Η ΟΕΛΜΕΚ ήταν και παραμένει έτοιμη να συμμετέχει σε έναν συστηματικό και ουσιαστικό διάλογο επί του θέματος της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, καταθέτοντας σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις και εισηγήσεις, αναφέρεται, σε ψήφισμα σχετικά με το θέμα «Σχέδιο Αξιολόγησης», το οποίο ενέκρινε σήμερα Πέμπτη η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ (ΠΣΓΑ), η οποία συνήλθε στα κεντρικά γραφεία της Οργάνωσης, στη Λευκωσία.

«Γι’ αυτό  η Οργάνωσή μας συμμετείχε ενεργά στα αρχικά στάδια της διαδικασίας, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο για δύο περίπου μήνες, καταθέτοντας μάλιστα αναλυτικό γραπτό σημείωμα για το στάδιο Α’. Όταν αγνοήθηκαν πλήρως οι θέσεις που καταθέσαμε γραπτώς και οι διευκρινίσεις που ζητήσαμε, καθώς και όταν διαφάνηκε ότι είναι αναποτελεσματική η διαδικασία που επέλεξε το ΥΠΑΝ, ξεκαθαρίσαμε ότι θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα και σοβαρά όπως πράττει πάντοτε η ΟΕΛΜΕΚ μόλις κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται όλες οι πτυχές/στάδια της αξιολόγησης, μαζί με την οικονομική μελέτη για το διδακτικό / διοικητικό χρόνο», σημειώνεται.

Αναφέρεται, παράλληλα, ότι η οποιαδήποτε σκέψη για παράκαμψη του θεσμικού διαλόγου με την Οργάνωσή και για μονομερή προώθηση του θέματος στη Βουλή, «θα συναντήσει την έντονη και δυναμική αντίδραση της ΟΕΛΜΕΚ, καθώς επίσης και ότι δεν θα αποδεχτούμε οποιεσδήποτε προσπάθειες εκβιασμού επί του θέματος».

Η ΟΕΛΜΕΚ, ως ύστατη προσπάθεια να προχωρήσουν τα εκπαιδευτικά ζητήματα έδωσε πίστωση στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας μέχρι την 10η  Ιανουαρίου 2025, για να πάρει συγκεκριμένες και όχι γενικόλογες απαντήσεις.  

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά το πέρας της ΠΣΓΑ, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος είπε ότι η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη κύλησε ομαλά.

Σημείωσε ότι κατά τη Συνδιάσκεψη έγινε αναφορά και στην επιστολή την οποία απέστειλε χθες η Υπουργός Παιδείας στην ΟΕΛΜΕΚ, και πρόσθεσε ότι τα ψηφίσματα ήταν ομόφωνα, ειδικά το ψήφισμα για το Σχέδιο Αξιολόγησης.

Ψήφισμα για «Αξιολόγηση Εκπαιδευτικών»

Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ (ΠΣΓΑ) στο ψήφισμα της σχετικά με το θέμα «Σχέδιο Αξιολόγησης» αναφέρει ότι διαχρονική θέση της ΟΕΛΜΕΚ για την αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών Λειτουργών είναι η κατάργηση του υφιστάμενου "αναχρονιστικού και αυταρχικού συστήματος" του Επιθεωρητισμού, που εφαρμόζεται από το 1976 χωρίς ουσιαστικές τροποποιήσεις και η διαμόρφωση ενός νέου συστήματος Αξιολόγησης, που θα σέβεται πρωτίστως την αξιοπρέπεια των Εκπαιδευτικών Λειτουργών.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ΟΕΛΜΕΚ ήταν και παραμένει έτοιμη να συμμετέχει σε έναν συστηματικό και ουσιαστικό διάλογο επί του θέματος της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, καταθέτοντας σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις και εισηγήσεις. Γι’ αυτό  η Οργάνωσή μας συμμετείχε ενεργά στα αρχικά στάδια της διαδικασίας που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο για δύο περίπου μήνες, καταθέτοντας μάλιστα αναλυτικό γραπτό σημείωμα για το στάδιο Α’. Όταν αγνοήθηκαν πλήρως οι θέσεις που καταθέσαμε γραπτώς και οι διευκρινίσεις που ζητήσαμε, καθώς και όταν διαφάνηκε ότι είναι αναποτελεσματική η διαδικασία που επέλεξε το ΥΠΑΝ, ξεκαθαρίσαμε ότι θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα και σοβαρά όπως πράττει πάντοτε η ΟΕΛΜΕΚ μόλις κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση, στην οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται όλες οι πτυχές/στάδια της αξιολόγησης, μαζί με την οικονομική μελέτη για τον διδακτικό / διοικητικό χρόνο», σημειώνει.

