Πραγματοποιείται αύριο, Τετάρτη, στη Λευκωσία, ο πρώτος Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ στο περιθώριο των εργασιών θα υπογραφούν οι Συμφωνίες Άρτεμις (Artemis Accords) που αφορούν στην ειρηνική εξερεύνηση και εκμετάλλευση του διαστήματος. 

Στην έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου θα παραστεί ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος θα απευθύνει τα εισαγωγικά σχόλια εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής θα εκπροσωπήσει ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά και Ευρω-ασιατικά θέματα, James O' Brien, ο οποίος θα ηγείται διευρυμένης αντιπροσωπίας, αναφέρεται. Μετά το πέρας του Στρατηγικού Διαλόγου θα εκδοθεί Κοινό Ανακοινωθέν, προστίθεται.

Σημειώνεται ότι, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας κατά τις ολοήμερες διαβουλεύσεις  θα είναι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Ανδρέας Σ. Κακουρής.

Οι εργασίες του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου, αναφέρεται, θα εστιάσουν στις θεματικές ενότητες «Διεθνής και Περιφερειακή Συνεργασία», «Ασφάλεια, Διαχείριση Κρίσεων και Επιβολή του Νόμου», «Εκπαίδευση/δεσμοί μεταξύ των δύο λαών» και «Ενέργεια, Εμπόριο, Έρευνα και Τεχνολογία».

«Στο περιθώριο των εργασιών του Στρατηγικού Διαλόγου θα υπογραφούν, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νικόδημο Δαμιανού, οι Συμφωνίες Άρτεμις (Artemis Accords) που αφορούν στην ειρηνική εξερεύνηση και εκμετάλλευση του διαστήματος», αναφέρει η ανακοίνωση. Η τελετή της υπογραφής θα γίνει σε απευθείας σύνδεση με τη ΝASA στις ΗΠΑ, προστίθεται.

Σημειώνεται ότι η έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου Κύπρου-ΗΠΑ, η οποία συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κόμπου με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Antony J. Blinken, τον περασμένο Ιούνιο στην Ουάσιγκτον, «θεσμοθετεί τη διενέργεια ετήσιων συναντήσεων Υψηλού Επιπέδου στη βάση κοινών θεματικών και προτεραιοτήτων». Σηματοδοτεί την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ στη βάση των κοινών δημοκρατικών αξιών και συμφερόντων, με στόχο την διεύρυνση πολυεπίπεδης εταιρικής σχέσης, καταλήγει η ανακοίνωση. 

Πηγή: ΚΥΠΕ