Σε εξέταση υπόθεσης «αυθαίρετων επεμβάσεων» σε δασική προστατευόμενη περιοχή στην κοινότητα Πραστειού Κελλακίου, προχώρησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, η οποία είχε συζητήσει ξανά το θέμα πριν ένα περίπου χρόνο και η οποία ζητά βελτίωση διαδικασιών για χειρισμό επεμβάσεων σε δασική γη.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου εξέφρασε απογοήτευση για την εικόνα, που παρουσίασαν οι αρμόδιες υπηρεσίες που κλήθηκαν σήμερα στη συνεδρία, ενώ και άλλοι βουλευτές εξέφρασαν παρόμοια θέση. Η βουλευτής ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν έκανε λόγο για αδυναμίες στην εφαρμογή της νομοθεσίας και βουλευτής ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς μίλησε για ανεπάρκεια των υπηρεσιών. Δυσαρέσκεια εξέφρασαν και οι οικολογικές οργανώσεις που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, για το γεγονός ότι σχεδόν ένα χρόνο μετά την πρώτη συζήτηση του θέματος στη Βουλή, γίνεται λόγος για νομιμοποίηση των επεμβάσεων που έγιναν χωρίς άδειες σε κρατικό δάσος στο Πραστειό Κελλακίου.
Στη σημερινή συνεδρίαση, εκπρόσωπος του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, εισηγήθηκε να τροποποιηθεί η διαδικασία για παραχώρηση άδειας για θερμοκήπια, ώστε να γίνεται οριοθέτηση και υψομέτρηση των τεμαχίων για τα οποία ζητείται η άδεια, καθώς και καταμέτρηση της φυσικής βλάστησης της περιοχής. Σημείωσε, ακόμα, ότι πρέπει να γίνεται διαβούλευση και να ζητούνται οι απόψεις των εμπλεκομένων τμημάτων για την παραχώρηση τέτοιων αδειών.
Όπως αναφέρθηκε, στο Πραστειό Κελλακίου, οι παράτυπες επεμβάσεις σε κρατικό δάσος έγιναν από παρακείμενο ιδιωτικό τεμάχιο με υποστατικά των οποίων η νομιμότητα εξετάζεται, ενώ δημιουργήθηκε και γεώτρηση σε κρατική γη, στο πλαίσιο γεωργικής δραστηριότητας σε άλλο ιδιωτικό τεμάχιο, στο οποίο έχουν κατασκευαστεί θερμοκήπια, τα οποία αδειοδοτήθηκαν από τον ίδιο το Έπαρχο Λεμεσού, όπως προνοεί η ισχύουσα διαδικασία, χωρίς να χρειαστεί η εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας.
Στο πλαίσιο της κατασκευής θερμοκηπίων έγινε, όπως αναφέρθηκε, και ισοπέδωση λοφοειδών εκτάσεων, καθώς κατά την παραχώρηση της άδειας για ανέγερση θερμοκηπίων, δεν είχε ληφθεί υπόψη η μορφολογία του εδάφους. Τα ζητήματα αυτά θεωρούνται από τα πιο σημαντικά που χρειάζεται τα εξεταστούν, όπως αναφέρθηκε σήμερα από πλευράς Τμήματος Περιβάλλοντος στη συνεδρίαση.
Η εκπρόσωπος του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, επεσήμανε τη σοβαρότητα των παραβιάσεων σε κρατική γη και μάλιστα σε δασική έκταση και σημείωσε ότι θα πρέπει να τιμωρείται όποιος προχωρά σε τέτοιες ενέργειες, για να μη νομιμοποιούνται οι παραβιάσεις με την παραχώρηση άλλης άδειας.
Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, ενώπιον του Τμήματος Κτηματολογίου έχουν κατατεθεί δύο αιτήματα για άδεια μίσθωσης της κρατικής γης στην οποία έγιναν οι παραβιάσεις – τα οποία εξετάζονται κατά προτεραιότητα - ώστε να υπάρχει δικαίωμα χρήσης για γεωργικούς σκοπούς. Εξάλλου, όπως επανέλαβε ο γεωργός ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή, η δημιουργία γεώτρησης εκεί έγινε εν αγνοία του.
