Tα αποθέματα ψαριών λιγοστεύουν και ορισμένα είδη ψαριών είναι προς εξαφάνιση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Παράκτιας Αλιείας Πάφου Λεωνίδα Λεωνίδου.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λεωνίδου ανέφερε πως αυτό είναι πολύ λυπηρό γιατί κινδυνεύει να εξαφανιστεί αυτό το παραδοσιακό επάγγελμα του ψαρά. Εμείς είπε, ως ψαράδες που δραστηριοποιούμαστε στην θάλασσα για πολλά χρόνια βλέπουμε τι ψαρεύαμε πριν και τί ψαρεύουμε σήμερα kai έχουμε καθήκον να ενημερώνουμε την Πολιτεία και μαζί με τους τεχνοκράτες μέσα από διάλογο να εξεύρουμε διάφορες λύσεις για να κρατηθεί το επάγγελμα του ψαρά και να παραδοθεί υγιές στις επόμενες γενιές.
Επεσήμανε, επίσης, πως ανάμεσα στους λόγους που επηρέασαν το επάγγελμά τους είναι η νέα τεχνολογία, η υπεραλίευση, η ρύπανση της θάλασσας, το παράνομο ψάρεμα.
«Ως Σύνδεμος Παράκτιας Αλιείας Πάφου, μαζί με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο, με το Τμήμα Αλιείας, τους βουλευτές, τις αγροτικές οργανώσεις και άλλους φορείς, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να επιλύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως επαγγελματίες ψαράδες, αλλά δυστυχώς πολλά μένουν άλυτα», είπε ο κ. Λεωνίδου.
Σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες ψαράδες στην Πάφο σημείωσε πως είναι μεγαλύτερα από τις άλλες επαρχίες.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο ωράριο που τους επιβλήθηκε μέχρι τις 10:00 το πρωί το καλοκαίρι και μέχρι 11:00 το χειμώνα, προκειμένου να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο λιμανάκι Κάτω Πάφου για να ψαρέψουν. Οι ψαράδες πρόσθεσε δεν ολοκληρώνουν τις εργασίες τους την συγκεκριμένη ώρα, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να βάζουν πιο λίγα εργαλεία για να τελειώσουν στην ώρα τους , και για να μην τους επιβληθεί πρόστιμο.
Επίσης ανέφερε πως αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον χώρο στάθμευσης καθώς και πρόβλημα στέγασης πγια τις ανάγκες του Συνδέσμου τους. Επίσης ανέφερε πως επιβάλλεται η αναβάθμιση της εισόδου και της εξόδου των σκαφών από τη λεγόμενη «μπούκα» του λιμανιού και πως ζητούν και τη δημιουργία χώρου για την πώληση φρέσκου ψαριού απευθείας στον καταναλωτή.
Ο κ. Λεωνίδου σημείωσε πως τα αιτήματα τους τα έχουν υποβάλει στους αρμόδιους φορείς εδώ και χρόνια ωστόσο δεν έχει γίνει τίποτε μέχρι στιγμής, όπως ανέφερε.