Για την ποιότητα του ελαιόλαδο στην Κύπρο αλλά και για τις τιμές μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ελαιοτριβείων Γιάγκος Γιάγκου.
Αρχικά ανέφερε ότι αν οι κυβερνώντες και τα Υπουργεία αποφασίσουν να βοηθήσουν τους αγρότες για να βάλουν φωτοβολταϊκά με εύκολες διαδικασίες για μείωση του ηλεκτρισμού στις γεωτρήσεις, τότε θα έχουμε φθηνό ελαιόλαδο».
Ακόμη ανέφερε ότι «για να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκά χρειάζεται ιερά εξέταση. Είναι μια γραφειοκρατία που και οι απόφοιτοι πανεπιστημίου δυσκολεύονται να βγουν από μέσα».
Πρόσθεσε ότι η πολιτική του Υπουργείου Γεωργίας είναι βοηθά μόνο όσους είναι καθαρά γεωργοί. «Αν βρεις πέντε άτομα τα οποία είναι καθαρά γεωργοί να μου τους πείτε».
Ο κ. Γιάγκου ανέφερε ότι φέτος είναι μειωμένη η παραγωγή ελαιόλαδου λόγω της ξηρασίας και των ψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι. «Πέρσι δεν είχαμε βροχόπτωση και συνεχίζεται και φέτος».
Όσον αφορά την τιμή του ελαιόλαδου, ανέφερε ότι θα είναι στα περσινά επίπεδα και μπορεί ελάχιστα πιο κάτω. «Στο εξωτερικό έχουν πέσει οι τιμές».
Τόνισε ότι το ελαιόλαδο στην Ιταλία ήταν πάντα πιο ακριβό από τις άλλες χώρες γιατί προσφέρει ποιοτικό ελαιόλαδο.
Ακόμη ανέφερε ότι γέμισε η αγορά με μίγματα από σπορέλαια με ελαιόλαδα αμφιβόλου ποιότητας. «Δεν γίνεται κανένας έλεγχος από τις κρατικές υπηρεσίες για νοθείες και ποιότητας ελαιόλαδου. Δεν ξέρω που οδεύει η κατάσταση».
Ο κ. Γιάγκου σημείωσε ότι πριν από 35 χρόνια το ελαιόλαδο ήταν πιο ακριβό από σήμερα. «Ήταν 100 λίρες τα 20 λίτρα».
Επιπλέον, ανέφερε ότι λόγω της μειωμένης παραγωγής υπάρχουν ελαιοτριβεία που υπολειτουργούν. «Κάθε 2-3 χρόνια θα ακούσεις ότι κλείνει ένα ελαιοτριβείο. Ο κλάδος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα».
Υπογράμμισε ότι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορείς να το βρεις στη χοντρική 30 ευρώ τα τέσσερα λίτρα.
Εξήγησε ότι το παρθένο ελαιόλαδο από το έξτρα παρθένο έχει διαφορά στην οξύτητα και στην οργανοληπτική αξιολόγηση.
Τέλος, ο κ. Γιάγκος εισηγήθηκε μείωση του προσωπικού του Υπουργείου Γεωργίας στη βάση των επαγγελματιών γεωργών.