Στις Τομές τα Γεγονότα φιλοξενήθηκε ο κ. Ντίνος Παστός ειδικός κυβερνοασφάλειας, με αφορμή τις τρεις κυβερνοεπιθέσεις που δέχτηκαν η Hermes Airports, η Τράπεζα Κύπρου και η ΑΗΚ, μέσα σε δύο 24ωρα.

Αρχικά ξεκαθάρισε ότι στόχος των χάκερς είναι να ρίξουν την σελίδα για να μην δουλεύει χωρίς να επηρεάζει τα προσωπικά δεδομένα που κρατά μια ιστοσελίδα.

«Σε αυτή την περίπτωση στόχος τους είναι καθαρά να δείξουν ότι έχουν δύναμη στο διαδίκτυο», τόνισε.

Διαβάστε επίσης: Πιθανόν να υπάρξουν κι άλλες κυβερνοεπιθέσεις στην Κύπρο-«Σε συνεχή εγρήγορση»

Στις τρεις τελευταίες περιπτώσεις δεν ήταν τόσο μεγάλη η αποτροπή της επίθεσης και φάνηκε ότι με την πρόληψη οι φορείς και οι εταιρείες οι οποίες έχουν επηρεαστεί με κάποια πρόληψη κατάφεραν να μείνουν και να δουλεύουν στο διαδίκτυο κανονικά, επισήμανε.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι τελευταίες τρεις επιθέσεις σχετίζονται με το γεωπολιτικό πρόβλημα με τον πόλεμο στην περιοχή, «ισχυρίζονται ότι η Κύπρος έχει σχέση με το να στηρίζει το Ισραήλ πράγμα το ο οποίο είναι καθαρά για την ανύψωση του ηθικού κάποιας ομάδας ανθρώπων οι οποίοι λένε πρέπει να χτυπήσουμε τις χώρες που στηρίζουν το Ισραήλ».

Διαβάστε επίσης: Υφ. Έρευνας: Δεν επιτεύχθηκε καμία παραβίαση από τις κυβερνοεπιθέσεις

Τέλος ανέφερε ότι η κυβερνοασφάλεια δεν μπορεί να είναι κάτι που μπορεί να λυθεί 100% και είναι κάτι που συμβαίνει καθημερινά.

«Πρέπει να βρισκόμαστε σε μόνιμο συναγερμό, υπάρχουν προδιαγραφές έλεγχοι και αναβαθμίζονται συνεχώς οι εταιρείες», «ένα τεράστιο ποσοστό των εταιρειών πρέπει να την πάθει για να μάθει», συμπλήρωσε.