Κρατώντας πανό που έγραφαν συνθήματα όπως «Ούτε ΗΠΑ, ούτε ΝΑΤΟ, η Κύπρος δεν είναι προτεκτοράτο», «Κύπρος γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας των λαών, χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις», «Ούτε η Κύπρος στο ΝΑΤΟ, ούτε το ΝΑΤΟ στην Κύπρο» και «United for Palestine», 500 και πλέον άτομα συμμετείχαν την Κυριακή σε εκδήλωση διαμαρτυρίας, στη Λάρνακα, που διοργάνωσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) με τη συμμετοχή και άλλων οργανώσεων και συνόλων ενάντια, όπως αναφέρουν, "στη μετατροπή της Κύπρου σε ορμητήριο πολέμου".
Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν το πρωί στην περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου στη Λάρνακα και στη συνέχεια κρατώντας σημαίες του ΑΚΕΛ, της ΠΕΟ, της ΕΔΟΝ, της ΠΟΓΟ, της ΕΚΑ και της Παλαιστίνης, πορεύθηκαν και πραγματοποίησαν εκδήλση έξω από το Κυπριακό Κέντρο για τη Χερσαία και Θαλάσσια Ασφάλεια και την Ασφάλεια Λιμένων (CyCLOPS), που έχει δημιουργηθεί σε στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Έξω από τις εγκαταστάσεις του CyCLOPS υπήρχαν αστυνομικοί, που δεν χρειάστηκε να παρέμβουν για τήρηση της τάξης, αφού η εκδήλωση ήταν ειρηνική. Οι συμμετέχοντες φώναζαν συνθήματα όπως «Ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», «Η Κύπρος δεν είναι προτεκτοράτο», «Δεν σας θέλει ο λαός, πάρτε τις βάσεις σας και μπρός», «Έξω οι βάσεις του θανάτου».
Σε χαιρετισμό του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε ότι «είμαστε σήμερα εδώ για να διαδηλώσουμε και να δηλώσουμε το πιο απλό, το πιο ουσιαστικό, το πιο επιτακτικό αίτημα για την πατρίδα και τον λαό μας. Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε μια Κύπρο που να ανήκει στον λαό της, όχι στο ΝΑΤΟ ή σε οποιονδήποτε άλλο στρατιωτικό συνασπισμό, όχι σε ξένους κηδεμόνες, όχι σε ξένους στρατούς, αλλά στον λαό της και μόνο στον λαό της».
Θέλουμε, συνέχισε, «μια Κύπρο που να είναι γέφυρα ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι ορμητήριο πολέμου, όχι κατασκοπευτικό κέντρο, όχι πεδίο ασκήσεων για πρόβες πολέμου ενάντια στα γειτονικά κράτη. Γιατί οι υποδομές, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, η γη κι ο εναέριος χώρος της Κύπρου προορίζονται για να υπηρετούν την Κύπρο και όχι τους Αμερικανούς, τους Ισραηλινούς ή όποιους άλλους τρίτους».
Όπως είπε ο κ. Στεφάνου, «εμείς θέλουμε να απαλλαγεί το νησί μας από όλους τους ξένους στρατούς και όχι να φορτώνεται κι άλλους. Είμαστε εδώ γιατί δεν μπορούμε να παρακολουθούμε παθητικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώνει ότι διαπραγματεύεται τη μόνιμη παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο», ανέφερε, και διερωτήθηκε ποιος έδωσε τέτοιο δικαίωμα στον κ. Χριστοδουλίδη.
Πρόσθεσε ότι «η σταδιακή μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο για ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις που άρχισε από την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και συνεχίζεται από τη σημερινή, όχι μόνο δεν προοιωνίζεται τίποτα θετικό για την πατρίδα μας, αλλά προκαλεί τεράστιους κινδύνους ιδιαίτερα με όσα τραγικά διαδραματίζονται στην περιοχή μας. Μόλις 380 χιλιόμετρα από εδώ, στη μαρτυρική Γάζα, μαίνεται ένας πόλεμος, μια κανονική βαρβαρότητα που ντροπιάζει τον ανθρώπινο πολιτισμό» ανέφερε.
Ανέφερε πως "προσδοκούμε στην κατάπαυση του πυρός, στην εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και στη μόνιμη ειρήνη» και πρόσθεσε πως «γι’ αυτό δεν θέλουμε η κυπριακή υβέρνηση να συνεργεί ούτε και να σιωπά συνένοχα μπροστά σ’ αυτό το έγκλημα, σ’ αυτή τη γενοκτονία».
Επεσήμανε πως «η υβέρνηση Χριστοδουλίδη και τα υπόλοιπα κόμματα δεν συγκινήθηκαν ακόμα και τώρα, που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κήρυξε εγκληματία πολέμου τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ» ¨και πρόσθεσε πως η μεγάλη πλειοψηφία του λαού αντιλαμβάνεται ότι «μια γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή θα πλήξει και την Κύπρο που είναι κυριολεκτικά δίπλα από το μάτι του κυκλώνα. Ότι οποιαδήποτε εμπλοκή της Κύπρου στις πολεμικές επιχειρήσεις καθιστά τη χώρα μας στόχο και ότι κάθε ξένος στρατός στο νησί δεν προσθέτει ασφάλεια, αλλά κινδύνους και απειλές».
Σε χαιρετισμό του ο Τάσος Κωστέας, Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), ανέφερε ότι σήμερα διαδηλώνουμε «κατά της συνεχιζόμενης στρατιωτικοποίησης της πατρίδας μας και της μετατροπής της σε ένα προκεχωρημένο φυλάκιο εναντίον γειτονικών παραδοσιακά φιλικών μας χωρών. Ήρθαμε να διαδηλώσουμε γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε την εκχώρηση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας μιας μισής πατρίδας σε ξένες δυνάμεις», ανέφερε.
Πρόσθεσε πως «οι στρατιωτικές διευκολύνσεις προς το κράτος του Ισραήλ, το οποίο σύμφωνα με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο διεξάγει εδώ και 14 μήνες έναν πόλεμο εξολόθρευσης εναντίον του Παλαιστινίων, αποτελούν μια πρωτοφανή ρήξη με τις αξίες και τις αρχές του λαού μας».
Επεσήμανε πως «σ' αυτή την εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει εμπλεκόμενο μέρος. Είναι τουλάχιστο παράδοξο να εκχωρούμε μέρος της κυριαρχίας μας, σε χώρες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, επιδιώκοντας υποστήριξη για λύση του Κυπριακού στη βάση του ίδιου Διεθνούς Δικαίου», ανέφερε.
Σημείωσε ακόμα πως «οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και τα νατοϊκά στρατεύματα που συσσωρεύονται ακατάπαυστα στα λιμάνια και στα αεροδρόμια μας, εξυπηρετούν τα συμφέροντα των χωρών τους και όχι τα συμφέροντα της Κύπρου".
Σημείωσε ακόμα ότι «η Κύπρος πρέπει να διατηρήσει αποφασιστικά την κυριαρχία της και να αποτρέψει την πρόκληση συγκρούσεων με γειτονικά κράτη".
Πηγή: ΚΥΠΕ