Επιμόρφωση για τους σχολικούς βοηθούς και συνοδούς παιδιών με ειδικές ανάγκες, τα οποία φοιτούν σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, σε θέματα όπως οι πρώτες βοήθειες και η επιληψία, ο διαβήτης και η χορήγηση φαρμάκων καιη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού. 

Η επιμόρφωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο των πολιτικών του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) για τη μετάβαση στην ενιαία εκπαίδευση και το συμπεριληπτικό σχολείο, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΑΝ. 

Προστίθεται ότι η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού, από εξειδικευμένο προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, του Υπουργείου Υγείας και του Παγκύπριου Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό.

Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες σχολικοί βοηθοί/συνοδοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για τις θεματικές «Πρώτες Βοήθειες και Επιληψία», «Διαβήτης και Χορήγηση Φαρμάκων» και «Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς 2024-2025, προγραμματίζονται επιπλέον επιμορφώσεις για τους/τις σχολικές βοηθούς/συνοδούς Μέσης αλλά και Δημοτικής Εκπαίδευσης, για τις οποίες θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση σε μεταγενέστερο στάδιο.

Συνολικά 3.495 εκπαιδευτικοί εκπαιδεύτηκαν για τη σχολική βία και την παραβατικότητα

Εξάλλου, σε άλλη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ότι το ΥΠΑΝ μέσω του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Σχολικής Εκπαίδευσης και τις Υπηρεσίες του ΥΠΑΝ, ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2024, το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Υπευθύνων Τμημάτων, με θέμα τη σχολική βία και παραβατικότητα, το οποίο προσφέρθηκε κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους/όλες τους/τις εκπαιδευτικούς Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης και προσφέρθηκε για δεύτερη συνεχόμενη σχολική χρονιά, εξ αποστάσεως και σε ασύγχρονη μορφή, αξιοποιώντας το Διαδικτυακό Περιβάλλον Μάθησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, προστίθεται. 

«Στόχος του Προγράμματος Επιμόρφωσης είναι οι εκπαιδευτικοί να βελτιώσουν τις γνώσεις, στάσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για πρόληψη και διαχείριση της βίας και παραβατικότητας, από τη θέση του θεσμικού τους ρόλου ως Υπεύθυνοι Τμημάτων», σημειώνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ενδυνάμωση των Υπεύθυνων Τμημάτων σε ό,τι αφορά στην εν λόγω θεματική αναμένεται ότι θα αποτελέσει προστατευτικό παράγοντα για τα παιδιά του τμήματός τους, αλλά και για τους ίδιους/τις ίδιες τους/τις εκπαιδευτικούς.

Κατά τις δύο σχολικές χρονιές, 2022-2023 και 2023-2024, το Πρόγραμμα ολοκλήρωσαν συνολικά 3.495 εκπαιδευτικοί Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης.

Στη βάση της ανατροφοδότησης που έχει δοθεί από τους/τις εκπαιδευτικούς μέσω του ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου αξιολόγησης, προκύπτει ότι η αποτίμηση του Προγράμματος είναι γενικότερα θετική, ως εκ τούτου πρόθεσή του ΥΠΑΝ  είναι όπως  το Πρόγραμμα προσφερθεί ξανά σύντομα, αφού επικαιροποιηθούν οι παρουσιάσεις και προστεθεί μικρός αριθμός νέων παρουσιάσεων, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