Ένα συνεχή αγώνα για μια αξιοπρεπή διαβίωση δίνουν οι πολύτεκνες οικογένειες στην Κύπρο καθώς αντιμετωπίζουν δυσανάλογες προκλήσεις. Με τα έξοδα να διογκώνονται, οι υποχρεώσεις τους δεν περιορίζονται μόνο στο κόστος ανατροφής των παιδιών, αλλά επεκτείνονται σε πληρωμές λογαριασμών, μετακινήσεις και τη γενική συντήρηση του νοικοκυριού.
Μιλώντας στο SigmaLive, ο Ιωαννίκιος Φάκας, μέλος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ζητώντας παράλληλα από το κράτος να λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες τους καθώς, όπως επισήμανε, έρχονται αντιμέτωποι με τη δυσμενή αντιμετώπιση της πολιτείας.
Οικονομικός βάρος και στέρηση κοινωνικής στήριξης
Το κόστος διατροφής, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα φροντιστήρια και τα πανεπιστημιακά δίδακτρα αποτελούν μόνο μερικά από τα αναγκαία έξοδα. Επιπρόσθετα, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, κινητής τηλεφωνίας, αποχετεύσεων και καυσίμων, καθώς και η ανάγκη για 7θέσια οχήματα, ασκούν τεράστια πίεση στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα, οι πολύτεκνοι γονείς καταβάλλουν τους ίδιους φόρους και ΦΠΑ με όλους τους πολίτες, χωρίς καμία διαφοροποίηση λόγω της σύνθεσης της οικογένειάς τους.
Παράλληλα, σύμφωνα με των κ. Φάκα, πολλές πολύτεκνες οικογένειες, λόγω αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων, αποκλείονται από τις επιδοτήσεις και τα έμμεσα μέτρα στήριξης.
Τα κριτήρια αυτά υιοθετήθηκαν τόσο από την πολιτεία όσο και από άλλες αρμόδιες αρχές, περιορίζοντας τις δυνατότητες βοήθειας. Ωστόσο, οι ανάγκες για την ανατροφή ενός παιδιού δεν μειώνονται όταν αυξάνονται τα τέκνα, αλλά αυξάνονται αναλογικά, με το βάρος να πέφτει στους δύο γονείς, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν τέσσερα ή περισσότερα μικρά παιδιά.
Εξήγησε ότι το επίδομα των περίπου €110 μηνιαίως ανά τέκνο, που παραχωρείται στις πολύτεκνες οικογένειες, είναι ελάχιστο μπροστά στα πραγματικά έξοδα και δεν επαρκεί για την κάλυψη των βασικών αναγκών. Επισήμανε ότι θα έπρεπε να παραχωρείται απλόχερα και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να αποτελεί ουσιαστική στήριξη.
Οι παππούδες στην πρώτη γραμμή
Η αδυναμία της πολιτείας να στηρίξει επαρκώς τις πολύτεκνες οικογένειες έχει αναγκάσει τους παππούδες και τις γιαγιάδες να αναλάβουν σημαντικό ρόλο. Αυτοί επωμίζονται τη μεταφορά των παιδιών, τη διατροφή, τη φύλαξη, ακόμα και την οικονομική υποστήριξη των οικογενειών.
Συγχρόνως, όπως υπογραμμίζει ο κ. Φάκας η περιθωριοποίηση εις βάρος των πολύτεκνων οικογενειών είναι άδικες. «Η δικαιολογία της εξοικονόμησης πόρων σε μια εποχή όπου η οικονομική κατάσταση έχει αποκατασταθεί πρέπει να σταματήσει. Οι πολύτεκνοι προσφέρουν πολυδιάστατο έργο, ενισχύουν την οικονομία, υπηρετούν την κοινωνία και συμβάλλουν στη διασφάλιση ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος για την Κύπρο».
Μια χριστουγεννιάτικη ελπίδα
Με τις γιορτές των Χριστουγέννων να πλησιάζουν, η πολιτεία έχει την ευκαιρία να δείξει έμπρακτα τη στήριξή της στις πολύτεκνες οικογένειες.
Μια ουσιαστική κίνηση στήριξης αυτές τις μέρες θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή ελπίδας και ανακούφισης, αποδεικνύοντας ότι η κοινωνία δεν αδιαφορεί για τις ανάγκες αυτών των οικογενειών.
Η στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών, όπως είπε ο κ. Φάκας, δεν είναι μόνο κοινωνική υποχρέωση αλλά και επένδυση στο μέλλον του τόπου μας.