Η αφαλάτωση, η διαχείριση και προστασία των υδάτινων πόρων, επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση λυμάτων, καθώς και η μείωση κατανάλωσης νερού και εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση του κοινού, είναι μερικά από τα ζητήματα που προνοεί το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε σήμερα μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Μάλτας.
Το Μνημόνιο, αφορά την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των υδάτινων πόρων και υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Ανάπλασης του Μεγάλου Λιμένα της Δημοκρατίας της Μάλτας.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου, το Μνημόνιο υπεγράφη σήμερα σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας από την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας Μαρία Παναγιώτου, και την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Ανάπλασης του Μεγάλου Λιμένα της Δημοκρατίας της Μάλτας Miriam Dalli.
Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου με θέμα «Πλοήγηση στις Προκλήσεις του Νερού στην Νότια και Ανατολική Μεσόγειο: Βιωσιμότητα και Ανθεκτικότητα», που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στη Λευκωσία.
Το Μνημόνιο ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Μάλτας στη διαχείριση και βιωσιμότητα των υδάτινων πόρων, αφού οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις λόγω της έλλειψης νερού και της ξηρασίας.
Παράλληλα, οι δύο χώρες, αναγνωρίζοντας την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης κοινών προκλήσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της αφαλάτωσης και της επαναχρησιμοποίησης λυμάτων (με έμφαση στη γεωργία), προχώρησαν στην συνομολόγηση του Μνημονίου το οποίο δημιουργεί προοπτικές για καινοτόμες προσεγγίσεις και βελτιώνει την ανθεκτικότητα έναντι μελλοντικών προκλήσεων που σχετίζονται με το νερό.
Το Μνημόνιο αναδεικνύει διάφορους τομείς συνεργασίας, όπως η υποστήριξη της εφαρμογής της ευρωπαϊκής υδατικής πολιτικής, η διαχείριση και προστασία των υδάτινων πόρων, η αφαλάτωση, η επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση λυμάτων, η επεξεργασία νερού και έλεγχος ποιότητας, η διαχείριση διαρροών / διαχείριση ατιμολόγητου νερού, η μείωση κατανάλωσης νερού και εκπαίδευση/ευαισθητοποίηση του κοινού, ο διαμοιρασμός πόρων και η συνεργασία σε τεχνικά θέματα και ανταλλαγή πληροφοριών για τις κοινωνικοοικονομικές πτυχές των υδάτινων πόρων.
Επίσης, το Μνημόνιο Συνεννόησης θεσπίζει μια κοινή ομάδα εργασίας για τον συντονισμό και την εποπτεία των δράσεων του, προωθώντας τη συνεχή συνεργασία και την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων λύσεων.
Όπως τονίζεται, το Μνημόνιο σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη διασφάλιση διαχρονικά βιώσιμων λύσεων στις προκλήσεις των υδάτινων πόρων και στις δύο χώρες, αντανακλώντας τη δέσμευσή τους για υπεύθυνη διαχείριση και προστασία των ζωτικής σημασίας φυσικών πόρων.
Διαβάστε επίσης: ΥΠΑΜ: Αναγκαία η παρουσία θρησκευτικών λειτουργών στο στράτευμα