Τα θανατηφόρα τροχαία αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες πληγές της σύγχρονης κοινωνίας, με ανυπολόγιστες συνέπειες, τραγικές απώλειες και αμέτρητο πόνο. 

Κάθε περιστατικό δεν είναι απλώς ένας αριθμός αλλά μια ζωή που χάθηκε, μια οικογένεια που πληγώθηκε. Τα στατιστικά στοιχεία για τα θανατηφόρα τροχαία στην Κύπρο αναδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη για δράσεις πρόληψης, ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και καλλιέργεια υπεύθυνης οδικής συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Γραφείου Στατιστικής και Χαρτογράφησης της Αστυνομίας, για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως 18 Νοεμβρίου 2024, καταγράφηκαν 38 θανατηφόρες συγκρούσεις, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 43 άτομα. Μέσα από την ανάλυση αυτών των στατιστικών, εντοπίζονται κρίσιμα μοτίβα που αφορούν την ημέρα, την ώρα, την ηλικιακή κατανομή των θυμάτων και τις περιοχές όπου σημειώνονται τα περισσότερα περιστατικά.

Θανατηφόρες συγκρούσεις και νεκροί ανά ημέρα 

Οι περισσότερες συγκρούσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία, σημειώθηκαν τη Δευτέρα, με 12 θύματα, ενώ ακολουθεί η Κυριακή με 10 θύματα. Οι λιγότερες καταγράφηκαν το Σάββατο, με μόλις ένα νεκρό και η Πέμπτη με δύο. 

Θανατηφόρες συγκρούσεις ανά ώρα 

Η ανάλυση ανά χρονική ζώνη αποκαλύπτει ότι οι περισσότερες απώλειες ζωών σημειώθηκαν μεταξύ 00:00 - 03:59, με 11 νεκρούς. Πρόκειται για ώρες μειωμένης ορατότητας και πιθανής κόπωσης των οδηγών, τονίζοντας την ανάγκη για εκστρατείες ενημέρωσης για την οδική ασφάλεια.

Ηλιακή ομάδα θυμάτων 

Τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι ηλικιακές ομάδες 15-24 ετών και 60+ ετών υπήρξαν οι πλέον ευάλωτες, με 14 νεκρούς η καθεμία. 

Οι νέοι οδηγοί συχνά εμπλέκονται σε δυστυχήματα λόγω απειρίας ή ριψοκίνδυνης οδήγησης, ενώ οι ηλικιωμένοι μπορεί να αντιμετωπίζουν περιορισμούς στις αντιδράσεις και στην αντίληψη κινδύνων. Η προσαρμογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων οδήγησης καθώς και η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφάλεια, μπορούν να μειώσουν τα περιστατικά και να προστατεύσουν καλύτερα τις ευάλωτες αυτές ομάδες.

Περιοχή συγκρούσεων 

Οι περισσότερες θανατηφόρες συγκρούσεις σημειώθηκαν σε κατοικημένες περιοχές, με 28 περιστατικά και 30 θύματα. Αν και οι δρόμοι εκτός κατοικημένων περιοχών και οι αυτοκινητόδρομοι παρουσίασαν λιγότερα περιστατικά, η ανάγκη για βελτίωση της οδικής ασφάλειας παραμένει επιτακτική, τόσο στις αστικές όσο και στις επαρχιακές περιοχές, για την αποτροπή περαιτέρω ατυχημάτων. 

Συμπερασματικά η ανάλυση των δεδομένων δείχνει την ανάγκη για στοχευμένες δράσεις όπως η ενίσχυση της αστυνόμευσης σε επικίνδυνές χρονικές ζώνες και περιοχής, την εκπαίδευση νέων οδηγών και ηλικιωμένων αλλά και τη βελτίωση των οδικών υποδομών, ιδιαίτερα σε κατοικημένες περιοχές. 

Η μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων απαιτεί συνεργασία όλων των φορέων, αλλά και την υπεύθυνη συμπεριφορά των οδηγών. Οι αριθμοί είναι μια υπενθύμιση ότι η ασφάλεια στους δρόμους είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.