H Παγκύπρια Οργάνωση Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) υποστηρίζει την εισαγωγή ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) της Κύπρου, θεωρώντας την πρωτοβουλία αυτή κρίσιμη για τη διεθνοποίηση της ανώτερης εκπαίδευσης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρός της, Σάββας Αίας Κλεάνθους.

Παράλληλα ανέφερε πως η Οργάνωση έχει θέσει ως στόχους της για το επόμενο διάστημα την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, τη βελτίωση των συνθηκών στέγασης και μετακίνησης, καθώς και την προώθηση πολιτικών που θα ενδυναμώσουν τη φωνή των φοιτητών στον δημόσιο διάλογο.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο κ. Κλεάνθους αναφέρθηκε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στην Κύπρο. Μεταξύ αυτών, είπε, είναι το αυξανόμενο κόστος ζωής, οι περιορισμένες δυνατότητες οικονομικής στήριξης, η έλλειψη υποστήριξης στην καθημερινότητά τους, η ποιότητα της εκπαίδευσης και οι υποδομές των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ ανέδειξε ως πιο πιεστικό πρόβλημα το υψηλό κόστος διαβίωσης, το οποίο έχει αυξηθεί δραματικά, κυρίως λόγω των ακριβών ενοικίων και των αυξημένων τιμών στα βασικά αγαθά, όπως επεσήμανε.

Ειδικά η στέγαση, σημείωσε, «αποτελεί το μεγαλύτερο έξοδο για πολλούς φοιτητές, ιδιαίτερα για όσους σπουδάζουν μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους. Παράλληλα, οι διαθέσιμες φοιτητικές χορηγίες και τα επιδόματα συχνά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους», ανέφερε.

Σχετικά με τις προσπάθειες της ΠΟΦΕΝ να προσεγγίσει τα Υπουργεία για θέματα φοιτητικής μέριμνας, ο κ. Κλεάνθους είπε πως ο διάλογος είναι διαρκής και ουσιαστικός. Ωστόσο, αν και χαρακτηρίζεται από προθυμία συνεργασίας, δεν είναι πάντοτε απαλλαγμένος από στασιμότητα, ανέφερε.

Όπως σημείωσε, οι χρονοβόρες διαδικασίες λήψης αποφάσεων και υλοποίησης πολιτικών δυσχεραίνουν την άμεση αντιμετώπιση ζητημάτων που επηρεάζουν την καθημερινότητα των φοιτητών.

Η ΠΟΦΕΝ έχει καταφέρει σε αρκετές περιπτώσεις να δει τις εισηγήσεις της να εισακούγονται, οδηγώντας σε βήματα επίλυσης συγκεκριμένων προβλημάτων, είπε. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κλεάνθους, η υλοποίηση ορισμένων μέτρων συχνά καθυστερεί, λόγω γραφειοκρατίας ή άλλων προτεραιοτήτων της δημόσιας διοίκησης.

Όπως τόνισε, η βελτίωση της ανταπόκρισης απαιτεί επιμονή, τεκμηρίωση και στενότερη συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, καθώς και έναν μηχανισμό που θα επιταχύνει την επίλυση των θεμάτων.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι να αναδεικνύουμε τα ζητήματα της φοιτητικής κοινότητας, πιστεύοντας ότι μέσα από συνεχή διάλογο και συνεργασία μπορούμε να επιτύχουμε ουσιαστικές αλλαγές προς όφελος των φοιτητών», δήλωσε.

Ο κ. Κλεάνθους σημείωσε ότι η ΠΟΦΕΝ υποστηρίζει την εισαγωγή ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου, θεωρώντας την πρωτοβουλία αυτή κρίσιμη για τη διεθνοποίηση της ανώτερης εκπαίδευσης.

Όπως επεσήμανε, η προσέλκυση διεθνών φοιτητών και ακαδημαϊκών, η ενίσχυση της πολιτισμικής πολυμορφίας και η προώθηση της ακαδημαϊκής αριστείας αποτελούν ουσιαστικούς στόχους για το μέλλον της κυπριακής ανώτερης εκπαίδευσης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ΠΟΦΕΝ έχει καταθέσει τις θέσεις της στην Υπουργό Παιδείας, Αθλητσμού και Νεολαίας, τονίζοντας την ανάγκη για ισορροπημένη εφαρμογή της πολιτικής αυτής και θεωρώντας ζωτικής σημασίας τη διασφάλιση της ποιότητας των προγραμμάτων, τη διατήρηση των ελληνόφωνων σπουδών και την προστασία της πρόσβασης των Κύπριων φοιτητών, μέσω καθορισμένων ποσοστιαίων ορίων για τα ξενόγλωσσα προγράμματα, και την αυτοχρηματοδότηση των νέων προγραμμάτων, ώστε να μην επιβαρύνουν τους δημόσιους πόρους.

