Ανάμεσα στους πιο δυστυχισμένους εργαζόμενους  στην Ευρώπη είναι οι Κύπριοι.

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε η Γεωργία Θρασυβούλου, δρ. Εργασιακής Ψυχολογίας.    

Αρχικά ανέφερε ότι οι πιο δυστυχισμένες χώρες της Ευρώπης είναι η Μάλτα, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο. «Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι έχουν πάρα πολύ ψηλό στρες σχετικά με τα εργασιακά τους». 

Συμπλήρωσε ότι οι πιο χαρούμενες είναι η Δανία, η Φιλανδία, η Ισλανδία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Εξήγησε τι σημαίνει δυστυχία ή ευτυχία στο χώρο εργασίας και το πώς μετρήθηκε σε αυτή την έρευνα η εργασιακή ικανοποίηση. «Η εργασιακή ικανοποίηση αφορά στην ευημερία και την ικανοποίηση που αισθάνεται ένα άτομο στην εργασία του μπορεί να περιλαμβάνει πάρα πολλούς παράγοντες, είτε οικονομικούς, είτε ψυχολογικούς».

Πρόσθεσε ότι είναι η αμοιβή, οι συνθήκες εργασίας, η αναγνώριση και η προσωπική ανάπτυξη. «Η ικανοποίηση στον εργασιακό χώρο επηρεάζει και την κοινωνική ευημερία ενός ατόμου και συνδέεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και με την δική του παραγωγικότητα, την απόδοση του στον χώρο εργασίας, αλλά και την αποδοτικότητα και την απόδοση ενός οργανισμού».

Εξήγησε ότι είναι πάρα πολλοί παράγοντες που συνδέονται με την εργασιακή ικανοποίηση ή μη. Επεσήμανε ότι πάρα πολλά σημαντικά ευρήματα αφορούν τις αμοιβές και τις παροχές, δηλαδή να υπάρχει δίκαιη κατανομή και παροχές αμοιβών. «Προφανώς όλα αυτά ανεβάζουν την εργασιακή ικανοποίηση», είπε.

Τόνισε ότι οι χαμηλές αποδοχές, προφανώς, και θα συνδέονται με δυσαρέσκεια. «Επίσης οι σχέσεις με συναδέλφους, η διοίκηση, η αναγνώριση, η επαγγελματική ανάπτυξη, όλα αυτά συμβάλλουν στο να υπάρχει ένα καλό επίπεδο εργασίας της ικανοποίησης. Η αναγνώριση, όπως είπαμε, οι συνθήκες εργασίας, δηλαδή καλές συνθήκες εργασίας, ασφάλεια, υγεία στον χώρο,  αλλά και επίσης η εξισορρόπηση εργασίας και προσωπικής ζωής».

Η κα. Θρασυβούλου επεσήμανε ότι έχει ανακάμψει η οικονομία. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει και μια εξισορρόπηση στα θέματα αμοιβών, μισθοδοσίας. Ίσως δεν είναι μόνο και οι μισθολογικές αμοιβές, αλλά και κάποια άλλα προνομία που θα μπορούσαν να προσφερθούν στους υπαλλήλους».

Ως παράδειγμα ανέφερε το ευέλικτο ωράριο ευελιξίας στον χώρο εργασίας. «Πιο πολλή αυτονομία, πιο πολύς έλεγχος από την πλευρά των ατόμων όπως επίσης και να υπάρχει υποστήριξη από τους leaders τους managers ενός ατόμου».

Ακόμη, ανέφερε ότι υπάρχουν πάρα πολλές έρευνες που δείχνουν ότι δεν είναι μόνο η αμοιβή που θα συμβάλλει στην εργασιακή ικανοποίηση. «Η εξισορρόπηση χρόνου εργασίας και προσωπικού χρόνου είναι πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας. Δηλαδή, να υπάρχει μια ισορροπία στο πόσες ώρες εργάζεται κάποιος και στο πόσες ώρες αφιερώνει στον προσωπικό του χρόνο.

Στη συνέχεια μίλησε για την εντατικοποίηση στον χώρο εργασίας και το πόσο θα μπορούσαν να βελτιωθούν κάποιες συνθήκες εργασίας  μέσα από άλλες προσεγγίσεις όπως είναι η εργασιακή διαμόρφωση, δηλαδή το πώς μπορούν οι εργαζόμενοι να κάνουν κάποιες αλλαγές.

Τέλος, ανέφερε ότι θα ήταν καλά να γίνονται κάποιες αλλαγές στις πρακτικές σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και σε ιδιωτικό επίπεδο οργανισμών.