Έκκληση και προς τις δύο πλευρές της αντιπαράθεσης στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος, εργοδότες και εργαζόμενους, να προχωρήσουν άμεσα σε έναν ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο για την εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης, απευθύνει ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου (ΣΕΕΑΚ), σημειώνοντας παράλληλα ότι ακόμη και αν η απεργία τερματιστεί άμεσα, οι επιπτώσεις της θα παραμείνουν εμφανείς.

Σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος του ΣΕΕΑΚ Πόλυς Κουρουσίδης εκφράζει την έντονη ανησυχία του συνδέσμου για τη συνεχιζόμενη απεργία στον κλάδο του έτοιμου σκυροδέματος, «η οποία απειλεί να προκαλέσει σοβαρές και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην οικοδομική βιομηχανία και στην ευρύτερη οικονομία της χώρας».

«Με δεδομένες τις ραγδαίες εξελίξεις, απευθύνουμε έκκληση και προς τις δύο πλευρές της αντιπαράθεσης, εργοδότες και εργαζόμενους, να προχωρήσουν άμεσα σε έναν ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο για την εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης», σημειώνει.

Ο κ. Κουρουσίδης αναφέρει ότι «κάθε ημέρα που περνά χωρίς επίλυση της κρίσης επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία, με ζημιές που υπολογίζονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ».

«Ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της οικοδομικής βιομηχανίας γίνεται πλέον ιδιαίτερα ορατός, με τις συνέπειες να επεκτείνονται αλυσιδωτά σε πολλούς άλλους τομείς και να επηρεάζουν ευρύτερα την κοινωνία», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ακόμη και αν η απεργία τερματιστεί άμεσα, οι επιπτώσεις της θα παραμείνουν εμφανείς».

«Οι απολύσεις και οι αναγκαστικές άδειες εργαζομένων στον τομέα της οικοδομικής βιομηχανίας, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση έργων, καθώς και η αύξηση του κόστους υπηρεσιών και υλικών είναι πλέον αναπόφευκτες, πλήττοντας τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές», συμπληρώνει.

Ο σύνδεσμος καλεί «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν υπευθυνότητα και διάθεση για συνεργασία, προσερχόμενοι σε έναν γόνιμο διάλογο που θα οδηγήσει σε μια συμβιβαστική λύση».

«Μόνο μέσα από τη διαπραγμάτευση και τη συναίνεση μπορούν να αποφευχθούν τα χειρότερα και να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η βιωσιμότητα του τομέα, προς όφελος τόσο της οικονομίας όσο και της κοινωνίας στο σύνολό της», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