Τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για εξέταση των συνταγματικών ζητημάτων που εγείρονται από την προώθηση των επιδιωκόμενων κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και την Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας αποφάσισε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Σαββίδης.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συναντήσεων του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Σάββα Αγγελίδη και του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Ανδρέα Παπακωνσταντίνου με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Μάριο Χαρτσιώτη σε σχέση με την προώθηση των  επιδιωκόμενων κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και την Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, συμφωνήθηκε όπως εξεταστούν, σε πρώτο στάδιο, τα συνταγματικά ζητήματα που εγείρονται.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει η ανακοίνωση, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας αποφάσισε όπως συστήσει Επιτροπή εμπειρογνωμόνων, την οποία θα απαρτίζουν ο Δρ Ευάγγελος Βενιζέλος, Νομικός / Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ο Πολύβιος Πολυβίου, Δικηγόρος / πρώην Καθηγητής Πανεπιστημίου, ο Δρ Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, Δικηγόρος / Καθηγητής Πανεπιστημίου, η Έλενα Παπαγεωργίου, Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και η Γιάννα Χατζηχάννα, Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.

Προστίθεται ότι για τον ίδιο σκοπό, και μετά από εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, αποδέχτηκαν να ετοιμάσουν δικές τους γνωματεύσεις επί των συνταγματικών πτυχών των σκοπούμενων μεταρρυθμίσεων ο Δρ Δημήτρης Χατζηχαμπής, πρώην Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου, και ο Παναγιώτης Καλλής, πρώην Δικαστής Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ο οποίος θα επεξηγήσει σε λεπτομέρεια τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης που επιδιώκεται για τους δυο αυτούς Θεσμούς.

Ως προς τον κ. Βενιζέλο, σημειώνεται ότι πέραν του ότι πρόκειται για κορυφαίο Ελλαδίτη καθηγητή συνταγματικού δικαίου, με τεράστιο συγγραφικό έργο, ο ίδιος συνέγραψε βιβλία, συγγράμματα και μελέτες που αφορούν, μεταξύ άλλων, στο κυπριακό ζήτημα, την κυπριακή συνταγματική τάξη και το δίκαιο της ανάγκης.

Όλα τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθώς και οι δύο πρώην δικαστές εξέφρασαν την πρόθεση να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς, με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας να εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όλους τους παραπάνω, «τόσο για την αποδοχή της συμμετοχής τους στο πολύ σημαντικό αυτό θέμα, όσο και για το ότι, χωρίς αμοιβή, θα προσφέρουν τη σημαντική αυτή υπηρεσία προς όφελος της Δημοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση.