Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο γεροντολόγος δρ Μάριος Κυριαζής ο οποίος μίλησε για την αυξημένη θνησιμότητα στην Κύπρο αλλά και για την ανάγκη δημιουργίας γηριατρικών θαλάμων στα νοσοκομεία.
Αρχικά μιλώντας για την θνησιμότητα είπε ότι είναι στατιστικές και πως με λίγους αριθμούς θανάτων το αποτέλεσμα αλλάξει.
«Μιλάμε για καμιά τριανταριά θανάτους, περισσότερους από τους περασμένους μήνες. Το γεγονός όμως παραμένει, ότι πράγματι υπάρχει αυξημένη θνησιμότητα όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Οι λόγοι είναι πολύπλοκοι, βέβαια έρχεται στον νου μας η πανδημία, οι εμβολιασμοί. Εγώ έχω επικεντρωθεί στην κοινωνική απομόνωση των ηλικιωμένων που έγινε κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών της πανδημίας. Όταν αφήνεις έναν ηλικιωμένο στο σπίτι και δεν μπορεί να βγει έξω, τότε αρχίζουν ένα σωρό άλλα προβλήματα όπως καρδιακά, ανοσοποιητικό, κατάθλιψη, άγχος κλπ.
Και αυτά επηρεάζουν μακροχρόνια την υγεία κάποιου ηλικιωμένου και έτσι αυξάνεται η πιθανότητα θανάτου αυτού του ηλικιωμένου. Αυτά τα πράγματα τα είπαμε εξ αρχής και δημοσιεύσαμε μελέτες, τις στείλαμε στο Υπουργείο και εισηγηθήκαμε να γίνουν ορισμένα μέτρα, να μη μένουν οι ηλικιωμένοι τόσο απομονωμένοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα επόμενα χρόνια θα δούμε αυξημένα ποσοστά θανάτου. Και ένας από τους πολλούς λόγους είναι και αυτός».
Στη συνέχεια και μιλώντας για την στασιμότητα στην προώθηση των σχεδιασμών για το «Κόκκινο Κουμπί» είπε ότι είναι τραγικό αυτό που γίνεται.
«Θα μπορούσε να σώσει όχι μόνο ζωές, αλλά και ασθενείς. Δηλαδή κάποιος ασθενής που έχει πρόβλημα μπορεί να το προλάβει αυτό το πρόβλημα πριν χειροτερέψει και έτσι να αποφύγουμε την εισαγωγή του στο νοσοκομείο».
Μετέπειτα μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας γηριατρικών κλινικών στην Κύπρο.
«Δεν είναι μόνο θέμα λογικής. Εφόσον ο πληθυσμός μας γηράσκει και αυξάνονται οι αριθμοί των ηλικιωμένων, θα έπρεπε να υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την υγείαν αυτών των ηλικιωμένων. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γίνει είναι οι γηριατρικοί θάλαμοι στα νοσηλευτήρια, που είναι κάτι πολύ εύκολο να γίνει. Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί δεν καταλαβαίνουν οι υπεύθυνοι ότι είναι εύκολο να γίνει.
Υπάρχουν οι ασθενείς ήδη σκορπισμένοι σε διαφόρους θαλάμους. Θα μπορούσαν να βάλουν μια ονομασία σε ένα θάλαμο ότι είναι γηριατρικός θάλαμος. Θα τους βάλουν όλους τους ηλικιωμένους εκεί και οι γιατροί και οι νοσηλευτές να ακολουθήσουν επιμορφωτικά προγράμματα και μαθήματα στην γηριατρική. Αυτό είναι εύκολο να γίνει σε λίγους μήνες. Να πάρουν κάποιον αρχικό δίπλωμα, έτσι για να γίνει μια αρχή.
Γιατί δεν γίνεται δεν γνωρίζω, μάλλον λόγο πεποιθήσεων της κοινωνίας και των υπευθύνων. Το συζητήσαμε σε μια πρόσφατη συνάντηση και δεν γνώριζε κάποιος ποιος θα είναι ο αρχικός υπεύθυνος για να το αρχίσει αυτό. Ίσως να είναι ο υπουργός Υγείας, ο ΟΚΥπΥ, η Βουλή; Δεν γνωρίζει κάποιος πως να γίνει η πρώτη αρχή».