Πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του τον διακεκριμένο Καθηγητή Χημείας Μερκούρη Κανατζίδη, ο οποίος αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2024.

Η Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, η Σύγκλητος και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου αποφάσισαν ομόφωνα να τιμήσουν τον Καθηγητή, ο οποίος, όπως αναφέρει το σχετικό Ψήφισμα της Αναγόρευσης, το οποίο ανέγνωσε ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, Καθηγητής Επαμεινώνδας Λεοντίδης, συνεισέφερε καίρια στην επιστήμη και ειδικότερα στους τομείς της επιστήμης υλικών της χημείας στέρεας κατάστασης και της ανόργανης χημείας, συμβάλλοντας με θεμελιώδεις μελέτες στη χημεία μεταλλοχαλκογονιδίων και αλογόνων περοβσκιτών και στην ανάπτυξη νέων υλικών με εφαρμογές στην ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους στο πεδίο της ανόργανης χημείας υλικών και ιδιαίτερα όσον αφορά την ανάπτυξη και μελέτη υλικών που χρησιμοποιούνται σε σημαντικές ενεργειακές και περιβαλλοντικές εφαρμογές.

Την έναρξη και τη λήξη της ειδικής συνεδρίασης κήρυξε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ενώ για το έργο και την προσωπικότητα του τιμωμένου μίλησε ο Καθηγητής του Τμήματος Χημείας, Αναστάσιος Τασιόπουλος, ο οποίος, είπε πως «η χημεία προσφέρει λύσεις στα σημαντικότερα προβλήματα της ανθρωπότητας» εστιάζοντας στον τομέα της ανόργανης χημείας υλικών που έχει βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος του πλανήτη, στην βελτίωση του περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη νέων συσκευών υψηλής τεχνολογίας και σε σημαντικές χημικές διεργασίες στη βιομηχανία».  Ο κ. Τασιόπουλος τόνισε την ευρύτητα και το βάθος του ερευνητικού έργου του Καθηγητή Κανατζίδη το οποίο έχει ως επίκεντρο την ανόργανη χημεία υλικών και περιλαμβάνει τη χημεία στερεάς κατάστασης και τη μοριακή χημεία των μεταλλο-χαλκογονιδίων, τη χημεία διαμεταλλικών ενώσεων, τη χημεία των περοβσκιτών αλογονιδίων και τις εφαρμογές τους σε φωτοβολταϊκές κυψέλες, την περιβαλλοντική χημεία και συγκεκριμένα την ανάπτυξη υλικών για την απομάκρυνση τοξικών χημικών ειδών από το περιβάλλον, τα θερμοηλεκτρικά υλικά, (υλικά για μετατροπή θερμότητας σε ηλεκτρική ενέργεια ή την παραγωγή ψύξης με εφαρμογή ηλεκτρικής ενέργειας), υλικά για την ανίχνευση γ-ακτινοβολίας, κλπ. Επίσης, σημείωσε ότι oι στόχοι της ερευνητικής εργασίας του Καθηγητή Κανατζίδη περιλαμβάνουν τον συνθετικό σχεδιασμό και την πρόβλεψη νέων φάσεων ικανών να προκαλέσουν ανατρεπτικές αλλαγές στον επιστημονικό τρόπο σκέψης και στην τεχνολογία. 

Στην αντιφώνησή του, ο κ. Κανατζίδης ευχαρίστησε θερμά το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τμήμα Χημείας για τη σημαντική αναγνώριση και την τιμητική απόδοση του τίτλου του Διδάκτορα, η οποία, όπως ανέφερε, συνδέεται με την κοινή αγάπη στην επιστήμη, την χημεία, την έρευνα και τις τεχνολογίες που συμβάλλουν στην βελτίωση της κοινωνίας. Επεσήμανε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί φάρο καινοτομίας για τη χώρα και δεν διαπρέπει μόνο στον ερευνητικό τομέα, αλλά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο μέσω της υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης που προσφέρει στους/στις νέους/ες τόσο από την Κύπρο και την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει τα εφόδια που χρειάζονται οι σπουδαστές/στριες για να διακριθούν στις επιστήμες και να συμβάλουν στη μελλοντική πρόοδο της κοινωνίας».

Στην ομιλία του με τίτλο “Harnessing the Power of Chemistry for Innovations in Solar Energy and Beyond”, εστίασε στο πρωτοποριακό έργο της ερευνητικής του ομάδας, στους περοβσκίτες αλογονιδίων και την επίδρασή τους στις τεχνολογίες ηλιακών κυψελών και ανιχνευτών ακτινοβολίας. Η ανακάλυψη και η ανάπτυξή τους, πρόσθεσε, έχει αποτελέσει επανάσταση για τον τομέα της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας, επιτρέποντας την επίτευξη αποδόσεων μετατροπής ενέργειας στις ηλιακές κυψέλες που ανταγωνίζονται τα παραδοσιακά συστήματα με βάση το πυρίτιο. Τέλος, ανέφερε ότι η εφαρμογή περοβσκιτών αλογονιδίου σε ηλιακές κυψέλες  αποτελεί παράδειγμα της ευρύτερης σημασίας της χημείας για την κοινωνία. Η έρευνα στη χημεία και οι ανακαλύψεις νέων ενώσεων καθώς και των τεχνολογικών εφαρμογών τους μπορούν  να οδηγήσουν σε βιομηχανικά προϊόντα  που προσφέρουν βιώσιμες λύσεις σε περιβαλλοντικές και τεχνολογικές ανάγκες και να διαμορφώσουν νέες τεχνολογίες αιχμής.

Η Αίθουσα 010 «Εύη Σοφιανού» κατακλύστηκε από ακαδημαϊκούς, φοιτητές/τριες και ενδιαφερόμενους στον κλάδο της Χημείας, δηλώνοντας έτσι την εκτίμηση, τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά τους στο σπουδαίο έργο που επιτελεί ο τιμώμενος προς όφελος της ανθρωπότητας. Η Τελετή Αναγόρευσης, την οποία διοργάνωσε το Γραφείο Εκδηλώσων του Πανεπιστημίου Κύπρου, βρίσκεται αναρτημένη στον σύνδεσμο  για όσους/ες ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν.