Η Κυβέρνηση δεν θα μετακινηθεί από τις θέσεις αρχών στο Κυπριακό, για να μην χρεωθεί αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, ξεκαθαρίζει ο Υπουργός Εξωτερικών.
Σε συνέντευξή του στο Τσουρούλλης Uncencοred, ανέφερε ότι μια λύση δύο κρατών θα ήταν η καταστροφή του κυπριακού ελληνισμού.
Ερωτηθείς αν η κινητικότητα στο Κυπριακό είναι επικίνδυνη με δεδομένες τις ακραίες θέσεις, από την τουρκική και τουρκοκυπριακή ηγεσία, ο κ. Κόμπος απάντησε ότι «δεν μπορεί να έχουμε βεβαιότητα ως προς το… όχι μόνο ποια θα είναι η κατάληξη, αλλά ακόμα και ποιος θα είναι ο πυρήνας, τι ακριβώς θα είναι αυτό, που θα μπει στο τραπέζι των συνομιλιών, αλλά από την άλλη δεν έχουμε επιλογή».
Τόνισε δε, ότι η πολιτική ηγεσία έχει προετοιμαστεί ώστε να αναγνωρίσει και να αντικρούσει μια ενδεχόμενη έμμεση υποβολή λύσης δύο κρατών στο τραπέζι.
Σημείωσε ότι μια λύση δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους Τουρκοκύπριους καθώς θα απωλέσουν την ιδιότητα του πολίτη της Ε.Ε.
Κληθείς να σχολιάσει ότι είναι ουτοπία να πιστεύει κάποιος ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αντικαταστήσει την όποια δράση, ρόλο, έχει η Τουρκία για το ΝΑΤΟ εδώ στην περιοχή, ο Υπουργός απάντησε «Τι συμβαίνει αν η Τουρκία πει ωραία, μπαίνω σε μια συζήτηση, αλλά…Δηλαδή το αλλά μπορεί να έχει να κάνει με τη μορφή, που θα πάρει ή όποια λύση του Κυπριακού, μπορεί να έχει να κάνει με τα ευρωτουρκικά».
Δήλωσε παράλληλα ότι η κατάργηση της βίζας, για την Αμερική τοποθετώντας την εντός του 2025.
Χαρακτήρισε την ίδια ώρα μονόδρομο τη στάση που κράτησε η Κύπρος απέναντι στη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Επίσης, σημείωσε ότι υπήρξε μία αναγκαία προσαρμογή, τόσο ως προς την οικονομική διάσταση, θεωρώ ότι έχουμε αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα.
Στη συνέχεια ρωτήθηκε αν πέραν των οικονομικών συνεπειών, ένιωσε τη ρωσική οργή σε κάποιο από τα δωμάτια των συναντήσεων ή των δραστηριοτήτων του. Ο κ. Κόμπος απάντησε ότι η σχέση με τη Ρωσία είναι μια σχέση με ιστορική διάρκεια, οπωσδήποτε περνά μια δύσκολη φάση, αυτό είναι κάτι, το οποίο είναι αντιληπτό και από τις δύο πλευρές
Ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε μάλιστα λόγο για ισοπεδωτική και άδικη κριτική στην Κυβέρνηση.
«Νιώθω και βλέπω μία απίστευτη τοξικότητα, όπου η προσωπική επίθεση, δια αντιπροσώπων ή πληρεξουσίων, έχει γίνει, πλέον, κανονικότητα».
Ερωτηθείς αν η προσωπική επίθεση είναι κατά του Προέδρου ή και των Υπουργών του, απάντησε «του οποιουδήποτε. Οι πολιτικοί, με οι, έχουν συνηθίσει ή τείνουμε να συνηθίσουμε σε τέτοιου είδους τοξική κατάσταση. Αυτό σαφέστατα επηρεάζει».
Ο Υπουργός Εξωτερικών όσον αφορά στο Μεσανατολικό άφησε αιχμές για φωνές που θέλουν την Κυπριακή Δημοκρατία να μετατραπεί σε διαδηλωτή και εκφραστή πολιτικού ακτιβισμού.