Σύμφωνα με τον κ. Κλεάνθους, η ΠΟΦΕΝ έχει καταθέσει μια σειρά προτάσεων προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Παιδείας, με στόχο την καλύτερη κατανομή του αδιανέμητου κονδυλίου και την επιπλέον οικονομική στήριξη των φοιτητών και των οικογενειών τους. Οι προτάσεις εστιάζουν στη βελτίωση των φοιτητικών επιδομάτων, ιδιαίτερα εν μέσω αυξημένων οικονομικών προκλήσεων και υψηλού κόστους ζωής.

Μεταξύ των βασικών μέτρων που προτείνει η ΠΟΦΕΝ είναι η καθολική χορήγηση επιδόματος εξωτερικού σε όσους είναι δικαιούχοι φοιτητικών επιδομάτων, η βελτίωση μοριοδότησης για το επίδομα σίτισης, το επίδομα διαβίωσης 500 ευρώ σε δικαιούχους, με βάση τη χιλιομετρική απόσταση από την μόνιμη κατοικία προς το πανεπιστήμιο, και το επίδομα 500 ευρώ για πρωτοετείς φοιτητές.

Παράλληλα, η ΠΟΦΕΝ εισηγείται επιπρόσθετη ενίσχυση για οικογένειες με δύο ή περισσότερους φοιτητές, για την ανακούφιση των οικονομικών τους βαρών, τη σταδιακή αύξηση του εισοδηματικού ορίου για τη φοιτητική χορηγία από 59.000 σε 66.000 ευρώ, με ετήσια αύξηση 1000 ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, την ανακατανομή των κριτηρίων μοριοδότησης για το φοιτητικό πακέτο, ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός δικαιούχων και να αξιοποιηθεί το αδιανέμητο κονδύλι, την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από τα κριτήρια ακίνητης περιουσίας κατά την αξιολόγηση αιτήσεων για φοιτητική χορηγία, την αναγνώριση εισοδημάτων των μεταπτυχιακών φοιτητών μόνο για τους ίδιους και το επίδομα υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Η ΠΟΦΕΝ επισημαίνει την ανάγκη άμεσης υιοθέτησης αυτών των προτάσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές προκλήσεις και να συνεχίσουν οι φοιτητές απρόσκοπτα τις σπουδές τους.

Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές όσον αφορά τη στέγαση και τις μεταφορές στην Κύπρο, η ΠΟΦΕΝ προτείνει άμεσες και μακροπρόθεσμες λύσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και επέκταση φοιτητικών εστιών, τη θέσπιση κινήτρων, όπως η αύξηση συντελεστών δόμησης, τις φορολογικές ελαφρύνσεις, την εφαρμογή πολιτικών όπως το Build to Rent και το Ανακαινίζω-Νοικιάζω, και την αξιοποίηση δημοτικών και δημοσίων ακινήτων για τη δημιουργία φοιτητικών καταλυμάτων.

Όσον αφορά τις μεταφορές, η ενίσχυση της δημόσιας συγκοινωνίας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη μείωση ζήτησης στέγασης σε κεντρικές περιοχές. Όπως ανέφερε ο κ. Κλεάνθους, οι λύσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία δρομολογίων που θα συνδέουν περιφερειακές περιοχές με τα πανεπιστήμια όπως και επιδοτούμενες ή δωρεάν κάρτες μεταφοράς.

Παράλληλα, η ΠΟΦΕΝ προτείνει μέτρα έμμεσης οικονομικής στήριξης, όπως εκπτώσεις στα τιμολόγια κοινής ωφέλειας για φοιτητές που είναι δικαιούχοι φοιτητικής χορηγίας και διεξαγωγή ενημερωτικών καμπανιών και σεμιναρίων διαχείρισης οικονομικών.

Η ΠΟΦΕΝ έχει ήδη ζητήσει από την πολιτεία την άμεση προώθηση των παραπάνω μέτρων και την οργάνωση διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς. «Η συνεργασία μας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αποτελεί καθοριστικό βήμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στέγασης και μεταφοράς που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στην Κύπρο», ανέφερε ο κ. Κλεάνθους.

Ακόμη, είπε πως η ΠΟΦΕΝ διεκδικεί σταθερά την αμειβόμενη πρακτική άσκηση. Σχετικά ανέφερε για την τελευταία τους συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, πως «είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, καθώς η εφαρμογή της βρίσκεται πλέον πολύ κοντά».

Σημειώνεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί εντός του 2024, ενώ η εφαρμογή του προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο του 2025.

«Η ΠΟΦΕΝ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της διαδικασίας και να παρεμβαίνει, όπου κρίνεται απαραίτητο, για την επιτυχή υλοποίηση αυτό του σημαντικού μέτρου», σημείωσε ο Πρόεδρός της. 

Ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι η ΠΟΦΕΝ παραμένει αφοσιωμένη στη στήριξη των φοιτητών, αγωνιζόμενη για την επίλυση των προβλημάτων που τους αφορούν. Στόχος είναι να διασφαλίσουν ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για όλους, είπε, καλώντας όλους τους αρμόδιους φορείς, σε άμεσες δράσεις για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν τη φοιτητική κοινότητα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Με αισιοδοξία και πίστη στην ικανότητά μας να φέρουμε την αλλαγή, προχωράμε μαζί για τη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ.