Αναχρονιστικό θεωρούν το εκπαιδευτικό σύστημα βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας και ζητούν επαναξιολόγηση των αναλυτικών και ωρολόγιων προγραμμάτων. 

«Έχουμε διαφορετικό ακροατήριο όσον αφορά τους μαθητές, διαφορετική στάση ζωής και περισσότερες ψηφιακές απαιτήσεις. Βάζοντας αυτά τα νέα δεδομένα, πρέπει να χτίσουμε καινούρια αναλυτικά προγράμματα» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Χρύσανθος Σαββίδης. 

 Επι τάπητος, τέθηκε και το ζήτημα της επέκτασης του θεσμού των ολοήμερων σχολείων και της αλλαγής του ωραρίου των σχολείων, σε μια προσπάθεια αποφόρτισης του κυκλοφοριακού προβλήματος.

«Δεν υπάρχει επαρκής αριθμός οδηγών και λεωφορείων»,  ανέφερε ενώπιον της Βουλής, το Υπουργείο Μεταφορών.

«Να ενταχθούν μαθήματα όπως η ρομποτική, η ενίσχυση της πληροφορικής, ο προγραμματισμός, η Τεχνητή Νοημοσύνη.Τα προαιρετικά ολοήμερα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργούν κάτω από τον εκάστοτε Σύνδεσμο Γονέων, αλλά πρέπει να τα αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας με μακροπρόθεσμο στόχο να γίνουν όλα τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες υποχρεωτικά ολοήμερα σχολεία» δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης. 

 Παραμένουν οι παθογένειες προηγούμενων χρόνων, λέγει το ΑΚΕΛ. 

«Πολλή ύλη, λίγος χρόνος για να επιτευχθούν οι άλλοι στόχοι εκτός των γνωσιοκεντρικών, δεν υπάρχει οριζόντια συνεργασία και σχεδιασμός μεταξύ των αντικειμένων, το σύστημα παραμένει εξετασιοκεντρικό σε μεγάλο βαθμό και δεν συμβαδίζει με σύγχρονες τεχνολογικές» είπε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης. 

«Να μπούμε στα υποχρεωτικά ολοήμερα σχολεία, ώστε οι γονείς σε ισότιμη βάση να βοηθιούνται και να αποφύγουμε την παράλληλη εκπαίδευση των ιδιαίτερων μαθημάτων του απογεύματος» επισήμανε ο βουλευτής της3 ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης. 

Ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρότατη αναγκαιότητα για πάταξη της νεανικής παραβατικότητας, για να προσθέσει ότι πρέπει να ενταχθεί το μάθημα της οδικής αγωγής στη Μέση Εκπαίδευση.