Της Ζήνας Κωνσταντίνου
Ενώπιον του Κακουργιοδικείου ως μάρτυρας κατηγορίας για τη δίκη που αφορά στην ειδεχθή δολοφονία του κατάδικου Τανσούν Τσιτάν στις Κεντρικές Φυλακές, εμφανίστηκε η τότε Ανώτερη Λειτουργός Αθηνά Δημητρίου.
Σε μια μακρά διαδικασία εξέτασής της από την κατηγορούσα Αρχή, Χάρις Καραολίδου, τοποθετήθηκε -μεταξύ άλλων- για το ζήτημα των ναρκωτικών και των κινητών τηλεφώνων εντός του Σωφρονηστικού Ιδρύματος, δίδοντας έμφαση στα κακώς έχοντα -όπως είπε- πρίν την ανάληψη των καθηκόντων της.
H Αθηνά Δημητρίου ανέφερε ότι «όταν επήγαμε στις Φυλακές με την κα. Αριστοτέλους γνωρίζαμε πολύ καλά ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με ναρκωτικά και κινητά. Την 1.9.2014 η τότε αναπλ. Διευθύντρια κ. Βατυλιώτη, είχε ζητήσει με επιστολή της από τον τότε υπ. Δικαιοσύνης να μην ανανεωθεί ο διορισμός της, καθώς η κατάσταση με τα ναρκωτικά ήταν ανεξέλεγκτη. Όσον αφορά στα κινητά, με τη χρήση κινητών που καταγράφεται σε αποφάσεις Δικαστηρίου οργανώθηκαν εγκλήματα μέσα από τις Φυλακές».
Σύμφωνα με την ίδια με την ανάληψη της ηγεσίας από την διευθύντρια Άννα Αριστοτέλους, βασικός στόχος της στρατηγικής ήταν η λήψη 55 μέτρων για μείωση του φαινομένου.
Συμπλήρωσε ότι «δώσαμε βαρύτητα σε εντατικούς ελέγχους στην είσοδο. Στα 8 χρόνια που ήμασταν με την κ. Αριστοτέλους, εντοπίσαμε 98 περιπτώσεις. Οι μισές, από νεοεισερχόμενους κρατούμενους από κρατητήρια και δικαστήρια, οι υπόλοιπες από επισκέπτες. Δεν αφορούσαν όλες ναρκωτικά και κινητά. Αφορούσαν κι' άλλα απαγορευμένα αντικείμενα. Στο πλαίσιο στρατηγικής μας για ναρκωτικά, κινητά και διαφθορά, συνελήφθησαν 8 μέλη μας και τερματίστηκαν οι υπηρεσίες τους».
Σύμφωνα με την Αθηνά Δημητρίου στο πλαίσιο της στρατηγικής της διεύθυνσης αυξήθηκε η χρήση των επιτρεπόμενων κλήσεων και βιντεοκλήσεων μέσω Skype.
Η κ. Δημητρίου κατέθεσε, επίσης, ότι επιτρέπεται η τοποθέτηση κλειδαριών από τους κατάδικους σε μη ηλεκτροκίνητες θύρες για φύλαξη των προσωπικών τους αντικειμένων.
Από πλευράς της η Χάρις Καραολίδου είπε ότι «αν αντιλήφθηκα καλά, επιτρεπόταν η χρήση των κλειδωνιών σε συγκεκριμένες πτέρυγες….».
Η Δημητρίου δε τόνισε ότι «υπήρχαν από πριν. Δεν είναι ότι επιτρεπόταν ή είχαμε διαταγή εμείς να επιτρέπεται, απλώς υπήρχαν από πριν. Η Ασφάλεια θεωρούσε ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα. Όντως δεν υπήρχε με τις κλειδωνιές. Μπορούσαν να σπάσουν εύκολα».
Σε σχέση με τις κουρτίνες στα κελιά, για τις οποίες ηγέρθη θέμα σε προηγούμενες δικάσιμους, η κ. Δημητρίου, κατέθεσε ότι είχαν τοποθετηθεί καθ' υπόδειξιν της Επιτρόπου Διοικήσεως από την προηγούμενη αναπλ. διευθύντρια.