ότι 58% της παγκόσμιας οικονομίας που αφορά στο διάστημα ενισχύεται από τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται από δορυφόρους. Αναλύοντας τον πιθανό αντίκτυπο του προγράμματος Copernicus στην ευρωπαϊκή οικονομία, μπορούμε να προβλέψουμε ότι από το 2030 θα υπάρξει οικονομικό όφελος 30 δις ευρώ καθώς και η δημιουργία 50.000 νέων θέσεων εργασίας, σημειώνεται.
Το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ χρησιμοποιεί τα δορυφορικά δεδομένα Copernicus και στα τρία τμήματά του: (1) Περιβάλλον και Κλίμα (2) Ανθεκτικές κοινωνίες (3) Ανάλυση Μεγάλων Γεω-Δεδομένων.
Διαβάστε επίσης: ΕΤΕΚ: Συνιστά στρατηγική για διαφύλαξη μοντέρνας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς
Πηγή: ΚΥΠΕ