Η στενή και συστηματική παρακολούθηση των χώρων κράτησης ή περιορισμού, για πρόληψη των βασανιστηρίων και άλλων μορφών σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, αποτελεί υψίστη προτεραιότητα, δήλωσε την Παρασκευή η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη.

Σε χαιρετισμό της στην εναρκτήρια εκδήλωση του έργου «Τεχνική υποστήριξη για πιο αποτελεσματικούς και ανθεκτικούς Εθνικούς Μηχανισμούς Πρόληψης», η κ. Λοττίδη είπε ότι «προτεραιότητα αποτελεί και η προστασία των υπόπτων και των κατηγορουμένων, οι οποίοι συχνά τίθενται υπό κράτηση, παρότι εξακολουθούν να έχουν υπέρ τους το τεκμήριο της αθωότητας».

Πρόσθεσε ότι κύριος στόχος του έργου «πέρα από τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού πλαισίου παρακολούθησης, ο οποίος θα περιλαμβάνει την παροχή καθοδήγησης και εκπαίδευσης είναι και η ευαισθητοποίηση της Πολιτείας εν γενεί, μέσα από όλες τις μορφές εξουσίας και δη τη δικαστική».

Όπως είπε η Επίτροπος, «μέσα από αυτό προωθείται όχι μόνο η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ιρλανδίας αλλά και άλλων κρατών μελών της ΕΕ, εστιάζοντας στην ευαισθητοποίηση, την ανάπτυξη ικανοτήτων και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών».

Ανέφερε ότι «η συνεργασία μας με τους φίλους από το Γραφείο του Επιθεωρητή των Φυλακών (Inspectorate of Prisons) της Ιρλανδίας, που ετοιμάζεται τώρα να προχωρήσει στην Κύρωση της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων και να θεσμοθετήσει Εθνικό Μηχανισμό Πρόληψης των Βασανιστηρίων (NPM), είναι πολύ σημαντική σε αυτή χρονική στιγμή, καθότι η συσσωρευμένη τεχνογνωσία και εξειδίκευση που κατέχουν δημιούργησαν καλές πρακτικές και εργαλεία, η ανταλλαγή των οποίων θα προσφέρει τα μέγιστα στην υλοποίηση του έργου».

Ωστόσο, συνέχισε η Επίτροπος, «καίριας σημασίας για την υλοποίηση των στόχων του έργου και την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος αποτελεί τόσο για μας όσο και για τους συνεργάτες μας, η καθοριστική και εποικοδομητική συμβολή όλων των εμπλεκόμενων αρχών».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι καιρός πλέον να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένα σχέδια και δράσεις, και σε αυτό προσβλέπουμε μέσω του έργου που παρουσιάζεται».

Όπως είπε η κ. Λοττίδη τέτοιες δράσεις είναι «οι κοινές ομάδες εργασίας, που να αποτελούνται από εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων αρχών και φορέων, προκειμένου να αναπτυχθούν από κοινού εφαρμόσιμες λύσεις, και κοινοί τρόποι πρακτικής άσκησης των καθηκόντων τους, όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στον χαιρετισμό της η Επίτροπος σημείωσε ότι «αδιαμφισβήτητα, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και η πλήρης απαγόρευση και αποχή από πρακτικές που συνιστούν βασανιστήρια και απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία αποτελούν συστατικά στοιχεία ενός κράτους δικαίου».

Πρόσθεσε ότι «η διασφάλιση της αποφυγής και της αποτροπής περιστατικών κακομεταχείρισης, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή βασανιστηρίων, αποτελεί τον θεσμικό άξονα των εργασιών του Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης των Βασανιστηρίων».

Η κ. Λοττίδη είπε ότι «η δράση του Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης, μεταξύ άλλων, αποσκοπεί στην εξάλειψη των περιστατικών κακοποίησης προσώπων που τελούν υπό κράτηση αλλά, αναμφίβολα, και στην βελτίωση των συνθηκών κράτησης».

Ανέφερε ότι ο Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης, στα δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας του, μέσα από τις παρεμβάσεις και τις επισκέψεις του σε χώρους περιορισμού της ελευθερία έχει επιδείξει σημαντικό έργο, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνθήκες κράτησης ή και περιορισμού».

Καταλήγοντας, η Επίτροπος, σημείωσε ότι «με σύμμαχο τη συσσωρευμένη εμπειρία, ο Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αφορούν στα ζητήματα πρόληψης και διασφάλισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αποφασιστικό και εποικοδομητικό τρόπο, αλλά και στην περαιτέρω ενδυνάμωση και συνεργασία ως προς την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του».

Πηγή: ΚΥΠΕ