Η ΠΣΓΑ ενέκρινε τους μέχρι τώρα χειρισμούς της Γραμματείας της Οργάνωσης στο θέμα της διαδικασίας του διαλόγου για το θέμα Αξιολόγησης.

«Ως προς το περιεχόμενο των αποσπασματικών προτάσεων που έχει αποστείλει μέχρι τώρα το ΥΠΑΝ, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κύριο χαρακτηριστικό τους είναι τα κενά, οι ελλείψεις και οι ασάφειες, αφού τα περισσότερα σημεία των κειμένων που έχουν αποσταλεί δεν αναλύονται λεπτομερώς. Ταυτόχρονα όμως είναι ξεκάθαρο, ότι με τις πρόχειρες προτάσεις που καταθέτει το ΥΠΑΝ δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της διαμόρφωσης ενός νέου, σύγχρονου, παραγωγικού και αξιοκρατικού σχεδίου αξιολόγησης», προσθέτει.

Αντίθετα, αναφέρει στο ψήφισμα της η ΠΣΓΑ, τα κείμενα που αποστέλλει το ΥΠΑΝ περιλαμβάνουν απαράδεκτες πρόνοιες που υπήρχαν και σε προηγούμενα σχέδια, τα οποία η ΟΕΛΜΕΚ και οι εκπαιδευτικοί είχαν απορρίψει στο παρελθόν.

«Σε περίπτωση που οι εν λόγω πρόνοιες περιληφθούν και στη συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση που αναμένουμε από το ΥΠΑΝ, είναι προφανές ότι θα απορριφθούν εκ νέου. Η οποιαδήποτε σκέψη για παράκαμψη του θεσμικού διαλόγου με την Οργάνωσή μας και για μονομερή προώθηση του θέματος στη Βουλή, θα συναντήσει την έντονη και δυναμική αντίδραση της ΟΕΛΜΕΚ, καθώς επίσης και ότι δεν θα αποδεχτούμε οποιεσδήποτε προσπάθειες εκβιασμού επί του θέματος, που αφορούν τις επιχορηγήσεις από Ευρωπαϊκά Ταμεία, μια διασύνδεση που δεν θα έπρεπε να γίνει εξ’ αρχής», σημειώνει.

Η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ εξουσιοδότησε το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ να διεκδικήσει τις θέσεις της Οργάνωσης στο θέμα του Σχεδίου Αξιολόγησης.

«Αν το προταθέν σχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δεν συνάδει με τις αρχές της αξιοκρατίας και δεν διασφαλίζει το κύρος των εκπαιδευτικών όπως επίσης, σε περίπτωση που γίνει προσπάθεια για μονομερή προώθηση του θέματος και των απαράδεκτων προτάσεων του ΥΠΑΝ στη Βουλή, η ΠΣΓΑ εξουσιοδοτεί το ΚΔΣ να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα, μη εξαιρουμένων και των δυναμικών/απεργιακών μέτρων», αναφέρεται στο ψήφισμα.

