Η βρετανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις να αποκαλύψει την αλήθεια σχετικά με τον ρόλο της στρατιωτικής βάσης RAF Ακρωτήρι στην Κύπρο ως σημείο διαμετακόμισης όπλων προς το Ισραήλ, αναφέρει η εφημερίδα The National. Η έκκληση έρχεται μετά από έρευνα της Βρετανικής Επιτροπής για την Παλαιστίνη, η οποία αποκάλυψε ότι η συμμετοχή της Βρετανίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα είναι "πολύ βαθύτερη από ό,τι έχει αναγνωριστεί από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης".

Ο ερευνητής Κεμ Ρόγκαλι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι μία από τις βασικές λειτουργίες της RAF Ακρωτήρι το 2024 ήταν η χρήση της ως "σημείο εφοδιαστικής υποστήριξης για αμερικανικά στρατιωτικά φορτία και όπλα που μεταφέρονταν στο Ισραήλ". Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, δεδομένα πτήσεων των τελευταίων 14 μηνών δείχνουν ότι βρετανικά και αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν συχνές πτήσεις μεταξύ Ισραήλ και Ακρωτηρίου.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν σχολίασε τις αποκαλύψεις, οι οποίες είχαν παρουσιαστεί σε δημοσίευμα της εφημερίδας The National τον περασμένο μήνα.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, που έχει εκφράσει εδώ και χρόνια τη στήριξή του στην Παλαιστίνη, κάλεσε την κυβέρνηση να παράσχει διαφάνεια. Σε επιστολή του, ζήτησε να επιβεβαιωθεί αν η βάση χρησιμοποιείται για τη μεταφορά όπλων προς το Ισραήλ και να διευκρινιστεί ο αριθμός των πτήσεων της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας από την RAF Ακρωτήρι προς το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχίες για την άρνηση της κυβέρνησης να επανεξετάσει την πρόσβαση του Ισραήλ σε εξαρτήματα μαχητικών F-35 που εξάγονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τις αποδείξεις ότι τα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για βομβαρδισμούς στη Γάζα. Ενώ η βρετανική κυβέρνηση ανέστειλε περίπου 30 από τις 350 άδειες εξαγωγής όπλων προς το Ισραήλ, εξαιρέθηκαν τα εξαρτήματα για τα F-35.

Ο Κόρμπιν, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Μέσης Ανατολής, Χάμις Φάλκονερ, τόνισε: "Αξίζουμε να γνωρίζουμε την πλήρη έκταση της συνενοχής της κυβέρνησής μας στη γενοκτονία". Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση, παραδεχόμενη τη χρήση των μαχητικών F-35 κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ουσιαστικά παραδέχεται τη συμμετοχή της σε εγκλήματα πολέμου.

"Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να κάνει η ισραηλινή κυβέρνηση ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αναστείλει τις άδειες εξαγωγής εξαρτημάτων για τα F-35;" διερωτήθηκε ο βουλευτής.

Προειδοποίησε επίσης ότι η σκόπιμη αποστολή όπλων σε μια κυβέρνηση της οποίας ο ηγέτης καταζητείται για εγκλήματα πολέμου εκθέτει και την ίδια τη βρετανική κυβέρνηση στη δικαιοσύνη του διεθνούς δικαίου.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Τουλάχιστον 46.006 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα