Εκτάκτως στην Επιτροπή Μεταφορών βρέθηκε σήμερα το θέμα των ελαττωματικών αερόσακων Takata, προκειμένου να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη. Εφόσον ψηφιστεί θα έχει ισχύ από 31 Ιανουαρίου του νέου έτους.
Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει ότι η αντιπροσωπεία θα έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τους πολίτες που έχουν ελαττωματικούς αερόσακους. Πριν την εισαγωγή των οχημάτων θα πρέπει να υπάρχει ένα μητρώο το οποίο θα έχει στην κατοχή της η αντιπροσωπεία και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών.
Σε περίπτωση που ένας πολίτης έχει αυτοκίνητο με ελαττωματικούς αερόσακους θα υποχρεούται με βάση το νόμο να ακινητοποιήσει το όχημα μέχρι να αντικατασταθούν οι ελαττωματική αερόσακοι. Σε περίπτωση που δεν το πράξει, θα θεωρείται ποινικό αδίκημα.
Οι βουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία πως θα ακινητοποιηθούν χιλιάδες οχήματα μετά την ψήφιση του νόμου, αλλά όπως ανέφεραν δεν υπάρχει άλλη επιλογή αφού πρόκειται για ζήτημα ασφάλειας.
Διαβάστε επίσης: Αερόσακοι Takata: «Σοβαρές κομπίνες-Στα χέρια των παιδιών μας αυτά τα οχήματα»
Αρχικά ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι το θέμα των ανακλήσεων είναι ένα κατεπείγον θέμα, μετά και το νέο περιστατικό με έκρηξη αερόσακων άλλης εταιρείας στην Κύπρο.
Σημείωσε ότι, η Βουλή ακολούθησε όλες τις χρήσιμες οδηγίες από την Νομική Υπηρεσία και εισακούστηκαν οι ανησυχίες όλων των εμπλεκομένων για να είναι όσο πιο ολοκληρωμένος ο νόμος.
«Είναι κοινά αποδεκτό ότι κυκλοφορούν χιλιάδες αυτοκίνητα που δυσκολευόμαστε να εντοπίσουμε, η σελίδα του Τμήματος Οδικών Μεταφορών διορθώθηκαν. Οι διανομείς σου βάζουν ραντεβού μετά από μήνες», τόνισε.
Επεσήμανε πως, υπάρχει κενό στην πληροφόρηση και τόνισε την ανάγκη να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες για το μέλλον.
«Είναι υπέρμετρα αυστηρή η νομοθεσία αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Πριν την εγγραφή ενός αυτοκινήτου στην Κύπρο, θα πρέπει να έχουν το μητρώο του και θα το κατέχει η αντιπροσωπεία και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών», τόνισε.
Με τη σειρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας ανέφερε ότι είναι και ευθύνη του κράτους να δώσει «θεραπεία» στους πολίτες που θα πρέπει να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους. Η κυβέρνηση μπορεί να δώσει κίνητρο και να κάνει κοινωνική πολιτική».
Διαβάστε επίσης: Αναφορές για νέα μάρκα ελαττωματικών αερόσακων-«Πριν ήταν μέσα τα εγγόνια μου»
«Να δοθούν τα όπλα στο ΤΟΜ»
Με τη σειρά του ο εκπρόσωπος του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, ανέφερε ότι έκκληση του Υπουργού Μεταφορών είναι όπως προχωρήσει η πρόταση στην ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη.
Τόνισε πως, μέσω αυτή της πρότασης θα δοθούν τα όπλα στο ΤΟΜ για ενισχύσει την προσπάθεια εφαρμογής του νόμου. «Θα ετοιμάσουμε κάποια διατάγματα για την διαδικασία και τη μορφή των βεβαιώσεων. Το μηχανολογικό σύστημα κτίζεται και θα είναι σε εφαρμογή τέλη του 2025 και θα βελτιώνει την συγκεκριμένη πρόταση».
Τόνισε ότι με τον καθορισμό της νομοθεσίας θα ακινητοποιηθούν χιλιάδες αυτοκίνητα. «Αυτό είναι πραγματικότητά. Μητέρα ζήτησε από το ΤΟΜ να της δωθεί εξαίρεση για να παίρνει τα παιδιά της στο σχολείο. Εμείς είμαστε κάθετοι. Δεν θα δίνεται εξαίρεση σε κανένα. Είναι θέμα ασφάλειας», πρόσθεσε.
Σημείωσε επίσης ότι, το ΤΟΜ εξετάζει μέτρα και εισηγήσεις για τον κόσομ που θα κάτσει το όχημά του.