Εκατοντάδες επαγγελματίες και ιδιώτες εισαγωγείς αυτοκινήτων φαίνεται πως έχουν βρει τρόπο να αποκομίζουν κέρδη εις βάρος του κράτους και των καταναλωτών, παραλείποντας να αποδώσουν τον ΦΠΑ που αναλογεί στην αξία των εισαγόμενων αυτοκινήτων, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο. Από την άλλη, οι μεγάλες εταιρίες που εισάγουν απευθείας από την Αγγλία δηλώνουν πως καταβάλλουν όλους τους οφειλόμενους δασμούς προς το Κράτος.
Η απάτη έχει λάβει μεγάλη έκταση, με εκατοντάδες οχήματα να εξάγονται από το Ηνωμένο Βασίλειο προς Κύπρο. Ωστόσο, αντί να φτάνουν απευθείας στην Κύπρο, μεταφέρονται πρώτα σε χώρες όπως η Βουλγαρία ή η Ρουμανία. Εκεί φορολογούνται σύμφωνα με τιμολόγια που παρουσιάζουν χαμηλότερη αξία, και έπειτα εγγράφονται ως κοινοτικά, απαλλασσόμενα από επιπλέον φορολογία κατά την είσοδό τους στην Κύπρο.
Μάλιστα, διάφορες εταιρείες προσφέρουν «υπηρεσίες» σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να αποφύγουν τους δασμούς και φόρους, μετατρέποντας τα εισαγόμενα οχήματά τους σε κοινοτικά. Έτσι, αποφεύγουν τον ΦΠΑ στην αξία του αυτοκινήτου που θα ίσχυε εάν το όχημα εισαγόταν απευθείας από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και την πρόσθετη επιβάρυνση 10% για οχήματα που δεν κατασκευάστηκαν εκεί.
Ο αγοραστής παραλαμβάνει το αυτοκίνητο από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο πρέπει να είναι VAT QUALIFYING (ώστε να μπορεί να διεκδικηθεί ο ΦΠΑ του). Το όχημα στη συνέχεια εξάγεται σε κράτος-μέλος της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία ή η Ρουμανία, χωρίς ΦΠΑ, καθώς είναι εξαγωγή εντός της ΕΕ. Εκεί, δηλώνεται με πλαστό τιμολόγιο μειωμένης αξίας, και φορολογείται αναλόγως. Αυτοκίνητα με αξία περίπου 100.000 ευρώ φορολογούνται με βάση τιμολόγια των 10.000 - 12.000 ευρώ.
Με την άφιξή τους στην Κύπρο μέσω Ελλάδας, τα αυτοκίνητα θεωρούνται κοινοτικά και δεν υπόκεινται σε πρόσθετη φορολογία. Το κράτος χάνει έτσι σημαντικά ποσά, καθώς πολλά οχήματα καταλήγουν στην κυπριακή αγορά χωρίς έλεγχο από τις τελωνειακές αρχές, οι οποίες, αν και γνωρίζουν την πρακτική, συχνά δεν παρεμβαίνουν.
Επιπλέον, τα ίδια κυκλώματα εισάγουν υπερήλικα οχήματα ηλικίας άνω των 5 ετών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία βάσει νομοθεσίας δεν επιτρέπεται να εγγραφούν στην Κύπρο αν προέρχονται από τρίτες χώρες. Όμως, οι επιτήδειοι τα εγγράφουν πρώτα στη Βουλγαρία ή στη Ρουμανία, και στη συνέχεια τα εξάγουν στην Κύπρο, όπου καταχωρούνται με κυπριακές πινακίδες ως κοινοτικά.
Πρόσφατα, κατασχέθηκαν οχήματα στο τελωνείο, καθώς εντοπίστηκαν με πλαστά ή παραποιημένα έγγραφα, κάτι που είχε συμβεί και στο παρελθόν χωρίς ωστόσο τα οχήματα να κατακρατηθούν, και αυτά διατέθηκαν στην αγορά.