Από το Τμήμα Περιβάλλοντος αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής ότι για τα θέματα της ανέγερσης θερμοκηπίων, τη χορήγηση άδειας υλοτομίας, την ξήρανση δέντρων και τις επεμβάσεις στο κρατικό δάσος Λεμεσού, ζητήθηκε από τα αρμόδια τμήματα για κάθε ένα από τα θέματα να αναλάβουν ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, ώστε να τύχουν χειρισμού.
Το Τμήμα Δασών υπενθύμισε ότι για παράνομη υλοτομία έξι πεύκων επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ και ότι έγιναν υποδείξεις για απομάκρυνση περίφραξης που ήταν στα όρια κρατικού δάσους, ενώ γίνονται έλεγχοι κάθε εβδομάδα στην περιοχή για τις όποιες παραβιάσεις στον δασικό χώρο. Για τις παρεμβάσεις από άλλο ιδιωτικό τεμάχιο, επιδόθηκε εξώδικο πρόστιμο 500 ευρώ. Όσον αφορά τις πιθανές αιτίες για ξήρανση δέντρων, αναφέρθηκε ότι μία μπορεί να είναι η απομάκρυνση παρεδάφιας βλάστησης, που μειώνει την υγρασία του εδάφους, άλλη είναι η λειψυδρία, όμως δεν αποκλείονται και οι κακόβουλοι τρόποι ξήρανσης.
Από πλευράς του Ταμείου Θήρας αναφέρθηκε ότι κατά την επί τόπου επισκόπηση διαπιστώθηκε αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος σε κρατικά τεμάχια και ότι γι’ αυτό επιδόθηκε εξώδικο πρόστιμο 2000 ευρώ.
Ο Προσωρινός Διευθυντής Αδειοδότησης του ΕΟΑ Λεμεσού, Ηρακλής Αχνιώτης, διαβεβαίωσε για την πρόθεση ΕΟΑ για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, σημείωσε όμως ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του πλαισίου παραχώρησης αδειών για θερμοκήπια. Σημείωσε ότι ενώπιον ΕΟΑ βρίσκεται προς εξέταση πολεοδομική αίτηση από τις 29/11/2023 για εκσκαφές στο ιδιωτικό τεμάχιο και ότι τον Ιανουάριο του 2024 επιδόθηκε επίδοση επιβολής τερματισμού εργασιών, ενώ ακολούθως ο ιδιώτης έκανε ιεραρχική προσφυγή.
Ο Πρόεδρος Συμπλέγματος Κοινοτικής Ανατολικής Λεμεσού, Μενέλαος Μενελάου, επεσήμανε ότι θα πρέπει να συνυπάρξει το φυσικό περιβάλλον με την αγροτική δραστηριότητα και τα θερμοκήπια, και ότι δεν θα πρέπει να εξαντλήσει το κράτος όλη την αυστηρότητά του στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εξάλλου, ο γεωργός που παραδέχθηκε την εν αγνοία του δημιουργία γεώτρησης σε κρατική γη, ζήτησε να προωθούνται σύντομα τα αιτήματα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς από αυτά εξαρτώνται και οι αιτήσεις για ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τελικά η βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος δήλωσε μη ικανοποιημένος από τις τοποθετήσεις των υπηρεσιών και τη μη εξεύρεση λύσεων στα διαδικαστικά κενά, είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί λογισμικό σύστημα για να ελέγχονται οι αιτήσεις, ενώ συμφώνησε και με την εισήγηση ΕΟΑ για αλλαγή στη διαδικασία αδειοδότησης θερμοκηπίων.
Συγκεκριμένες προτάσεις ζήτησε και η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, η οποία έκανε λόγο για υπηρεσίες αδύναμες να επιβάλουν νομοθεσίες και να προστατεύσουν το περιβάλλον. Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, έψεξε την ανεπάρκεια του κράτους να εφαρμόσει κανονισμούς και χρήστη διοίκηση και υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να νομιμοποιούνται οι παρανομίες, που ενδεχομένως να έγιναν λόγω εμποδίων που μπορεί να δημιουργεί η γραφειοκρατία.
Πηγή: ΚΥΠΕ