Influencers κάνουν χλιδάτες διακοπές, γάμους και ταξίδια, με χρήματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία δεν δηλώνουν ποτέ στον «φόρο». Άρχισαν προ ολίγων μηνών οι έλεγχοι και επιβλήθηκαν ήδη τα πρώτα πρόστιμα στους influencers ή σε πρόσωπα που επιδεικνύουν έναν πολυτελή τρόπο ζωής, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επί της ουσίας, τυγχάνουν ελέγχου όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, αποκομίζοντας κέρδη από διαφημίσεις προϊόντων και υπηρεσιών ή αμείβονται από πλατφόρμες, λόγω της προσέλκυσης κοινού στους λογαριασμούς του.

Αυτό που ελέγχεται είναι εάν αποδίδεται στο κράτος, το ορθό ποσό φόρου, από τα εισοδήματά τους.

Έλεγχοι για παράδειγμα μπορεί να γίνουν όταν «διαφημίζονται» χλιδάτοι γάμοι, ταξίδια σε εξωτικούς προορισμούς, πανάκριβα ρούχα, αξεσουάρ και άλλα.

Το Τμήμα Φορολογίας παρεμβαίνει σε δύο περιπτώσεις. Πρώτον, μετά από καταγγελίες που φτάνουν στο Τμήμα για influencers ή άτομα που επιδεικνύουν πλούτο. Και δεύτερον, το Τμήμα προβαίνει σε ελέγχους αυτεπάγγελτα, καθώς ειδική ομάδα που έχει ως αρμοδιότητα τους ελέγχους κεφαλαιουχικών καταστάσεων, ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν φορολογικοί φάκελοι και έγιναν τα απαραίτητα βήματα για να ανοιχθούν.

Παράλληλα,  σε άλλες περιπτώσεις διαπιστώθηκε υποδήλωση εισοδημάτων, με το Τμήμα να προχωρεί σε υπολογισμό φόρου για τα υπόχρεα πρόσωπα, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που επιβλήθηκαν πρόστιμα, λόγω μη υποβολής φορολογικής δήλωσης.