Η πρόοδος που σημειώθηκε στη βελτίωση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς αποτελεί θετικό βήμα, όμως παρά τις αλλαγές, η αποτελεσματική εφαρμογή των νόμων χρειάζεται συνέργειες και συνεργασία και «προδιαγράφεται επίπονη» δήλωσε η Επίτροπος Περιβάλλοντος και Ευημερίας Ζώων Αντωνία Θεοδοσίου.

Μερικές από τις εισηγήσεις που θέτει η Επίτροπος αφορούν μεταξύ άλλων την κατάργηση της ευθανασίας υγιών αδέσποτων ή εγκαταλειμμένων σκύλων, τη μείωση του ορίου ηλικίας σήμανσης τους από 6 μήνες σε 2 μήνες, την υποχρεωτική τοποθέτηση περιλαίμιου με σχετικό πλακίδιο στο οποίο αναγράφονται η άδεια κατοχής και ο αριθμός τηλεφώνου του ιδιοκτήτη του, τη διαφοροποίηση των τελών κατοχής σκύλων και την αύξηση των τελών κατοχής για τους μη στειρωμένους, αλλά και την αυστηροποίηση των ποινών.

Διαβάστε ακόμη: Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο για τον σκύλο που βρέθηκε δεμένος στα σκουπίδια

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κ. Θεοδοσίου αναφέρθηκε σε νομοθετικές αλλαγές, όπως η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου και η θέσπιση οργάνων όπως είναι οι Επαρχιακές Επιτροπές Ευημερίας των Ζώων και η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή για την ενδυνάμωση του μηχανισμού παρακολούθησης θεμάτων προστασίας και ευημερίας των ζώων.

Είπε πως το Γραφείο Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων βρίσκεται στη διαδικασία επεξεργασίας προτάσεων μέσα από διαβούλευση και συζητήσεις με όλες τις εμπλεκόμενες Αρχές και Υπηρεσίες, φορείς, οργανωμένα σύνολα και άτομα, με στόχο την ενδυνάμωση του μηχανισμού παρακολούθησης θεμάτων προστασίας και ευημερίας των ζώων και την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως εξετάζονται προτάσεις ενίσχυσης των διαθέσιμων πόρων των οργάνων που επιβάλλουν τον Νόμο,  η αναθεώρηση των μηχανισμών αναφοράς περιπτώσεων κακοποίησης ζώων, και αξιολογούνται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα θεσμικά όργανα που επιβάλλουν την νομοθεσία.

Σε σχέση με το που εστιάζει ως Επίτροπος Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων συντροφιάς, η κ. Θεοδοσίου ανέφερε πως «επίκεντρό μας είναι η ενίσχυση και προώθηση φιλοζωικής κουλτούρας και η ανάπτυξη σεβασμού προς τα ζώα, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους πολίτες, και ενεργοποιώντας τους κατάλληλους μηχανισμούς με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, πολιτείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κοινωνίας».

Στοχεύουμε να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην επιτάχυνση της στελέχωσής της με επιθεωρητές οι οποίοι μέσω των υφιστάμενων δομών εκπαίδευσης να καταρτιστούν κατάλληλα σε θέματα ευημερίας και προστασίας των ζώων και του Περί Σκύλων Νόμου, συμπλήρωσε.

Οι επιθεωρητές χρειάζεται ακολούθως τόνισε, να ενεργοποιηθούν όπως - μεταξύ άλλων - να κάνουν εκστρατείες από πόρτα σε πόρτα για τον έλεγχο και εφαρμογή των διατάξεων του αναμενόμενου νέου τροποποιημένου Περί Σκύλων Νόμου για να εισπραχθούν τα προβλεπόμενα τέλη κατοχής και τέλη αναπαραγωγής, να ελέγξουν θέματα σήμανσης των σκύλων και επιβολής κυρώσεων σε παρανομούντες.

Ερωτηθείσα για τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων αναφέρθηκε στην ανάγκη για συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και στην ανάπτυξη στρατηγικών και μηχανισμών που να οδηγήσουν στην εξάλειψη του φαινομένου της εγκατάλειψης ζώων, με δραστικό έλεγχο της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής τους μέσω μαζικών στειρώσεων, τερματισμό της παράνομης εμπορίας τους, την καθολική σήμανση και την έκδοση αδειών κατοχής.

Πρόσθεσε πως η προστασία και η ευημερία των ζώων είναι ζητήματα που απαιτούν τη συνεργασία των φορέων της Πολιτείας, όπως επίσης και την υπεύθυνη ενημέρωση και ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα προσπαθούμε να εντοπίσουμε τα κύρια προβλήματα που αφορούν την  ευημερία των ζώων συντροφιάς για να καταστεί δυνατό να προβούμε σε στοχευμένες προτάσεις αλλά και δράσεις επίλυσης τους, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