Τη διαφωνία της με την απαγόρευση κινητών από τα σχολεία εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), εξηγώντας, την ίδια ώρα, γιατί δεν συμμετείχε στη διαμαρτυρία που κάλεσε ο Ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου το μεσημέρι της Τρίτης.

 

Σε ανακοίνωσή του, το εκλελεγμένο όργανο των μαθητών, αναφέρει ότι η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων, με την οποία διαφωνεί, είναι μόνο ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και τα οποία η ΠΣΕΜ θα συζητήσει σε συνάντηση που θα έχει με την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, που, όπως αναφέρει, ορίστηκε για τις 11 Νοεμβρίου.

Απαντώντας στον κ. Παναγιώτου, ο οποίος, όπως αναφέρει η ΠΣΕΜ, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε είπε ότι οι μαθητές-μαθήτριες «δεν έχουν φωνή», για αυτό και έκανε ό,τι έκανε, η ΠΣΕΜ σημειώνει ότι οι μαθητές και μαθήτριες έχουν φωνή, "τα Κεντρικά Μαθητικά Συμβούλια, τις Επαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών, την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών".

Αυτή την φωνή την κέρδισαν οι αγώνες του μαθητικού κινήματος εδώ και χρόνια. Οι μαθητές εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους. Η ΠΣΕΜ και οι μαθητές/ιες γνωρίζουν πώς, πότε και γιατί να διοργανώνουν διαμαρτυρίες και να κάνουν αγώνες για τα αιτήματα τους. Το απέδειξαν στην πράξη, με τις νίκες που οι αγώνες αυτοί έφεραν (π.χ. εξετάσεις τετραμήνων)", σημειώνει.

Επιπλέον, η ΠΣΕΜ επισημαίνει ότι ο ισχυρισμός του Ευρωβουελυτή ότι «μίλησε με την ΠΣΕΜ» και πως ο λόγος που αυτή δεν συμμετείχε ήταν ότι δεν προλάβαινε, γιατί μόλις τη Δευτέρα καταρτίστηκε σε σώμα, αποτελεί μόνο τη μισή αλήθεια. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η ΠΣΕΜ δεν συμμετείχε γιατί "οι μαθητές και τα εκλεγμένα σώματα τους δεν ακολουθούν Βουλευτές, Ευρωβουλευτές και influencers. Οι μαθητές αποφασίζουμε για τους εαυτούς μας, στη βάση των απόψεων των μαθητών/ιων", επισημαίνει η ΠΣΕΜ, και  προσθέτει ότι οι διοργανωτές της εκδήλωσης διαμαρτυρίας δεν επικοινώνησαν έγκαιρα μαζί τους για να ερωτηθεί η άποψη των οργανωμένων μαθητών πριν να ανακοινωθεί οτιδήποτε. Εξάλλου, αναφέρει ότι οι διαμαρτυρίες δεν πρέπει να είναι σπασμωδικές, πρέπει να έχουν ξεκάθαρα αιτήματα, μαζικότητα και να αποφασίζονται συλλογικά. 

Επί της ουσίας του ζητήματος, η ΠΣΕΜ αναφέρει ότι από τον Μάιο έχει εκφράσει τη διαφωνία της με την απαγόρευση των κινητών. Προσθέτει, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα των σχολείων. "Σχολικές υποδομές υπό διάλυση, απουσία κλιματιστικών, τεράστια ύλη, σχολικός εκφοβισμός, συντηρητικοί κανονισμοί λειτουργίας, 'κυνήγι' τρίχας και στολής, αυταρχικές διευθύνσεις, σχολικές μεταφορές, απαγόρευση κινητών τηλεφώνων είναι τα βασικά προβλήματα μας", σημειώνει.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχει προγραμματιστεί συνάντηση της ΠΣΕΜ με την Υπουργό Παιδείας για τις 11 Νοεμβρίου, στην οποία η ΠΣΕΜ θα θέσει τα πιο πάνω προβλήματα, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις. "Αναμένουμε τη συνάντηση, για να προχωρήσει ο διάλογος. Ανάλογα με τη στάση της Κυβέρνησης, κανένα μέτρο δεν αποκλείεται. Η κινητοποίηση δεν είναι αυτοσκοπός", επισημαίνεται.

Διαβάστε επίσης: Λιγοστοί μαθητές στο κάλεσμα Φειδία για διαδήλωση (ΒΙΝΤΕΟ)