Εισηγήσεις για άμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Σύριοι αιτητές ασύλου, παρουσιάζει σε ανοιχτή επιστολή ομάδα αιτητών ασύλου συριακής καταγωγής. Στην επιστολή που απευθύνεται στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Υφυπουργό Μετανάστευσης, την Επίτροπο Διοικήσεως και Βουλευτές, η «Ομάδα Σύριων Αιτητών Ασύλου» εκφράζει ευχαριστίες προς την Κυπριακή Δημοκρατία και κοινωνία για τη φιλοξενία.

Σημειώνουν, εξάλλου, ότι αναγνωρίζουν τις προσπάθειές για να διαμορφωθεί ένα πιο ανθρώπινο και δίκαιο πλαίσιο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες τόσο των προσφύγων και αιτητών ασύλου, ενώ δηλώνουν ότι αντιλαμβάνονται και τις πιέσεις που δέχεται η χώρα λόγω γειτνίασης με εμπόλεμες ζώνες.

Την ίδια στιγμή, όμως, εισηγούνται τη μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, αναφέροντας ότι η αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου σε όλες τις περιπτώσεις προσώπων συριακής καταγωγής από τον Απρίλιο του 2024 επηρεάζει περίπου 10.000 αιτήσεις Σύριων, οι οποίοι στο μεταξύ δεν έχουν δυνατότητα εξασφάλισης άδειας οδήγησης ή σύναψης μηνιαίου συμβολαίου με εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Παράλληλα, εισηγούνται μείωση του χρόνου αναμονής για δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία.

Πηγή: ΚΥΠΕ