Ερευνητικό έργο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την ασφάλεια των συστημάτων διανομής νερού περιλαμβάνεται στα 134 έργα από κράτη μέλη της ΕΕ και χώρες της Ευρώπης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Horizon Europe, τα οποία θα λάβουν λάβουν επιχορηγήσεις συνολικού ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ.
Το έργο WaterSAFE, με τίτλο «An Integrated Cyber-Physical Security Solution for Water Distribution Systems» θα λάβει επιχορήγηση 150 χιλιάδων ευρώ.
Τα 134 έργα επιλέχθηκαν στο πλαίσιο του πιο πρόσφατου γύρου των διαγωνισμών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ, European Research Council - ERC) για επιχορηγήσεις για ανάπτυξη προτάσεων «Proof of Concept», μέσω των οποίων ερευνητές θα επιχειρήσουν να επιβεβαιώσουν κατά πόσο επιστημονικές λύσεις που έχουν αναπτύξει είναι πρακτική βιώσιμες, θα διερευνήσουν αν υπάρχουν εμπορικές προοπτικές ή θα προετοιμάσουν αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Ο στόχος της χρηματοδότησης είναι ουσιαστικά να βοηθήσει τους ερευνητές να καλύψουν το κενό μεταξύ των επιστημονικών ευρημάτων και των πρώτων σταδίων της πρακτικής ή εμπορικής αξιοποίησης τους.
Μεταξύ των νικητών του διαγωνισμού του 2024 περιλαμβάνονται έργα για την ανάπτυξη αποτελεσματικών και αυτόνομων συστημάτων πλοήγησης για δορυφόρους, για την καταπολέμηση της απάτης στα τρόφιμα, για την ανακατανομή υφιστάμενων φαρμάκων για την καταπολέμηση του καρκίνου και για τη βελτίωση θεραπειών για πολλές απειλητικές για τη ζωή παθήσεις.
«Η θέση της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή εξαρτάται από την προώθηση της επιστημονικής αριστείας και τη δημιουργία μιας ακμάζουσας κοινότητας ερευνητών, καινοτόμων και ηγετών της βιομηχανίας», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, Επίτροπος για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την έρευνα και την καινοτομία.
Οι επιχορηγήσεις για την ανάπτυξη proof of concept «επιτρέπουν σε πολλά υποσχόμενα ερευνητικά ευρήματα να εξελιχθούν σε συγκεκριμένες καινοτομίες που τονώνουν τη βιομηχανική πρόοδο και ωφελούν την κοινωνία», πρόσθεσε.
Μέχρι στιγμής οι επιχορηγήσεις που έχουν χορηγηθεί στο πλαίσιο του προγραμματισμού για το 2024 ανέρχονται σε 36,75 εκατ. ευρώ για συνολικά 245 έργα.
Τα 134 έργα που λαμβάνουν χρηματοδότηση από τον νέο γύρο προέρχονται από 20 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης: από τη Γερμανία, την Ιταλία και τις Κάτω Χώρες προέρχονται 15 προτάσεις από κάθε χώρα, από την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο προέρχονται 14 προτάσεις από την κάθε χώρα, μαζί με 12 από το Ισραήλ, 11 από το Βέλγιο, 10 από τη Γαλλία, έξι από τη Δανία, πέντε από την Αυστρία, τέσσερις από τη Σουηδία, τρεις από την Ιρλανδία, δύο για κάθε χώρα από τη Φινλανδία και τη Νορβηγία, και από μια πρόταση από την Κροατία, την Τσεχία, την Κύπρο, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Τουρκία.