«Βία και Παραβατικότητα»

Αναφορικά με τη «Βία και Παραβατικότητα», το οποίο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι σχολικές μονάδες, η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ σε ψήφισμα της, το οποίο έχει εγκρίνει, τονίζει για ακόμα μια φορά τη λήψη άμεσων μέτρων για αντιμετώπιση της βίας και παραβατικότητας, καθώς και όλες τις  απαραίτητες ενέργειες για την ύπαρξη αισθήματος ασφάλειας στις σχολικές μονάδες, για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Γι’ αυτό τον λόγο η ΠΣΓΑ επαναβεβαιώνει αποφάσεις προηγούμενων ΠΣΓΑ και προτείνει τα πιο κάτω μέτρα που θα βοηθήσουν στη μείωση των φαινομένων της σχολικής βίας και παραβατικής συμπεριφοράς

Συγκεκριμένα, προτείνει τη δημιουργία εναλλακτικού προγράμματος (εκτός σχολικών μονάδων), σε όλες τις επαρχίες, για τους μαθητές/τριες που παρουσιάζουν «ακραία παραβατική συμπεριφορά», οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή λειτουργία των σχολικών μονάδων, με στόχο την ομαλή επανένταξη τους στις σχολικές μονάδες, τοποθέτηση επιτηρητών ασφαλείας σε όλα τα σχολεία τόσο κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων, όσο και για τον μη εργάσιμο χρόνο, εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε όλες τις σχολικές μονάδες και λειτουργίας τους σε μη εργάσιμο χρόνο, για αποφυγή βανδαλισμών, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα, αναδιοργάνωση και αναβάθμιση της ΟΑΠ με γρήγορη στελέχωση και οδηγίες για πραγματική άμεση παρέμβαση και συνεργασία με την Αστυνομία για περιοδική παρουσία και περιπολία σε σχολεία υψηλού κινδύνου και ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών.

Η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί τα θέματα της μαθητικής βίας και παραβατικότητας ως πολύ σοβαρά και εξουσιοδοτεί το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση των εισηγήσεων/απαιτήσεων της Οργάνωσης, μη αποκλειομένων και των δυναμικών.

Πλαίσιο Διεκδικήσεων ΟΕΛΜΕΚ

Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ (ΠΣΓΑ), αφού συζήτησε το Πλαίσιο Διεκδικήσεων της για τα οικονομικά/εργασιακά/εκπαιδευτικά για το 2025, αποφάσισε να διεκδικήσει την κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων στις περιπτώσεις πρόωρης αφυπηρέτησης, την αλλαγή όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, την εξασφάλιση της καταβολής εξολοκλήρου της ΑΤΑ σε όλους τους εργαζομένους, την κατάργηση του 10% μείωση στην κλίμακα Α8 για τους νεοεισερχόμενους, την επαναφορά του παλαιότερου τρόπου υπολογισμού των οδοιπορικών των εκπαιδευτικών, την διεκδίκηση των πέντε παγοποιημένων προσαυξήσεων, την ουσιαστική αύξηση των μονίμων θέσεων για την τριετία 2024-2027, ενώ στο θέμα της αξιολόγησης θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ανεξάρτητο Δευτεροβάθμιο Σώμα, το οποίο να εξετάζει τις ενστάσεις για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Αποφάσισε, επίσης, να διεκδικήσει την θεσμοθέτηση Κανονισμών για τις τοποθετήσεις των συμβασιούχων, τον τερματισμό των αποσπάσεων των Διευθυντών, ΒΔ Α΄ και ΒΔ. Θεσμοθέτηση Κανονισμών για τις αποσπάσεις, τα θέματα αδειών εκπαιδευτικών λειτουργών για σοβαρούς λόγους υγείας συγγενικών προσώπων πρώτου βαθμού, την παιδαγωγική αναβάθμιση των ΚΙΕ, την εφαρμογή στη Μέση Εκπαίδευση του θεσμού του Ολοήμερου Σχολείου, την επαναφορά των εκπαιδευτικών περικοπών της περιόδου των κρίσεων 2013-2019, την διεκδίκηση της διασφάλισης του εργασιακού μέλλοντος των εκπαιδευτικών, την επαναξέταση των πτυχών του ΝΣΔ (Θεματοθέτηση, Στατιστική Ανάλυση κ.λπ.), την άρση της αδικίας που υφίστανται οι εκπαιδευτικοί Αορίστου Χρόνου και τη θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, σε σχέση με την ευρύτερη δημόσια υπηρεσία, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συμβασιούχων από τον κατάλογο διορισίμων, οι οποίοι κινδυνεύουν κάθε δυο χρόνια να μην επαναδιοριστούν.

Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ (ΠΣΓΑ) εξουσιοδότησε το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης να ιεραρχήσει τις πιο πάνω διεκδικήσεις / αιτήματα και σε συνεργασία με τις άλλες ή και Εκπαιδευτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, όπου απαιτείται, να προχωρήσει σε ενέργειες ικανοποίησής τους.

Επίσης, εξουσιοδότησε το ΚΔΣ στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων μη αποκλειομένων και των δυναμικών/απεργιακών. 

"Αναποτελεσματικό" το ΥΠΑΝ στην επίλυση σοβαρών ζητημάτων της Μέσης Εκπαίδευσης

Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ αφού συζήτησε το θέμα «Αναποτελεσματικότητα του ΥΠΑΝ στην επίλυση σοβαρών ζητημάτων της Μέσης Εκπαίδευσης» ενέκρινε ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο σε σχέση με το Σχολείο Εναλλακτικής Φοίτησης και Επανένταξης "αποκλειστική ευθύνη για τις δυσάρεστες εξελίξεις τις έχει το ΥΠΑΝ και όχι οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές όπως κακώς ισχυρίστηκε το Υπουργείο Παιδείας". 

«Το ΥΠΑΝ ποτέ δεν ενημέρωσε τους εμπλεκόμενους για το περιεχόμενο του προγράμματος και τις προϋποθέσεις λειτουργίας του. Για το εξαιρετικά σημαντικό θέμα της μαθητικής παραβατικότητας, ενώ το Υπουργείο δεσμεύτηκε  για μια σειρά μέτρων ουσιαστικά δεν έγινε τίποτα, αφού ακόμα και οι χρήσιμοι θεσμοί (π.χ. ΟΑΠ) έχουν υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια», προστίθεται στο ψήφισμα. 

Αναφέρεται ότι η Υπουργός Παιδείας δεν τήρησε τη δέσμευση που ανέλαβε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 26/9/2024, όπου αναφέρθηκε ενώπιον όλων των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ότι θα αποστείλει πρόταση για το καίριο θέμα του Συστήματος Διορισμού των Εκπαιδευτικών στις αρχές Οκτωβρίου 2024.  

«Το ΥΠΑΝ έχει αφήσει μετέωρη την εφαρμογή της Συμφωνίας που έκανε με τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις για την αύξηση των μόνιμων θέσεων, ώστε να μειωθεί σταδιακά ο τεράστιος αριθμός των συμβασιούχων, το ποσοστό των οποίων αγγίζει αυτή τη σχολική χρονιά το υψηλό ποσοστό του 20%. Η Κυβέρνηση δεν έχει συμπεριλάβει καμία πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό του 2025 για αύξηση των μονίμων θέσεων με στόχο να μειωθεί σταδιακά το ποσοστό των συμβασιούχων στο συμφωνημένο 7%», αναφέρεται.

Σημειώνεται, επίσης, ότι κατ’ επανάληψη το ΥΠΑΝ δεσμεύτηκε να ετοιμάσει πρόταση/ νομοσχέδιο για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στη Νομοθεσία των Ιδιωτικών Σχολείων. 

