Σύμφωνα με τις προβλέψεις του «στατιστικού ινστιτούτου», ο πληθυσμός στα κατεχόμενα ανέρχεται σε περίπου 476.000, ισχυρίστηκε ο «υπουργός εσωτερικών», Ντουρσούν Ογούζ.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε σχετικό δημοσίευμα η Κίπρις επικαλείται δηλώσεις σε τηλεοπτικό πρόγραμμα της Kıbrıs TV, του κ. Ογούζ ο οποίος πρόσθεσε ότι χάρη στο «σύστημα καταγραφής χωρικών διευθύνσεων» (MAKS) που διεξάγουν από κοινού με τα «δημαρχεία» θα συγκεντρώσουν ενημερωμένα στοιχεία και όταν το έργο ολοκληρωθεί, θα είναι σε θέση να παρακολουθούν άμεσα τις κινήσεις του πληθυσμού με βάση τους δρόμους, τις γειτονιές και τα κτίρια. «Αυτό θα συμβάλει σημαντικά σε πολλούς τομείς, από τον προγραμματισμό του προϋπολογισμού έως τις ανάγκες υποδομών των τοπικών κυβερνήσεων», ανέφερε.
Ανακοίνωσε επίσης ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν έργα για ανέγερση κοινωνικών κατοικιών στην κατεχόμενη Μόρφου και στον κατεχόμενο Γερόλακκο.
Υπογραμμίζοντας τη σημασία της στήριξης της Τουρκίας στο θέμα της διαχείρισης του νερού, ο κ. Ογούζ δήλωσε ότι με το νερό αυτό μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του ψευδοκράτους σε γεωργικό και πόσιμο νερό. Εάν δεν είχε υλοποιηθεί αυτό το έργο, η γεωργία και η κτηνοτροφία θα είχαν υποστεί μεγάλη ζημιά σήμερα πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στα θέματα ασφάλειας που σχετίζονται με τους ξένους φοιτητές και τους τουρίστες που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, ο Ντουρσούν Ογούζ δήλωσε ότι έχουν καταστήσει πιο αυστηρούς τους ελέγχους που γίνονται για την είσοδο αλλοδαπών στη «χώρα».
Από την 1η Ιανουαρίου έως την 12η Οκτωβρίου 2024 ανέφερε, δεν επέτρεψαν σε 4.878 άτομα να εισέλθουν στα κατεχόμενα. «Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση και παράνομη μετανάστευση μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Για το λόγο αυτό, έχουμε αυξήσει τους ελέγχους στις συνοριακές μας πύλες» είπε.
Αναφερόμενος στις τροποποιήσεις που έγιναν στο «νόμο περί απόκτησης περιουσίας από αλλοδαπούς», εξέφρασε την άποψη ότι με τις «τροποποιήσεις» που έγιναν έχουν βάλει αυτή την κατάσταση σε ένα σωστό δρόμο. Εξηγώντας ότι «το κράτος είχε σοβαρές απώλειες εσόδων πριν από τον νόμο», σημείωσε ότι η κατασκευή ακινήτων είναι ο πιο δυναμικός τομέας. «Είναι ένας τομέας που φέρνει ανθρώπους από σχεδόν 100 διαφορετικές χώρες στην τδβκ. Ο λόγος για τον οποίο η κριτική έχει αυξηθεί τόσο πολύ δεν οφείλεται στο νόμο. Όλα αυτά σχετίζονται με τη διαδικασία απομόνωσης που επιβάλει η νότια Κύπρος στην τδβκ» είπε αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία και στο ψευδοκράτος, αντίστοιχα.
«Το θέμα είναι πριν και μετά τον Σιμόν Αϊκούτ. Ναι, ο τομέας έχει ορισμένα προβλήματα, είμαστε σε συζητήσεις με τους εκπροσώπους του τομέα. Σε αυτό το σημείο, θα παρατείνουμε τις περιόδους με διατάγματα με ισχύ νόμου», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