Η Halkın Sesi (18.01.25) γράφει ότι η «επιτροπή καθορισμού του κατώτατου μισθού» ανακοίνωσε ότι ο νέος κατώτατος μισθό του έτους στα κατεχόμενα ανέρχεται σε 43,469 ΤΛ (περίπου 1,194 Ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία) μεικτά και 37, 818 ΤΛ (περίπου 1,040 ευρώ) καθαρά, με αύξηση 7,5%, αναφέρει το ΓΤΠ.
Σημειώνεται ότι το κόστος ζωής στα κατεχόμενα καθορίστηκε στο 11.12%.
Σε δηλώσεις του μετά τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ο Αχμέτ Σερντάρογλου, «πρόεδρος» της συντεχνίας «Hür-İş», που εκπροσωπεί και την εργατική πλευρά, δήλωσε ότι το καθορισμένο ποσό είναι κάτω από το κόστος ζωής και πρόσθεσε: «Ντροπή σας, αυτό το ποσό είναι ντροπή αυτών που κυβερνούν το κράτος».
Απαιτώντας από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και το λεγόμενο πρωθυπουργό Ουνάλ Ουστέλ να προβούν σε δήλωση σχετικά με το θέμα, ο Σερντάρογλου είπε: «Καταδίκασαν τους εργαζόμενους στον κατώτατο μισθό σε πείνα, ενώ οι ίδιοι έλαβαν αύξηση 11,12%».
Αντίδραση KTÖS
Εξάλλου, σύμφωνα με την Halkın Sesı (20.01.25), o γενικός γραμματέας της τουρκοκυπριακής «συντεχνίας» δασκάλων, Μπουράκ Μαβίς επέκρινε την «κυβέρνηση» για τη αύξηση της τάξης του 7,5% στον κατώτατο μισθό, σημειώνοντας ότι η αύξηση αυτή δεν είναι αρκετή, θα μειώσει την αγοραστική δύναμη του εργαζομένων και απέχει κατά πολύ από το σημείο βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου τους.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο Μαβίς σημείωσε επίσης ότι το κόστος διαβίωσης για τους τελευταίους τέσσερις μήνες στα κατεχόμενα ήταν 11,12% και πρόσθεσε ότι η KTÖS θα προβεί σε επίσημη ένσταση προς την «επιτροπή για τον κατώτατο μισθό».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι σε μια περίοδο που το όριο της πείνας έφτασε τις 27,567 ΤΛ, ο κατώτατος μισθός που καθορίστηκε δεν θα καλύψει τις πιο βασικές ανάγκες, όπως η βασική τροφή, η στέγη, η υγεία και η εκπαίδευση.
Basın-SEN: «Είναι αδύνατο να ζήσουμε με αυτό το μισθό»
Αντιδρώντας για τον καθορισμό «κατώτατου μισθού», η «συντεχνία εργαζομένων στον Τύπο» (Basın-SEN) σημειώνει ότι το ποσό των 37,818 ΤΛ είναι κάτω από το όριο της φτώχιας.
Με γραπτή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο κατώτατος μισθός εξυπηρετεί μόνο τη φτώχεια, βαθαίνει την ανισότητα ανάμεσα στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και αυξάνει την αδικία.
Διαβάστε επίσης: Από το μηδέν στα 1,2 εκατομμύρια: Έτσι τα κατάφερε 34χρονος Κύπριος (pics)