Συνεχίζεται στις 12 Μαρτίου η διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για την υπόθεση Οζ Καραχάν-Γεωργίου Τάττη μετά από αίτημα την Παρασκευή της υπεράσπισης να της δοθεί το σύνολο του μαρτυρικού υλικού αλλά και για να υπάρχει στη διαδικασία μεταφραστής στην τουρκική γλώσσα.
Ο πολιτικός ακτιβιστής Οζ Καραχάν και ο δημοσιογράφος Γιώργος Τάττης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εξύβριση, επίθεση και αντίσταση στη σύλληψη, εμφανίστηκαν το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, όπου ο συνήγορός τους, Σωκράτης Τζιάζας, ο οποίος τους εκπροσωπεί αφιλοκερδώς εκ μέρους του Συνδέσμου Δημοκρατικών Δικηγόρων Κύπρου, ζήτησε όπως δοθεί χρόνος για να δοθεί στην υπεράσπιση το σύνολο του μαρτυρικού υλικού αλλά και για να υπάρχει κατά τη διαδικασία μεταφραστής στην Τουρκική γλώσσα για τον κ. Καραχάν.
Το δικαστήριο όρισε την επόμενη δικάσιμο στις 12 Μαρτίου στις 8.30 πμ ούτως ώστε να υπάρχει μεταφραστής στην Τουρκική γλώσσα, ενώ αναμένεται να απαντήσουν στις κατηγορίες τους.
Κατά τη δικάσιμο στην αίθουσα παρευρίσκονταν στελέχη και μέλη του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του, Γιώργου Περδίκη και του αντιπροέδρου Κυριάκου Τσιμίλλη, εκπρόσωποι της ΕΔΕΚ, και της πρωτοβουλίας «Παγκύπρια Κινητοποίηση για την Ελευθερία της Κύπρου», μεταξύ άλλων.
Με το πέρας της διαδικασίας οι υποστηρικτές του κ. Τάττη και του κ. Καραχάν, ανάρτησαν έξω από το δικαστήριο το πανό το οποίο γράφει «Κυπριακή Δημοκρατία: η μόνη λύση», οι δύο κατηγορούμενοι είχαν προσπαθήσει να αναρτήσουν στο περιθώριο της στρατιωτικής παρέλασης την 1η Οκτωβρίου. Προκλήθηκε επεισόδιο με μέλη της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα τη σύλληψή τους.
Σε δηλώσεις τους μετά τη διαδικασία, ο κ. Καραχάν, ανέφερε ότι αυτή η υπόθεση «είναι σημαντική γιατί σχετίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του λόγου και την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι’ αυτά».
«Χαιρόμαστε βλέποντας ότι ο Κυπριακός λαός κατανοεί τη σημασία αυτής της υπόθεσης», είπε ακόμη, σημειώνοντας ότι η στήριξη που λαμβάνουν σε αυτήν την υπόθεση από τον κόσμο «είναι επίσης το μήνυμα που δίνουμε, το οποίο είναι ότι αγωνιζόμαστε για μια ελεύθερη Κύπρο, και αυτό είναι μέσα στις καρδιές των ανθρώπων».
«Εμείς προασπιστήκαμε ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο μας δικαίωμα, το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Συναντήσαμε ωστόσο την αστυνομική αυθαιρεσία», ανέφερε στις δικές του δηλώσεις ο κ. Τάττης. «Θεωρούμε τη σύλληψή μας παράνομη, ως επίσης και πολιτική. Κάποιους φαίνεται να ενοχλεί η προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πόσω μάλλον από Τουρκοκύπριους αντικατοχικούς πατριώτες», πρόσθεσε. Ο κ. Τάττης ανέφερε ακόμη ότι θεωρούν «εξόχως προβληματική τη δήλωση του Βίκτωρα Παπαδόπουλου, περί απαγόρευσης πανό και συνθημάτων. Ειδικά από ένα πρώην δημοσιογράφο και νυν διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Εξάλλου, ο κ. Τάττης σημείωσε ότι εκκρεμεί αγωγή που ο ίδιος έχει ασκήσει κατά του πρώην εργοδότη του για την απόλυσή του 10 μέρες μετά το περιστατικό.
Διαβάστε επίσης: Ξανά στο δικαστήριο Τάττης και Καραχάν για την ανάρτηση πανό υπέρ της ΚΔ