«Ενώ το Υπουργείο έχει αναγνωρίσει ότι αδυνατεί να ασκήσει τον όποιο έλεγχο επί των Ιδιωτικών Σχολείων δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια ενίσχυσης της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου. Δεν ετοιμάστηκε κανένα οργανόγραμμα ενίσχυσης της στελέχωσης της Υπηρεσίας που είναι εντεταλμένη να ασκήσει τον έλεγχο, που προβλέπεται από τη Νομοθεσία επί των Ιδιωτικών Σχολείων. Στη συνάντηση της Γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 20 Μαΐου 2024, ο Πρόεδρος ζήτησε από την ΥΠΑΝ να του καταθέσει μέχρι την 1η Ιουνίου 2024 σχετική πρόταση. Ενώ έχουν παρέλθει έξι μήνες, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη επί του θέματος», προστίθεται.

Επί του ζητήματος των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης (ΚΙΕ), όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, «είναι σαφές ότι το ΥΠΑΝ αποφεύγει τον διάλογο για την παιδαγωγική αναβάθμισή τους, καθώς επίσης και να εφαρμόσει εκπαιδευτικές πολιτικές που εφαρμόζει σε άλλες βαθμίδες της Εκπαίδευσης».

«Είναι σαφές ότι η ΥΠΑΝ μεροληπτεί σε βάρος της Μέσης Εκπαίδευσης. Το ΥΠΑΝ αρνήθηκε να συζητήσει την αναβάθμιση των ΚΙΕ με τη Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ και δυστυχώς είδαμε περισσότερα από 100 τμήματα να μη μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών», σημειώνεται. 

Σε ό,τι αφορά τις αποσπάσεις Διευθυντικών Στελεχών, αναφέρεται ότι ενώ η ΥΠΑΝ δήλωσε ότι συμφωνεί με τη θέση της Οργάνωσης, όχι μόνο δεν έπραξε ουσιαστικά τίποτε, αλλά προέβηκε και σε νέες αποσπάσεις Διευθυντικών Στελεχών. 

«Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής, ήταν το 20% των Σχολικών Μονάδων να είναι διοικητικά υποστελεχωμένες. Το ΥΠΑΝ μονομερώς άλλαξε το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μεταβατικών τάξεων για παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, χωρίς κανένα διάλογο ή ενημέρωση και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση. Το ΥΠΑΝ δεν έχει καταθέσει ποτέ συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση κλιματιστικών στις Σχολικές Μονάδες, όπως ζητάνε όλοι οι φορείς», προστίθεται.

Σε σχέση με τις αποκοπές στη Μέση Εκπαίδευση την περίοδο 2013–2019, αναφέρεται στο ψήφισμα ότι ενώ το ΥΠΑΝ ετοίμασε τη σχετική κοστολόγησή τους, αποφεύγει να συζητήσει το θέμα. 

«Στα πιο πάνω θέματα θα μπορούσαν να προστεθούν και άλλα. Η υπομονή και η ανοχή της Οργάνωσής μας έχει εξαντληθεί. Ο έντονος εμπαιγμός της ΟΕΛΜΕΚ από το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί γίνεται επ’ αόριστον ανεκτός. Η Οργάνωσή μας, ως ύστατη προσπάθεια να προχωρήσουν τα πιο πάνω ζητήματα έδωσε πίστωση στο ΥΠΑΝ μέχρι την 10η  Ιανουαρίου 2025, για να πάρει συγκεκριμένες και όχι γενικόλογες απαντήσεις», σημειώνεται.  

Η ΠΣΓΑ εξουσιοδότησε το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, «σε περίπτωση που συνεχιστεί η κοροϊδία και η ίδια μη παραγωγική στάση του ΥΠΑΝ στα πιο πάνω, να προβεί εντός του Ιανουαρίου 2025 σε όλες τις δέουσες ενέργειες μη αποκλειομένων και των δυναμικών μέτρων».

Πηγή: ΚΥΠΕ